Σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σημαντικού ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, τη Λίμνη Πλαστήρα, θα διεξαχθεί για τρίτη συνεχή χρονιά το «Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου», με θέμα: Οικολογία, Τουρισμός, Ανάπτυξη και Επιστροφή στις Ρίζες (νέο-αγροτικότητα). Η αντίληψη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος ως τουριστικού προϊόντος, αλλά και η τάση πολλών νέων (και όχι μόνο) λόγω κρίσης για επιστροφή στον τόπο καταγωγής, με στόχο την δραστηριοποίηση στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό αποτελούν τον πυρήνα των θεμάτων που θα απασχολήσουν το 3ο Θερινό Σχολείο.
Οι φετινές εκπαιδευτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 25-30 Αυγούστου 2014 στο χωριό Νεράιδα, δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, στις πλαγιές των Αγράφων και σε υψόμετρο 1.120 μ. Η θέση όπου είναι κτισμένη η Νεράιδα, σε συνδυασμό με το υψόμετρο και τη βλάστηση –μέσα στα έλατα –την καθιστούν ιδανικό μέρος για ήσυχη και ευχάριστη διαμονή, αλλά και για εκπαιδευτικές δράσεις. Εμπνευστής και υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων είναι ο καθηγητής λαογραφίας κ. Ευάγγελος Αυδίκος. Τη διοργάνωση έχει αγκαλιάσει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής έρευνας «Ο Απόλλων».
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.
Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων
Η πρώτη ημέρα του προγράμματος θα είναι αφιερωμένη στον αγροτικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας μέσα στα χρόνια της κρίσης, την λεγόμενη «νέα-αγροτικότητα», καθώς και τις πολιτισμικές διαστάσεις του τοπικού διατροφικού συστήματος. Την δεύτερη ημέρα, θα διεξαχθούν δύο workshops, το πρώτο γύρω από την καινοτομία και τον τουρισμό και το δεύτερο γύρω από τις στρατηγικές και τα κινήματα «τοπικοποίησης». Το πρωινό εργαστήριο της τρίτης ημέρας θα έχει ως θέμα την παραδοσιακή γνώση ως εργαλείο επιβίωσης των κοινωνιών της υπαίθρου, ενώ το απογευματινό, την νέο-αγροτικότητα.
Οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι αφιερωμένες σε ασκήσεις επιτόπιας έρευνας, με τους ερευνητές, φοιτητές και διδάσκοντες να επισκέπτονται την Κερασιά και το Κρυονέρι για να συνομιλήσουν με τους κατοίκους, να ακούσουν τις εμπειρίες τους και τα προβλήματά τους. Το κλείσιμο του προγράμματος θα γίνει με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και συζήτηση των συμμετεχόντων. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, εφόσον έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των μαθημάτων και δραστηριοτήτων και βεβαιωθεί η επίδοσή τους μετά την αποστολή εργασιών και ερευνητικών ημερολογίων.