Οσο και αν απαθανατίστηκαν στη Μύκονο από τους παπαράτσι, όσο και αν αυτοφωτογραφήθηκαν σε πισίνες, εστιατόρια και ξενυχτάδικα για να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους σε Facebook, Twitter και Instagram, όσο και αν άφησαν να διαρρεύσουν ειδήσεις σχετικά με τα πρόσφατα διαζύγιά τους ή με τα νέα ζευγαρώματά τους, οι εγχώριοι celebrities πέρασαν για λίγο σε δεύτερη μοίρα. Με έναν εισαγόμενο celebrity να τους κλέβει τη δόξα. Να γίνεται πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και να φιγουράρει στα εξώφυλλα του Τύπου.
Τις δικές του βουτιές βλέπαμε και ξαναβλέπαμε στα βιντεάκια που συνόδευαν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, για τη δική του καθημερινότητα ακούγαμε τους ρεπόρτερ και τους ειδικούς να μιλάνε, εκείνον σατίριζαν με ευφάνταστες συχνά αναρτήσεις οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Για τον κροκόδειλο Σήφη (ή όπως αλλιώς θέλετε) που εντοπίστηκε στο Φράγμα των Ποταμών (Ρέθυμνο Κρήτης) γράφτηκαν μαντινάδες και τραγούδια, σκαρώθηκαν ανέκδοτα, άνοιξαν συζητήσεις, ενδιαφέρθηκαν ακόμη και τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Προστέθηκε έτσι και εκείνος στον κατάλογο των ζώων-celebrities που καθένα για διαφορετικό λόγο έγιναν διάσημα –ξεκινώντας από τον Βουκεφάλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φθάνοντας στη Σάνι της οικογένειας Ομπάμα -, δοξάστηκαν ή έστω συζητήθηκαν – απασχόλησαν κάποια συγκεκριμένη περίοδο το ευρύ κοινό.
Η τραγωδία της Λάικα


Ανάμεσά τους κορυφαία αλλά και άκρως τραγική περίπτωση παραμένει η Λάικα. Η αδέσποτη σκυλίτσα που από τους δρόμους της Μόσχας βρέθηκε να είναι ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που έστειλε σε τροχιά γύρω από τη Γη η Σοβιετική Διαστημική Υπηρεσία. Το δύστυχο ζώο έπειτα από σύντομο διάστημα εκπαίδευσης στις 3 Νοεμβρίου 1957 εκτοξεύτηκε με το «Σπούτνικ 2» για να πεθάνει έπειτα από πέντε περίπου ώρες καταπονημένο και κατατρομαγμένο. Πολλά χρόνια μετά ο εκπαιδευτής της δήλωσε: «Οσα μάθαμε από εκείνη την αποστολή δεν δικαιολογούν τον θάνατό της». Στο μεταξύ η Λάικα είχε εμπνεύσει ιστορίες, παραμύθια, τραγούδια, είχε γίνει γραμματόσημο, είχε δώσει το όνομά της σε πολλά προϊόντα, είχε αποκτήσει δικό της μνημείο.
Κληρονομικό χάρισμα


Μπάλα δεν έπαιζε, παρότι τα οκτώ πόδια του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέγιστο προσόν για τον απόλυτο γκολαδόρο. Το χταπόδι Πολ αρκέστηκε στο Μουντιάλ του 2010 να… προβλέπει τα αποτελέσματα των αγώνων. Οι προφητείες του αναμεταδίδονταν καθημερινά από τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη. Εφέτος στο Μουντιάλ της Βραζιλίας τη θέση του πήρε ένα άλλο χταπόδι, θηλυκό αυτή τη φορά, η Ρεγκίνα, η οποία, παρότι προέβλεψε τη νίκη της Γερμανίας έναντι της Πορτογαλίας (μαζί με αρκετά εκατομμύρια φιλάθλους), δεν κατάφερε να φτάσει τη δόξα του.
Η Λάσι και οι άλλες


