Επίκουρος
Η γεύση της μνήμης
Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων
Εκδόσεις Ικαρος, 2014,
σελ. 268, τιμή 13 ευρώ
Βουτυράτες πουλάδες και μαύρες τρούφες του Περιγκόρ, φρεσκοφουρνισμένες ηπειρώτικες πίτες και ζουμερά γεμιστά, γαλλικές πάπιες με αιθέριες σάλτσες, ψάρια καλυμμένα με μαγιονέζα και μπουρεκάκια μελιτζάνας δίνουν γεύση σε κάθε ανάμνηση ζωής του Αλβέρτου Αρούχ, καθηγητή Οικονομίας στο Deree College την ημέρα, κριτικού εστιατορίων τη νύχτα. Ο γνωστός Επίκουρος του γαστρονομικού κόσμου πέθανε πρόωρα τον περασμένο Απρίλιο, αφήνοντας ως τελευταίο αποχαιρετισμό μια αυτοβιογραφική αφήγηση γεμάτη γεύσεις και αρώματα. «Δεν είναι τυχαίο ότι γεννήθηκα τον μήνα Μάρτη. Τον μήνα αυτόν ο κόσμος της γαστρονομίας βρίσκεται στον αστερισμό τού οδηγού Μισλέν, τα αστέρια του οποίου καθορίζουν τις τύχες των εστιατορίων» αρχίζει. Ακολουθεί το χρονικό διαμόρφωσης ενός καλοφαγά νεαρού από εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης σε ώριμο γευσιγνώστη, στο οποίο η μαγειρική είναι παρηγοριά για τα δεινά του χωρισμού και το φαγητό αφορμή πολιτισμικών συγκρίσεων ανάμεσα στις τραπεζαρίες των κολεγίων του Κέιμπριτζ και εκείνες των μονών του Αγίου Ορους. Το καλομαγειρεμένο ηδονικό φαγητό αναδεικνύεται σε εγκαρδιωτικό σύντροφο, είτε προέρχεται από τα χέρια εκλεπτυσμένων σεφ όπως ο Νίκος Λαδένης, ο Πιερ Γκανιέρ και ο Αλέν Ντικάς είτε βγαίνει από τα τίμια τηγάνια ενός μεζεδοπωλείου στα Βριλήσια. Η αφήγηση του Επίκουρου καταγράφει την εξέλιξη της γαστρονομίας και του σχετικού Τύπου στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980 παράλληλα με τις διεθνείς τάσεις, μνημειώνει θρυλικά εστιατόρια που δεν γνωρίσαμε και φιλοσοφεί για το φαγητό ως τέχνη, ως παράδοση, ως στοιχείο εθνικής και ατομικής κουλτούρας. Από τα πιο συναρπαστικά βιβλία που έχουν γραφεί για το φαγητό στην Ελλάδα, αναφέρεται στην απόλαυση του φαγητού όχι με τους τεχνικούς όρους του γευσιγνώστη αλλά με τους όρους του βιώματος και υμνεί το μαγείρεμα για τους οικείους ως προσφορά αγάπης που καταγράφεται στη μνήμη γλυκαίνοντας τη ζωή.
Στην Αθήνα της Μπελ Επόκ
Μια νόστιμη, παραμυθένια εξιστόρηση που, μολονότι είναι γραμμένη στα γεράματα, γίνεται με την αθωότητα της παιδικής ματιάς
Σταύρος Αγγ. Βλάχος
Δέκα μικρά χρόνια 1887-1897.
Αναμνήσεις από τη ζωή στην Αθήνα λίγο πριν ανατείλει ο 20ός αιώνας
Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2014,
σελ. 160, τιμή 12 ευρώ
Εξι παιδιά μεγαλώνουν σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι, καλλιεργημένο, ανεκτικό και φιλόστοργο, με πολυάριθμους τρυφερούς συγγενείς. «Τ’ αδέλφια μου κι εγώ υπήρξαμε, νομίζω, από τα εξαιρετικώς χαϊδεμένα παιδιά» δηλώνει εξαρχής ο Σταύρος Βλάχος (1883-1968). Γιος του διπλωμάτη, λογοτέχνη και κριτικού Αγγελου Βλάχου, αδελφός του Γεώργιου Βλάχου, ιδρυτή της Καθημερινής, και πατέρας του λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Αγγελου Βλάχου, αναθυμάται τα πρώτα του χρόνια στην Αθήνα της Μπελ Επόκ: ψώνια στα ζαχαροπλαστεία, επισκέψεις στο βιβλιοπωλείο της Εστίας, αποκριάτικοι χοροί, πρωτοχρονιάτικες εκπλήξεις. Το ανέμελο ξεκαλοκαιριό στο εξοχικό των παππούδων στη Φρεαττύδα, τα καθημερινά δείπνα στο σπίτι συντροφιά με εκλεκτούς φίλους των γονιών του, τους εκδότες Γεώργιο Σουρή και Βλάση Γαβριηλίδη, τον μετέπειτα πρωθυπουργό Στέφανο Σκουλούδη αλλά και τον νεαρό Βενιζέλο, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Σε μια νόστιμη, παραμυθένια εξιστόρηση που, μολονότι είναι γραμμένη στα γεράματα, γίνεται με την αθωότητα της παιδικής ματιάς, αναδιπλώνεται νοσταλγικά η ζωή στην Αθήνα στο γύρισμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα, προτού ρίξει τις πρώτες δυσοίωνες σκιές ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897.
