Μια νέα ημέρα για την τηλεοπτική εμπειρία για πάνω από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές της πρωτεύουσας ξημερώνει την Παρασκευή 1η Αυγούστου.
Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα της επίγειας ψηφιακής μετάβασης η Digea, μετά την επιτυχία της Πελοποννήσου, ετοιμάζεται για το δεύτερο switch-off σε 13 κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα στους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας και μέρους των Κυκλάδων. Από τα 13 κέντρα εκπομπής ο Υμηττός και η Αίγινα είναι ήδη ενεργά και εκπέμπουν ψηφιακά στις μεταβατικές συχνότητες, οι οποίες θα αλλάξουν στις τελικές συχνότητες της χώρας.
Οσοι κάτοικοι λαμβάνουν ψηφιακό σήμα από αυτά τα κέντρα θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους. Στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτό δημιουργήσει προβλήματα, όπως εμφάνιση των παλιών καναλιών στον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος χωρίς περιεχόμενο, ίσως χρειαστεί να επαναφέρουν τον δέκτη στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και μετά να ξανακάνουν συντονισμό.
Τα πλεονεκτήματα που φέρει αυτή η τεχνολογία είναι άμεσα και χαμηλού κόστους για τον τηλεθεατή: το ψηφιακό αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο, ενώ εξαλείφεται το πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης και παρεμβολών. Η ψηφιοποίηση της επίγειας εκπομπής δίνει τη δυνατότητα για εκπομπή υψηλής ευκρίνειας που έρχεται πολύ σύντομα ή ακόμη και περισσότερων καναλιών ελεύθερων ή συνδρομητικών. Στα περιφερειακά κανάλια δίνει «έρεισμα» σε μεγαλύτερη εμβέλεια αναβαθμίζοντας την εμπειρία του τηλεθεατή, αλλά και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης πρόσθετων υπηρεσιών.
Η Digea, έχοντας ανακηρυχθεί υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης, είναι υπεύθυνη για την ψηφιακή εκπομπή των πανελλαδικών, ιδιωτικών και των περιφερειακών καναλιών. Η εταιρεία θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Επίγειας Τηλεοπτικής Ευρυεκπομπής σε 156 σημεία, ενώ η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί με επτά περιοχικά switch-offs, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014.
Εδώ θα πρέπει να λύσουμε μια μεγάλη παρεξήγηση: σε αντίθεση με το «ψηφιακό μέρισμα», το τηλεοπτικό φάσμα δεν αποτιμάται με τον ίδιο τρόπο. Στις χώρες της ΕΕ το τηλεοπτικό φάσμα δεν μπήκε σε διαδικασία πλειστηριασμού, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου. Σύμφωνα με τη μελέτη της Mason Analysys, η συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρώπης είναι το τηλεοπτικό φάσμα να μην «ενοικιάζεται», σε αντίθεση με το ψηφιακό μέρισμα, το οποίο κόστισε στους παρόχους στις ίδιες χώρες ως και 3,5 δισ. ευρώ.
Αυτό γίνεται γιατί η πλατφόρμα της επίγειας ευρυεκπομπής είναι μια «λαϊκή» πλατφόρμα, δεδομένου ότι δεν απαιτεί υποδομές ή συνδρομή πρόσβασης όπως το «καλώδιο» και ο δορυφόρος, η χρήση δε του τηλεοπτικού φάσματος σε αυτές τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα, είναι ρυθμιζόμενη από τον τοπικό ρυθμιστή.
Ο πάροχος δεν μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του από τη χρήση του πόρου, άρα και να μπει σε μια διαδικασία πλειοδοσίας. Η οποιαδήποτε χρέωση του φάσματος θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση του κόστους εκπομπής, με συνέπεια είτε τη μείωση της επένδυσης σε παραγωγή περιεχομένου είτε ακόμη και το κλείσιμο των μικρότερων σταθμών και τον περιορισμό της πολυφωνίας.
Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα της Κύπρου, δηλαδή η αδυναμία πληρωμής του μηνιαίου κόστους από τους κυπριακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και η ουσιαστική χρεοκοπία του παρόχου Velister.
Ο κ. Γιώργος Μαθιός είναι γενικός διευθυντής της Digea.