Στην εικαστικό Μαρία Τσάγκαρη απονεμήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουλίου στο Παρίσι ένα καινούργιο βραβείο στο χώρο των εικαστικών. Πρόκειται για το Βραβείο της Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου το οποίο δίνεται για πρώτη φορά φέτος από το HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean- Η Υδρα για τους καλλιτέχνες της Μεσογείου) με την υποστήριξη του Ιδρύματος -Fondation Jean-Luc Lagardère. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 10.000 ευρώ καθώς σκοπός του είναι να ενισχύσει ανερχόμενους καλλιτέχνες από χώρες της Μεσογείου. Για το ντεμπούτο του, το HYam επέλεξε την Ελλάδα. Οι υποψήφιοι ήταν καλλιτέχνες ελληνικής ή κυπριακής καταγωγής κάτω των 36 χρόνων και το θέμα τους ήταν «η πολιτισμική ταυτότητα». Πολύ κοντά στο βραβείο βρέθηκαν οι Αθανάσιος Ζαγορίσιος, Ράνια Μπέλου, και Μαριάννα Χριστοφίδου όμως η κριτική επιτροπή υπό την προεδρία του Αλέν Σεμπά, διευθυντή του Πομπιντού επέλεξε τη δουλειά της γεννημένης το ’81, Τσάγκαρη, η οποία ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Το HYam είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι. Ιδρύθηκε το 2013 από την Πολίν Σιμόν με τη συνεργασία του πρακτορείου L’art en plus και της διευθύντριάς του Βιρζινί Μπιρνέ. Η κ. Σιμόν είναι δημοσιογράφος, εργάστηκε από το 1996 στη «Figaro Magazine» καλύπτοντας θέματα για την αγορά τέχνης, και στην καθημερινή Figaro στον τομέα του ντιζάιν και της τέχνης του ευ ζην, ενώ σήμερα δραστηριοποιείται μέσω του Point.fr. Tα καλοκαίρια ζει στην Υδρα με τον Ελληνα σύζυγό της. Το νησί του Αργοσαρωνικού δεν συμπεριλαμβάνεται καθόλου τυχαία στον τίτλο. Γιατί ενώ σκοπός του HYam είναι να στηρίξει ανερχόμενους καλλιτέχνες από χώρες της Μεσογείου και να προβάλλει το έργο τους (γλυπτική, ζωγραφική, σχέδιο, περφόρμανς, εγκατάσταση, βίντεο) μέσα από το συγκεκριμένο βραβείο, ή με συμπαραγωγές εκθέσεων, απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί στην Υδρα ένα residence καλλιτεχνών. Να φιλοξενείται δηλαδή κάθε χρόνο και από ένας, με αφετηρία το επόμενο έτος, ο οποίος θα δημιουργήσει και θα εγκαταστήσει ένα έργο αφιερωμένο στον δημόσιο χώρο της Ύδρας. Στη συνέχεια θα διοργανώνεται μια έκθεση αφιερωμένη στην πρόσφατη δουλειά του η οποία θα φιλοξενείται σε έναν ελληνικό οργανισμό προτού ταξιδέψει στο εξωτερικό με πρώτη στάση στο Παρίσι.
Η Υδρα λοιπόν και οι στενές σχέσεις της κ. Σιμόν με την Ελλάδα είναι ο λόγος που η χώρα επιλέχθηκε για να εγκαινιάσει την πρωτοβουλία. Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν από την ίδια, «χωρίς να γνωρίζει κανέναν προσωπικά» όπως επιθυμεί να υπογραμμίσει, αφότου είδε πληθώρα εκθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εστειλε πρόσκληση συμμετοχής σε είκοσι καλλιτέχνες, την αποδέχθηκαν δέκα εννέα. Συγκεκριμένα οι: Χρήστος Βαγιάτας, Χρύσα Βαλσαμάκη, Παναγιώτης Βορριάς, Ζωή Γαϊτανίδου, Ναταλί Γιάξη, Πέτρος Ευσταθιάδης, Ειρήνη Ευσταθίου, Αθανάσιος Ζαγορίσιος, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Βαλεντίνα Κάργα, Ειρήνη Μίγα, Βασίλης Μπαλάσκας, Ράνια Μπέλλου, Βασίλειος Πασπαλης, Αλέξανδρος Τζαννής, Ιρις Τουλιάτου, Μαρία Τσάγκαρη, Πάνος Τσαγκάρης, Μαριάννα Χριστοφίδη. Η επιτροπή που επέλεξε τη νικήτρια πέρα από τον Αλέν Σεμπά αποτελούνταν από τους:
•Γιώργο Αγουρίδη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
•Adelina von Fürstenberg, Γενική επιμελήτρια της τελευταίας Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και ιδρύτρια της ΜΚΟ Art For the World
•Κατερίνα Γρέγου, Επιμελήτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Brussels
•Άννα Καφέτση, Διευθύντρια του ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα)
•Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα, Αρχιτέκτονες και δημιουργοί του νέου ΜουσείουΜπενάκη, Αθήνα
•Τιερί Ολά, Διευθυντής του MAC (Μουσείο Σύγχρονης Τένης, Μασσαλία)
•Ταντέους Ρόπακ και Ξένια Γερουλάνου, Galerie Thaddaeus Ropac Paris-Salzburg
•Εμανουέλ Saulnier, Καλλιτέχνης και καθηγητής στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Παρίσι
•Φρανσουά Ταζάν, Συν-διευθυντής της Artcurial