Την πεποίθησή του ότι με το νέο σύστημα ανάδειξης διευθυντικών στελεχών, που θέτει τέλος «στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής», ανοίγει μια νέα εποχή στο Δημόσιο, εξέφρασε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση, να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.
Εδωσε έμφαση στο επιχείρημα ότι δίνεται η ευκαιρία στους πολλούς, άξιους δημοσίους υπαλλήλους που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «κλείνουν τελευταίοι τα φώτα», να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης που πραγματικά αξίζουν.
Τόνισε ότι με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση ενώ για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
«Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε συνεντεύξεις με διαφάνεια, με εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων και των όσων παίρνουν συνεντεύξεις, ώστε να μην έχουμε ζητήματα, τα οποία να παραπέμπουν σε πρακτικές που ενδεχομένως όντως να ήτανε προβληματικές στο παρελθόν. Γι’ αυτό οι συνεντεύξεις, όπως και οι γραπτές εξετάσεις, θα διεξάγονται με την ευθύνη του ΑΣΕΠ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Προσδιόρισε ως καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος ότι πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν ως αξιολογητές επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, τα οποία θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. Αυτή η καινοτομία, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εισάγεται και για την περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, αλλά και για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος.
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το λέω ανοιχτά. Ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πιο μπροστά σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού απ’ ό,τι είναι η δημόσια διοίκηση. Και αυτή η τεχνογνωσία είναι ανάγκη να μεταφερθεί στο Δημόσιο».