Φαίνεται ότι όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος ανάβουν περισσότερο οι εσωκομματικές έριδες, τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι ασυναρτησίες στα κόμματα. Να, πάρτε για παράδειγμα τον εσωτερικό καβγά που ξέσπασε ανάμεσα στην κυρία Τόνια Αντωνίου και στον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη. Ηταν μια κόντρα που άρχισε εδώ και καιρό καθ’ ότι η Τόνια δεν πολυσυμπαθούσε τον Γραμματέα του ΠαΣοΚ, αλλά τώρα με τις ζέστες η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ζήτησε η κυρία Τόνια Αντωνίου και μάλιστα ενώπιον κομματικού οργάνου την παραίτηση του κ. Ανδρουλάκη από τη θέση του Γραμματέως του κόμματος, αφού δεν μπορεί να είναι και Γραμματέας και ευρωβουλευτής. Τι ήθελε να το πει ή μάλλον πώς τόλμησε να τα βάλει με έναν Κρητικό; «Εγώ βρίσκομαι τέσσερις φορές την εβδομάδα στη Χαρ. Τρικούπη, αυτή εμφανίζεται μία φορά τον χρόνο και ζητεί τέτοια πράγματα;» ήταν η άμεση αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Τα όσα είπε περί… κλιμακτηρίου και άλλων τινών για τη συντρόφισσά του τα αντιπαρέρχομαι (για ευνόητους λόγους), αλλά θα σημειώσω ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει πως θα παραιτηθεί από τη θέση του Γραμματέα όταν διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος.
Κοίτα ποιος μιλάει
Την ώρα που την Τρίτη η θερμοκρασία έδειχνε 38 βαθμούς Κελσίου, ο κ. Ν. Ανδρουλάκης δεν σταμάτησε την κριτική του για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο αφού αποκάλυψε ότι «με πίεζαν να βάλω υποψηφιότητα για Γραμματέας του κόμματος και μόλις εξελέγην μου ζήτησαν να παραιτηθώ». «Παρέλαβε» κι άλλους συντρόφους του που υπέγραψαν ένα κείμενο (μαζί με άλλους) και είπαν ότι ο ανασχηματισμός είναι κακός: «Μα δύο που υπογράφουν το κείμενο, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, είναι μέλη της κυβέρνησης –ο ένας μάλιστα έγινε υφυπουργός πρόσφατα. Και λένε τώρα ότι είναι κακός ο ανασχηματισμός; Θα μας τρελάνουν;».
Ποιος παρακολουθεί ποιον
Γι’ αυτό σας λέω ότι στην πολιτική ο καύσωνας παίζει σημαντικό ρόλο. Θυμάστε που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνω-κάτω τη Βουλή λέγοντας ότι τα τηλέφωνα των μελών του και του προέδρου Αλ. Τσίπρα παρακολουθούνται; Ε, σας πληροφορώ ότι στο σοβαρό αυτό ζήτημα παρενέβη η ΑΔΑΕ. Και τι βρήκε, νομίζετε; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ενδιαφέρον αν παρακολουθούνται ή όχι τα τηλέφωνά του ή ποιος παρακολουθεί ποιον. Ο μεν κ. Π. Σκουρλέτης δεν έδωσε τον αριθμό του τηλεφώνου του, το δε γραφείο του κ. Τσίπρα στη Βουλή δεν έδωσε κανένα στοιχείο ούτε έκλεισε ραντεβού με την ΑΔΑΕ για να διεξαχθεί έλεγχος στα γραφεία. Συνεπώς πώς αντιλαμβάνονται τον έλεγχο;
Μονόδρομος ή ηλιθιότητα
Αφήστε που έγινε καλοκαιριάτικα μείζον θέμα όχι τόσο η είσοδος στη Βουλή των συγγενών των Πυρήνων της Φωτιάς όσο η δήλωση που έκανε ο (γνωστός) αντιεξουσιαστής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος για τον Σάββα Ξηρό. «Επέλεξε την ένοπλη πάλη» είπε γι’ αυτόν, με τον (πρώην σύντροφό του στον ΣΥΡΙΖΑ) Π. Τατσόπουλο να αντιδρά αλλά μέσω Facebook: «Ο Διαμαντόπουλος δεν επέλεξε την ηλιθιότητα. Ηταν γι’ αυτόν μονόδρομος».
