Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για παύση πυρός, η οποία είχε προταθεί να τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τρίτης, αλλά η Χαμάς επιμένει στην άρνησή της εάν η πρόταση δεν περιλαμβάνει συμφωνία για εκεχειρία. Αποκλίσεις και δυσφορία στην ισραηλινή κυβέρνηση για το «ναι».

Περίπου δύο ώρες μετά την αποδοχή της πρότασης από το Ισραήλ, τρεις ρουκέτες έπεσαν σε ανοικτή περιοχή έξω από το Άσκελον.

Πάντως, τις ώρες μέχρι την προτεινόμενη έναρξη της εκεχειρίας, τα πλήγματα είχαν σχετικά περιοριστεί σχετικά και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, μέχρι τα ξημερώματα είχαν γίνει επιδρομές σε 25 στόχους στη Γάζα -με δύο νεκρούς- ενώ καταγραφεί δύο εκτοξεύσεις ρουκετών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής στον Τύπο, η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει άμεση παύση πυρός ήδη από τις εννέα το πρωί της Τρίτης (τοπική και ώρα Ελλάδος) και από τις δύο πλευρές, με παράλληλη έναρξη διαβουλεύσεων για συνολική συμφωνία εκεχειρίας. Το σχέδιο φαίνεται να προβλέπει ξεχωριστές διήμερες συνομιλίες στο Κάιρο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σχεδόν την ώρα που θα έμπαινε σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο της πρότασης, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι απέρριψε εκ νέου την πρωτοβουλία. «Η πρόταση δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε στο Associated Press.

Αποκλίσεις εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου – «πρώτα συμφωνία» ζητά η Χαμάς

Οι αποκλίσεις εντός της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί τη συνεδρίαση, είχαν φανεί προς τα έξω: Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο ήθελαν θετικό τον πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου αλλά αντίθετους στελέχη όπως ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Αμός Γκιλάντ, ανώτατος αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας υποστήριξε την αιγυπτιακή πρόταση, βλέποντας πως οι μέχρι τώρα ισραηλινές επιδρομές έχουν αποδυναμώσει τη Χαμάς.

Δείχνοντας όμως τις αποκλίσεις για την απόφαση, στελέχη όπως ο Ούρι Αριέλ, υπουργός Στέγασης και Κατασκευών (αρμόδιος για τον εποικισμό και προερχόμενος από το κόμμα υπέρ της επέκτασής του) χαρακτήρισε την αποδοχή της πρότασης «στρατηγικό λάθος». Ανάλογες ήταν και εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Παιδίας Αβί Βόρτσμαν, που μίλησε για «κακή απόφαση για το Ισραήλ».

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς είχαν εμφανιστεί από τα ξημερώματα αρνητικοί στην πρόταση, λέγοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει παύση πυρός χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία (στα πρότυπα εκείνης του 2012).

Στους όρους που θέτει η Χαμάς, εκτός από την επανεπιβεβαίωση της συμφωνία του 2012, βρίσκεται και η άρση του αποκλεισμού στη Γάζα, η απελευθέρωση κρατουμένων όπως και η χαλάρωση των περιορισμών στα συνοριακά περάσματα προς την αιγυπτιακή πλευρά.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησηςProtective Edgeστη Γάζα, οι επιδρομές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 182 άτομα μέχρι το πρωί της Δευτέρας.