Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στα άρθρα και στο σύνολο, έγινε από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και διατάξεις».
Κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί του συνόλου με 52 ψήφους υπέρ και 48 κατά (σε σύνολο 100 ψηφισάντων βουλευτών).
Το άρθρο 1 που αφορά τις προϋποθέσεις και τους όρους για κρατούμενους σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας (τύπου Γ’), υπέρ τάχθηκαν 56 βουλευτές και κατά 44 βουλευτές.
Κατά πλειοψηφία, ψηφίστηκαν και τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.
Εντονη αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη συζήτησή του
Με σκληρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ’, το οποίο οδεύει προς ονομαστική ψηφοφορία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη ζωή υπαλλήλων και κρατουμένων των καταστημάτων κράτησης θεσμοθετώντας καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου και την αξιωματική αντιπολίτευση να εγείρει έντονες αντιδράσεις βλέποντας ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου.
Κατά την ομιλία του τη Δευτέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υπερασπιζόμενος το νομοθέτημα τόνισε ότι πέρα από τη διόγκωση των χρονίων προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος «ζήσαμε και τη διόγκωση περιστατικών τυφλής ανθρωποκτόνου βίας κατά προσωπικού και κρατουμένων, είδαμε πολλά περιστατικά βίας κρατουμένων κατά φυλάκων με τη χρήση μαχαιριών, με αποκορύφωμα το βίαιο θάνατο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο, απόπειρες απόδρασης με ελικόπτερο, ομηρίες φυλάκων με τη χρήση όπλων που είχαν εισαχθεί σε φυλακή, θανάτους κρατουμένων από επιθέσεις συγκρατουμένων τους».
Όπως – εν παρενθέσει – γνωστοποίησε, με αφορμή την περίπτωση στο Μαλανδρίνο μελετάται μία νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να υπάρχει κρατική υποστήριξη στις οικογένειες όσων πέφτουν στο καθήκον.
«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις διαφάνηκε μία πλήρης και σοκαριστική αδιαφορία των κρατουμένων που αποπειράθηκαν να αποδράσουν και των εξωτερικών συνεργατών τους για την ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται, δηλαδή, για πρωτοφανή περιστατικά άγριας βίας με εγκληματικά οργανωμένο τρόπο και σαφή ανθρωποκτόνο πρόθεση, που όχι μόνο απειλούν τη ζωή και ακεραιότητα των πολιτών, υπαλλήλων και κρατουμένων, διασαλεύοντας την τάξη και την ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης, αλλά πολύ περισσότερο απειλούν την ίδια την έννοια της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της χώρας» τόνισε.
Η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να μείνει απαθής στην επίγνωση των περιστατικών αυτών. Αντίθετα, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη ζωή υπαλλήλων και κρατουμένων των καταστημάτων κράτησης θεσμοθετώντας καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Έτσι, οι πραγματικά επικίνδυνοι κρατούμενοι, αυτοί που πράγματι είναι επικίνδυνοι κρατούμενοι, χωρίς να υποστούν περιστολές των δικαιωμάτων τους, όπως προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα κρατούνται με δικαστικές εγγυήσεις και με έναν πιο ασφαλή τρόπο για τον πολίτη και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Αθανασίου στην ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου.
Ανέφερε ότι τα καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου «δεν είναι ένας καινούργιος θεσμός που τώρα για πρώτη φορά θεσμοθετείται, απλώς, με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των φυλακών αυτών».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε ότι δεν έχει η κυβέρνηση κανένα πραγματικό επιχείρημα που να αιτιολογεί όλη αυτή τη μεγάλη ανατροπή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όλων των διεθνών συμβάσεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου το οποίο επικαλείται, αλλά πουθενά δεν τεκμηριώνει.