Θα υπογράψει ο Πρόεδρος για τη ΔΕΗ;
Το ερώτημα που φαίνεται ότι απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο είναι αν υπάρχουν (συνταγματικοί) τρόποι ώστε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ να «παγώσει» προσωρινά η εφαρμογή του νόμου και να εφαρμοστεί πολλούς μήνες αργότερα. Και όμως υπάρχει τρόπος που ήδη, όπως μαθαίνω, θέτει σε ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ας πούμε ότι ο νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» ψηφίζεται την Τετάρτη το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να πάρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και εν συνεχεία να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αλλωστε, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί σε ψηφισθέν νομοσχέδιο.
***
Τι θα συμβεί όμως αν την Πέμπτη το πρωί (προτού ο νόμος δημοσιευθεί στο ΦΕΚ) ο κ.
Αλ. Τσίπρας ζητήσει ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του θέσει το αίτημα να μην υπογράψει τον νόμο επειδή εκκρεμεί το ζήτημα με τις προτάσεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος; Αυτή την κίνηση εκτιμούσε πιθανή το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος της Βουλής κ.
Ευ. Μεϊμαράκης σε συνομιλίες του όχι μόνο με δημοσιογράφους αλλά και με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ολοι συμφωνούσαν μαζί του και δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση ως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να ανοίξει την Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί η πρόταση για το δημοψήφισμα. Αν ήταν στο χέρι του κ. Μεϊμαράκη, θα το είχε κάνει από την Τετάρτη κιόλας. Ελεγε μάλιστα χαριτολογώντας ότι θα τελειώναμε με τα δημοψηφίσματα ως το Σάββατο γιατί την Κυριακή ποιος δεν θα ήθελε να έβλεπε τον τελικό του Μουντιάλ…
Ο Τσίπρας και ο Τόμσεν
Ίσως να είναι απλή σύμπτωση, ίσως να κρύβει κάτι, ποιος αλήθεια μπορεί να μας το πει. Γεγονός είναι όμως ότι στο συνέδριο του Economist στο Καβούρι στο οποίο θα μιλήσει και ο κ. Τσίπρας υπήρξε μία αλλαγή που λίγοι πρόσεξαν. Δεν θα είναι εκεί ο Πολ Τόμσεν ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να μιλήσει αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα. Αντί του κ. Τόμσεν, εμφανίζεται κάποιος Ρίζι Γκοζίκς, δευτεροκλασάτος του ΔΝΤ, όπως μου είπαν. Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτό έγινε επίτηδες; Ή μήπως έγινε;
Φωτόπουλος: Αν έχουν κότσια ας με απολύσουν
Ο πρώην αρχισυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ, ο οποίος έσκισε το φύλλο επιστρατεύσεώς του προκαλεί, όπως λέει «όποιος έχει τα κότσια να με απολύσει από την ΔΕΗ». Λέει μάλιστα ότι η οργανική του θέση βρίσκεται στο Λαύριο, ότι εξακολουθεί να αμείβεται με 1.400 ευρώ το μήνα (μεικτά), κάτι που κάνει εντύπωση μετά από τόσα χρόνια εργασίας. Έχει γραφείο όμως στα κεντρικά της ΔΕΗ, αφού μετέχει ως μέλος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ. Και κάτι ακόμα, μου είπε, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει πλέον στις συνεδριάσεις του ΔΣ κάνοντας αντίσταση. Αυτό που πρέπει να συμπληρώσω είναι ότι οι συνεδριάσεις στο ΔΣ της ΔΕΗ αμείβονται με 400 ευρώ (μεικτά) κάθε φορά. Συνολικά, πάνω κάτω πραγματοποιούνται 7 συνεδριάσεις κάθε μήνα και κάντε τους υπολογισμούς σας. Όσον αφορά τις απειλές του ότι δεν μπορεί κανείς να τον απολύσει, αναφέρει ότι δεν θα το κάνουν για να μην τον κάνουν… ήρωα!!
HeliosPlus