Την Τρίτη 8 Ιουλίου η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο για την πρότασή της σχετικά με τη διαπραγμάτευση του χρέους και το ΠαΣοΚ.{{{ audio1 }}}
Για την πρότασή της σχετικά με το χρέος και τη διαπραγμάτευσή του
«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο έτσι ή αλλιώς και είναι πολύ σοβαρό θέμα για τη χώρα και όλα όσα συζητούμε, και για την ανάπτυξη και για τη μείωση των φορολογικών βαρών και για τις επενδύσεις. Ό,τι συζητούμε έχει σχέση με το πώς θα διαχειριστούμε τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Το σημαντικό είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος και αν θα κατανοήσουμε ότι η διαπραγμάτευσή μας δεν είναι με την Επιτροπή ή τη Μέρκελ, αλλά το κείμενο που θα υπογραφεί είναι με 18 χώρες. Θα περάσει από 18 κοινοβούλια που έχουν συνταγματικές δεσμεύσεις και αν θέλουμε να είναι πολιτική η λύση – διότι αφορά το λαό μας – από την άλλη πλευρά έχουμε 18 άλλους λαούς. Επειδή λοιπόν είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που δεν πρέπει να συζητηθεί από τα μπαλκόνια και τις τηλεοράσεις, κατανοούμε μετά από πέντε χρεοκοπίες στη χώρα και μια ιστορία πολώσεων και συγκρούσεων στην οικονομική κρίση πως θα έπρεπε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση συμφωνώντας σε κάποια βασικά στοιχεία που όλα τα κόμματα θα τα σεβαστούν και θα πάνε με αυτά, για να είναι πολιτική η λύση και ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι και να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα έχει συμφωνήσει για το χρέος; Αν δεν συμβεί αυτό, φοβάμαι ότι εάν πάει η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί όπως κάνει τώρα, με πολύ υψηλούς τεχνοκράτες, όπως έχει κάνει καιρό τώρα – διότι μην έχουμε αυταπάτες ότι έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος ούτε καν σε γνώση των κυβερνητικών βουλευτών – και από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση έχει μια τελείως αντίθετη άποψη που λέει ότι δεν θα δεχθεί τίποτα και θα πάει σε άλλη λύση, κουρεύοντας το χρέος, όχι μόνο δεν θα γίνει τίποτα, αλλά αντιθέτως θα γυρίσουμε σε ό,τι είχε γίνει πριν από ένα χρόνο, δηλαδή να ζητούν και την υπογραφή της αντιπολίτευσης.
Δεν νομίζω ότι μέχρι στιγμής έχει ζητήσει η κυβέρνηση κάποιου είδους διαπραγματευτική ομάδα. Δεν ξέρω (αν θα έχει αντίρρηση), διότι δεν έχω δει κάποια τέτοια πρόθεση. Οι συναινέσεις επιτυγχάνονται και με πρωτοβουλία των κυβερνώντων. Εάν θέλει η κυβέρνηση να πάμε σε εθνική συνεννόηση και σε μια εθνική ομάδα, πρέπει να κάνουμε και το σχέδιο αυτής της συνεννόησης. Η βιωσιμότητα του χρέους έχει συντελεστές που θα συζητήσουμε: η επιμήκυνση, δηλαδή ο χρόνος αποπληρωμής και αν θα μας τον παρατείνουν, το επιτόκιο, το οποίο αν μας το μειώσουν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη οικονομική ανακούφιση, και το αν θα διαγραφούν τμήματα του χρέους. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους άλλους ότι αυτό θα είναι προς όφελος, διότι θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε με καλύτερους όρους. Όμως, σημαίνει ότι μια δική μας εθνική ομάδα, σφιχτή και με εθνικό μέτωπο, θα πρέπει να μιλήσει στο ίδιο τραπέζι με 18 χώρες. Θα πρέπει να έχει εθνικά χαρακτηριστικά και να έχει τεχνοκράτες που θα διαπραγματευτούν και όχι να έχουν απέναντί τους τη Μέρκελ ή τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά 18 χώρες.»
Για το αν θα συμμετάσχει και εκείνη στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως αποφάσισε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
«Δεν με αφορά η πρόταση, όπως την ακούω. Δηλαδή, η ιδρυτική πρόταση ενός κόμματος πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έχω γράψει εδώ και καιρό και το έχουν κάνει και άλλοι. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ από μόνο του να κάνει αυτή τη στιγμή την ιδρυτική διακήρυξη ενός πολιτικού χώρου.»
Για το ενδεχόμενο να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς
«Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και θα ήθελα να το κάνω πολύ σαφές ότι οι συναντήσεις μου δεν έχουν σχέση με κάτι τέτοιο.»