Την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα γίνει αποδεκτό το αίτημα των επιμελητηρίων για τη μείωση του ΦΠΑ στο 18% εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι χωρίς μείωση φορολογικών συντελεστών και σταθερό πλαίσιο επενδύσεις δεν έρχονται.

Το πλεόνασμα «δεν μπορεί να στηρίζεται σε οριζόντια μέτρα και φοροεπιδρομές» τόνισε ακόμη, ενώ φόβους εξέφρασε για τράπεζες, Ταμεία, αλλά και νέα μέτρα.

«Οι συζητήσεις [για τη μείωση του ΦΠΑ] είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ήλπιζα να είχε γίνει ήδη. Αν θέλουμε επενδύσεις […], πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά και να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας της φορολογικής πολιτικής. Δεν είναι δυνατό να έχουμε πάνω από 9600 εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις σε ένα χρόνο για τη φορολογική νομοθεσία -αυτά είναι γελοιότητες. Αν δεν έχουμε ορίζοντα 5-10 ετών θα χάσουμε και τους εγχώριους επενδυτές», είπε, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σύσκεψη 18 προέδρων βορειοελλαδικών επιμελητηρίων.

Συμπλήρωσε ότι προκειμένου το πλεόνασμα που επιτεύχθηκε στην ελληνική οικονομία να είναι βιώσιμο «δεν μπορεί να στηρίζεται σε οριζόντια μέτρα και φοροεπιδρομές».

‘Οπως είπε, χρειάζεται ανάπτυξη «στην παραγωγική και όχι την επικοινωνιακή της διάσταση», σημειώνοντας ότι αλλιώς φοβάται τα χειρότερα, γιατί η εξαγωγική δραστηριότητα μειώνεται συνεχώς και υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να κάνει πράξη τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% άμεσα και όχι σε βάθος χρόνου.

Χρηματοδοτικό κενό που παραπέμπει σε νέα μέτρα

Αναφερόμενος στις τράπεζες επισήμανε ότι -σύμφωνα με πληροφορίες, που ο ίδιος ελπίζει να διαψευστούν- το τρίτο stress test θα φέρει στην επιφάνεια μια μαύρη τρύπα 8,2 δισ. έως 8,5 δισ. ευρώ.

‘Οπως είπε ο κ.Μίχαλος, υπάρχει το «μαξιλάρι» των 7,5 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο η κυβέρνηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει π.χ., για φοροελαφρύνσεις, το οποίο πλέον θα πάψει να υφίσταται.

«Το νέο χρηματοδοτικό κενό παραπέμπει σε νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα»,
υποστήριξε.

«Καμπανάκι» για τα Ταμεία το Νοέμβριο

Σε σχέση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σημείωσε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και οι ανησυχίες των διοικητών τους μεγάλες, καθώς -αν δεν ληφθούν μέτρα- τα αποθεματικά τους δεν θα είναι πλέον επαρκή για να καλύψουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.

«Το καμπανάκι θα χτυπήσει τον Νοέμβριο»
, ισχυρίστηκε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας των τελωνείων. «Πχ, στις εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας- Τουρκίας, η δραστηριότητα αφορά κατά 80% την Ελλάδα και κατά 20% την Τουρκία και παρόλα αυτά στους Κήπους έχουμε 24 τελωνειακούς, ενώ απέναντι 134. Επιτέλους ας σοβαρευτούμε», υπογράμμισε.

Στα λόγια οι σημαντικές επενδύσεις

Σε σχέση με τις επενδύσεις από την Κίνα, ο κ. Μίχαλος ισχυρίστηκε ότι ενώ «ακούμε για επενδύσεις 6,3 δισ. δολ., οι 19 συμφωνίες που υπεγράφησαν ανέρχονται σε σύνολο συναλλακτικής αξίας, πραγματικής εμπορικής αξίας, σε 57 εκατ. δολ. για εξαγωγή μαρμάρων, γρανιτών, οίνου και ελαιολάδου. Τα υπόλοιπα μνημόνια κατανόησης, τα 5 δισ. δολ. αφορούν τον ναυτιλιακό παράγοντα, δηλαδή δανειοδοτήσεις ναυτιλιακών επιχειρήσεων που […] θα δώσουν δουλειές σε κινέζικα καρνάγια και πληρώματα Φιλιππίνων […] Δεν πάμε έτσι στο μονοπάτι τής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται κυβέρνηση», ισχυρίστηκε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλλαγή γραμμής πλεύσης, αλλά και της στρατηγικής διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό.

«Θα πρέπει επιτέλους η καγκελάριος Μέρκελ να καταλάβει ότι το φάντασμα της Βαϊμάρης έχει απομακρυνθεί. Το ζητούμενο είναι μια ευρωπαϊκή Γερμανία κι όχι μια γερμανική Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο Γ.Ορφανός για τη ρευστότητα

Ο κ. Μίχαλος συναντήθηκε και με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιο Ορφανό, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στην φορολογική ελάφρυνση των επιχειρηματιών.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, ο κ. Ορφανός επισήμανε πως αισιοδοξεί ότι «από το φθινόπωρο και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τραπεζών και κυρίως η συμφωνία για το χρέος, θα υπάρχει η δυνατότητα δανειοδότησης των επιχειρήσεων με μικρότερα επιτόκια».