«Ανεβάζει στροφές» και επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενδοαυτοδιοικητική εθελοντική κινητικότητα, το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να βρει μέχρι το τέλος Αυγούστου ακόμη 2.000 υπαλλήλους στους δήμους για να συμπληρώσει τον στόχο των 3.000 της εθελούσιας μετακίνησης , στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Έγγραφο με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» εστάλη από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο σε δήμους, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, περιγράφοντας αναλυτικά τα τέσσερα βήματα της διαδικασίας και, ουσιαστικά, ελπίζοντας στη συνεργασία τους. Το υπουργείο επιδιώκει να συμμετέχουν εθελοντικά όσο το δυνατόν περισσότεροι υπάλληλοι.
Δειτε εδώ αναλυτικά το έγγραφο
Ήδη, δόθηκε, με νομοθετική ρύθμιση, η νέα χρονική περίοδος εφαρμογής του Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας , που ξεκίνησε με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης συμμετοχής των εργαζομένων από την 15η Ιουλίου έως και την 29η Αυγούστου.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, στόχος της πρωτοβουλίας για επανεκκίνηση του προγράμματος αποτελεί «η συμμετοχή του μέγιστου δυνατού αριθμού υπαλλήλων και η συνεργασία του μέγιστου δυνατού αριθμού φορέων προέλευσης και υποδοχής, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εξορθολογισμός της κατανομής του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μεγάλη κλίμακα».
Παράλληλα, τονίζεται ότι ήδη, με την προηγούμενη εφαρμογή του Προγράμματος, μετατάχθηκαν 945 υπάλληλοι της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εργάζονται πλέον στους φορείς υποδοχής και «αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του Προγράμματος».
Οι φορείς που μπορούν να λάβουν προσωπικό (φορείς υποδοχής), είναι οι ΟΤΑ α΄ βαθμού, οι ΟΤΑ β’ βαθμού, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.).
Αυτοί είναι και φορείς προέλευσης , δηλαδή το προσωπικό τους έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση προς μετάταξη. Διευκρινίζεται ότι με τον όρο ΟΤΑ νοούνται οι Δήμοι, τα Δημοτικά Ιδρύματα και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αυτών, καθώς και οι Σύνδεσμοι Δήμων.
Το υπουργείο προβάλλει ως βασικά τα εξής χαρακτηριστικά του Προγράμματος Εθελοντικής Κινητικότητας:
-στο πλαίσιο του σεβασμού της, συνταγματικώς κατοχυρωμένης, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσδίδεται αποκλειστικά εθελοντικός χαρακτήρας στη διαδικασία, όσον αφορά τόσο τους φορείς προέλευσης και υποδοχής, όσο και το συμμετέχον ανθρώπινο δυναμικό.
– η διαθεσιμότητα, όπως ρητώς αναφέρεται στο νόμο, έχει χρονική διάρκεια μόνο ενός μηνός, αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μετάταξης και παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός.
– το προσωπικό που θα μετακινηθεί μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας/διαθεσιμότητας.
– ο υπάλληλος συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο φορέα της οργανικής του θέσης, εάν για οποιοδήποτε λόγο ο φορέας υποδοχής δεν προωθήσει τη διαδικασία μετάταξης. Με άλλα λόγια, ο νόμος σαφώς ορίζει ότι υπάλληλος που υποβάλλει αίτηση στο Πρόγραμμα δεν υφίσταται ουδεμία υπηρεσιακή μεταβολή εάν ο φορέας υποδοχής δεν προωθήσει τη διαδικασία μετάταξής του.
Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής βήματα της διαδικασίας:
1ο βήμα :Σε εφαρμογή διάταξης του ν. 4247/2014 το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (www.ypes.gr ) τα 1.921 αιτήματα των φορέων υποδοχής, που είχαν υποβληθεί και δεν έχουν ήδη ικανοποιηθεί στο πλαίσιο της προηγούμενης εφαρμογής του Προγράμματος. Η ανακοίνωση , πάντως, έχει ενδεικτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος υπάλληλος επιθυμεί να αιτηθεί τη μετάταξή του σε φορέα που δεν αποτυπώνεται στην ανακοίνωση, μπορεί να το πράξει. Επιπλέον, ο ενδεικτικός χαρακτήρας συνεπάγεται ότι φορέας που είχε δηλώσει συγκεκριμένο αριθμό υπηρεσιακών αναγκών, δεν υποχρεούται να εκδώσει αντίστοιχες αποφάσεις μετατάξεων (καθώς οι υπηρεσιακές ανάγκες ή τα δημοσιονομικά δεδομένα του φορέα μπορεί στο μεσοδιάστημα να μετεβλήθησαν).
2ο βήμα: Υποβολή ΑΙΤΗΣΕΩΝ των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων.
Από την 15η Ιουλίου 2014 μέχρι και την 29η Αυγούστου 2014, οι υπάλληλοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Κινητικότητας υποβάλλουν αίτηση σε ένα μόνο φορέα της προτίμησής τους.
Πλέον, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης. (Δεν χρειάζεται σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου και εάν τυχόν προσκομιστεί δεν είναι αρκετή).
3ο βήμα: Έκδοση και Δημοσίευση της απόφασης μετάταξης.
Εντός 3 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας της υποβολής αιτήσεων το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του φορέα υποδοχής συντάσσει την απόφαση μετάταξης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διαδικασίας. Εν συνεχεία βεβαιώνεται η ύπαρξη της αναγκαίας πίστωσης και η απόφαση αποστέλλεται αμελλητί προς έλεγχο νομιμότητας στον οικείο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή προκειμένου για την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ στον Υπουργό Εσωτερικών.
Κατόπιν της διενέργειας του ελέγχου νομιμότητας, περίληψη της απόφασης αποστέλλεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ειδικές επισημάνσεις περιλαμβάνονται για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που είναι απαραίτητο να κοινοποιήσουν και στο Υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ) τις αποφάσεις μετατάξεων των αρμοδίων προς διορισμό οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποστέλλονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δημοσίευση, προκειμένου να λάβει γνώση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
4ο βήμα: Διαθεσιμότητα ενός μηνός
Το προσωπικό που μετατάσσεται κατά τις διατάξεις του παρόντος τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχομένης από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μετάταξης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η μισθοδοσία του προσωπικού βαρύνει το φορέα προέλευσης και μετά το πέρας αυτής βαρύνει το φορέα υποδοχής.