Υπάρχουν και ζώα που δεν έγιναν γνωστά από σπόντα ή για πλάκα όπως τα δύο χταποδάκια αλλά επειδή δούλεψαν σκληρά: τα ζώα-ηθοποιοί. Με τα σκυλιά να σταδιοδρομούν εύκολα και με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο λόγω της ευφυΐας τους και της εξαιρετικά καλής επικοινωνίας που έχουν με τον άνθρωπο. Απόλυτη σκυλοcelebrity η Λάσι ή μάλλον οι σκυλίτσες ράτσας κόλεϊ που η μία μετά την άλλη υποδύθηκαν τη Λάσι σε μικρή και μεγάλη οθόνη. Ο ράτσας Αγίου Βερνάρδου «Beethoven» της ομώνυμης σειράς ταινιών και ο δανέζικος μολοσσός «Marmaduke» (προερχόμενος από κόμικ) είναι δύο ακόμη αστέρες της μεγάλης οθόνης, χωρίς βεβαίως η καριέρα τους να μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Λάσι. Οσο για τον Ριν Τιν Τιν (1918-1932), τον γερμανικό ποιμενικό που διεσώθη από έναν αμερικανό στρατιώτη στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτός όχι μόνο απέκτησε παγκόσμια φήμη ως ηθοποιός πρωταγωνιστώντας σε 30 περίπου ταινίες αλλά παραλίγο να τιμηθεί και με Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου το 1929 –τελικά η Ακαδημία αποφάσισε ότι το βραβείο πρέπει να δίδεται μόνο σε ανθρώπους.
Ευτυχισμένη Τσίτα


Ενδοξη και η ιστορία της Τσίτα, του χιμπατζή που έγινε σταρ του κινηματογράφου όταν κατά τη δεκαετία του ’30 ερμήνευσε την αχώριστη σύντροφο του Ταρζάν στις ταινίες όπου πρωταγωνιστούσε ο ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Τζόνι Βαϊσμίλερ. Το πολυφωτογραφημένο ζώο, αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έζησε ζωή χαρισάμενη (όσο χαρισάμενη μπορεί να είναι η ζωή στην αιχμαλωσία) στη βίλα του Βαϊσμίλερ και ακολούθως σε κέντρο φιλοξενίας άγριων ζώων στη Φλόριδα, όπου κατέληξε από βαθιά γεράματα (ήταν 80 ετών!) το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου 2011.
Η Σάνι και η Ντόλι


Χριστούγεννα 2013, στο σαλόνι του Λευκού Οίκου: παρά τις προσπάθειες της Μισέλ Ομπάμα να τη συγκρατήσει, η Σάνι ορμάει με παιχνιδιάρικη διάθεση σε δίχρονη καλεσμένη, η οποία τρομάζει, πέφτει κάτω και βάζει τα κλάματα. Οι φωτογραφίες από την ατυχή στιγμή της προεδρικής σκυλίτσας κάνουν τον γύρο του κόσμου και η Σάνι γίνεται ακόμη πιο διάσημη από όσο ήταν. Γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1996. Για την ακρίβεια, η Ντόλι κλωνοποιήθηκε με μια πρωτοποριακή για την εποχή διαδικασία από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ρόσλιν, κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Η περίπτωσή της έγινε πρώτη είδηση σε όλον τον κόσμο. Το τέλος της όμως ήταν άδοξο: το 2003 της έκαναν ευθανασία καθώς το ζώο υπέφερε από πολλά προβλήματα υγείας.
Ο Ελγουντ έγινε διάσημος ως «το ασχημότερο σκυλί του κόσμου». Πριν από τις ημέρες της δόξας του όμως είχε ζήσει δύσκολες στιγμές. Κυρίως όταν οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν ακριβώς λόγω της ασχήμιας του να του κάνουν ευθανασία. Φιλόζωη κυρία ονόματι Κάρεν Γούιγκλεϊ τον λυπήθηκε, τον υιοθέτησε και έγινε η… μάνατζέρ του στέλνοντάς τον σε διαγωνισμό με κακομούτσουνα τετράποδα, όπου και θριάμβευσε. Από τις εμφανίσεις του σε εκδηλώσεις συγκεντρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά που διατέθηκαν για φιλοζωικούς σκοπούς. Τον Δεκέμβριο του 2013, στα οκτώ του χρόνια, έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή αφήνοντας τον θρόνο του άδειο. Μερικούς μήνες μετά «ασχημότερο σκυλί στον κόσμο» ανακηρύχθηκε έτερο χαριτωμένο«γκρέμλιν», ο Πίνατ, με τον ιδιοκτήτη του να κερδίζει (για αρχή) 1.500 δολάρια και να δηλώνει, «όπως και αν τον βλέπετε εσείς, για εμένα είναι το μωρό μου!».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