«Σας μένει μόνο η διαρκής προσαρμογή σε όλο και πιο ακροδεξιές, φασίζουσες, αυταρχικές πολιτικές, με κύριο στόχο να διαμορφώσετε ένα κλίμα μιας φοβισμένης κοινωνίας, ανελεύθερης, την οποία νομίζετε ότι μπορείτε επ’ άπειρον να χειραγωγείτε» είπε.
Από την πλευρά του ΠαΣοΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος είπε πως «όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών τα οποία οφείλουμε να προασπίζουμε ταυτόχρονα πρέπει να προασπίζουμε και το μεγαλύτερο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή του ανυποψίαστου απλού Έλληνα πολίτη, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, κινδυνεύει στα καλά καθούμενα από ενέργειες εγκληματιών». «Επίσης, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι μία μόνιμη διαδικασία. Δεν βάλαμε, δηλαδή, έναν επικίνδυνο κακοποιό που είναι καταδικασμένος για βαριά εγκλήματα σε μία μόνιμη διαδικασία και τον τιμωρούμε ες αεί. Πρέπει να είναι μία διαδικασία που να αξιολογείται. Νομίζω ότι μία αξιολόγηση στα δύο χρόνια είναι μία σωστή διαδικασία».
Όπως είπε, ο Τέρενς Κουίκ, οιΑνεξάρτητοι Έλληνεςσυμφωνούν με τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφάλειας για τους επικίνδυνους κακοποιούς, αφού «είναι ένα μέτρο προστασίας της κοινωνίας, αλλά και των υπολοίπων κρατουμένων».
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο τηςΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη το πνεύμα του νομοσχεδίου δεν εκπληρώνει τους σκοπούς του σωφρονισμού ούτε τη λειτουργία της ποινής, αλλά είναι απλά αυταρχικό και ταπεινωτικό και στερεί ουσιαστικά δικαιώματα από τους κρατούμενους και ουσιαστικά σημαίνει την απαρχή της δημιουργίας και της λειτουργίας «λευκών» κελιών που επιτάσσουν την πειθαρχία, την πλήρη ακινησία και συνθήκες εφάμιλλες του βασανισμού.
Για φωτογραφικό νομοσχέδιο που έχει στόχο να πλήξει την πολιτική δράση του κόμματός του, έκανε λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης εκ μέρους τηςΧΑ, υποστηρίζοντας πως ενδεχομένως αγγίζει «κάποιους τρομοκράτες, οι οποίοι βεβαίως αντιμετωπίζουν άριστες συνθήκες διαβιώσεως, κάνουν πάρτι μέσα στις φυλακές, σηκώνονται και φεύγουν και εξαφανίζονται όποια ώρα θέλουν κ.λπ.»
Η δημιουργία του συγκεκριμένου τύπου φυλακών θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, εκτίμησε εκ μέρους τουΚΚΕ, ο Ιω. Γκιόκας προσθέτοντας ότι θα είναι επικίνδυνες φυλακές «δεν θα είναι ασφαλείς, σε αντίθεση με την ονομασία και τον τίτλο τους ως φυλακές υψίστης ασφαλείας»
«Καμία αντίρρηση στο να ψάξουμε να βρούμε λύσεις που να μην καταπατώνται τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Αλλά, το να θεωρούμε ότι οποιαδήποτε λήψη ενός αυστηρότερου μέτρου, -είτε αφορά τις άδειες είτε αφορά τη διαβίωση τους-, αυτό και μόνο να μετατρέπει τις φυλακές και τα κελιά σε λευκά και σε Γκουαντάναμο, δεν είναι σωστό. Η άποψη έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τις μεταβολές που εισηγήθηκε ο υπουργός και με την ικανοποίηση πολλών από τις παρατηρήσεις που έγιναν, νομίζω ότι ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης.
Οι τροπολογίες
Τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές φοιτητών και την ενδοδημοτική κινητικότητα, τη μεταφορά μαθητών και την μεταφορά γης και δραστηριοτήτων οι οποίες υπάρχουν στις πύλες εισόδου από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κράτος, υποστήριξαν στο Τμήμα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.