Η ωραία ζωή της Κλάρα
Σιάτο και άλλες σαλονικιώτικες ιστορίες
Μετάφραση Ιακώβ Σιμπή,
Επιμέλεια Καρίνα Λάμψα.
Εκδόσεις Καπόν, 2014,
σελ. 160, τιμή 14 ευρώ
Με επίκεντρο το εξαιρετικό διήγημα «Η ωραία ζωή της Κλάρα Σιάτο» του ισραηλινού συγγραφέα Γιοράμ Κανιούκ, η ζωή στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το ξεκλήρισμά της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται μέσα από διηγήματα, οικογενειακές αφηγήσεις και ποιήματα. Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που τα συνοδεύει οπτικοποιεί συναρπαστικά ιστορίες για παραδόσεις και θρησκευτικά έθιμα, για επαγγέλματα και κοινωνικές συναναστροφές, για έναν παλιό κόσμο που χάθηκε στη μετάβαση προς το σύγχρονο κράτος του Ισραήλ.
Διδώ Σωτηρίου
Ηλέκτρα
Πρόλογος Νίκος Μπελογιάννης.
Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 144, τιμή 11 ευρώ
Η αστική καταγωγή, η αντίδραση στην οικογένεια, η ένταξη στο ΚΚΕ, οι διώξεις, οι φυλακίσεις, ο πόλεμος, η αντίσταση, η δολοφονία. Μια μυθιστορηματική βιογραφία της κομμουνίστριας Ηλέκτρας Αποστόλου (1912-1944), που πέθανε στα χέρια της Ειδικής Ασφάλειας μέσα στην Κατοχή από τη συναγωνίστριά της Διδώ Σωτηρίου. Χρονικό μιας εποχής και δυνατή μαρτυρία για τον καθημερινό φόβο και την καθημερινή γενναιότητα των αγωνιστών, το έργο πρωτοκυκλοφόρησε το 1961, έναν χρόνο πριν από τα Ματωμένα χώματα.
Μέλπω Αξιώτη
Ρεπυμπλίκ – Βαστίλλη
Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια.
Επιμέλεια Μαίρη Μικέ.
Εκδόσεις Αγρα, 2014
σελ. 248, τιμή 16 ευρώ
Οι αναμνήσεις του πολέμου και η εμπειρία της εξορίας, ο θάνατος που πολιορκεί και η ζωή που αντιστέκεται, κολοβωμένοι έρωτες και η παρηγοριά της γραφής. Στρατευμένη κομμουνίστρια, η Μέλπω Αξιώτη αυτοεξορίζεται στη Γαλλία το 1947. Γραμμένο στα γαλλικά και ανέκδοτο ως σήμερα, το μυθιστόρημα διαβάζεται ως διάφανο χρονικό της καθημερινότητας και των ανησυχιών της νεωτερικής συγγραφέως από τη στιγμή της άφιξής της στο Παρίσι ως την απέλασή της στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ασημάκης Πανσέληνος
Τότε που ζούσαμε
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 528, τιμή 16,60 ευρώ
Αυτοβιογραφία του ποιητή, πεζογράφου και κριτικού Ασημάκη Πανσέληνου, γραμμένη μέσα στη δικτατορία. Με γλώσσα πλούσια και πηγαία γραφή αφηγείται τη διαδρομή του από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα ιχνογραφώντας παράλληλα το πορτρέτο της ανήσυχης ιστορικά εποχής από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως την Κατοχή και την Αντίσταση. Πολιτικοί και λογοτέχνες, θυμόσοφοι νησιώτες και διανοούμενοι αστοί εμφανίζονται σε μια συναρπαστική αφήγηση, στην οποία η παρατήρηση και η περιγραφή συνδυάζονται με την εξομολόγηση και την ερμηνεία.
Δημήτρης Καλοκύρης
Παρασάγγες.
Ονομαστικόν
Εκδόσεις Αγρα, 2014,
σελ. 206, τιμή 16,50 ευρώ
Αγγέλα Καστρινάκη
Και βέβαια αλλάζει!
Εκδόσεις Κίχλη,
σελ. 258, τιμή 15 ευρώ
Στην κόψη από τη δικτατορία στη Μεταπολίτευση μια έφηβη διαβάζει, συναναστρέφεται, αφυπνίζεται πολιτικά. Πολυτεχνείο και δημοκρατία, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, ο «Θίασος» του Αγγελόπουλου και το «Αρνούμαι» του Σαμαράκη, Κνίτες και Ρηγάδες, ο σύντροφος Μανόλης Αναγνωστάκης και τα φεστιβάλ της νεολαίας, χακί τζάκετ και αντιαμερικανικά συνθήματα, κομματική καθοδήγηση και αριστερή ιδεολογία, φιλίες και έρωτες γίνονται ψηφίδες ενός ιδιωτικού μωσαϊκού φτιαγμένου από αναμνήσεις και πραγματικό υλικό, μυθοπλαστικά επεξεργασμένου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