Ο ιρακινός πρωθυπουργός κήρυξε αμνηστία για όλες τις φυλές που πολέμησαν κατά της κυβέρνησης, εξαιρουμένων όσων ενεπλάκησαν στους θανάτους ιρακινών στρατιωτών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Νούρι Αλ-Μαλίκι εξέφρασε την ελπίδα του να μπορέσουν οι βουλευτές να επιλέξουν πρόεδρο και πρωθυπουργό στην επόμενη συνεδρίασή τους.

Η προηγούμενη συνεδρίαση έληξε χωρίς αποτέλεσμα, την ώρα που τζιχαντιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές της χώρας. Σουνίτες και Κούρδοι εγκατέλειψαν την αίθουσα του Κοινοβουλίου, όταν οι σιίτες δεν κατάφεραν να ανακοινώσουν το όνομα υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι ελπίζει να ξεπεραστεί το εμπόδιο «με συνεργασία, συμφωνία και ανοιχτό πνεύμα στην επιλογή των ατόμων και των μηχανισμών που θα οδηγήσουν σε πολιτική διαδικασία βασισμένη στους δημοκρατικούς μηχανισμούς».

Η πρόσφατη ανακήρυξη από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (πρώην Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε) χαλιφάτου συνιστά έναν λόγο για να σημάνει συναγερμός στην περιοχή, δήλωσε ο Αλ Μαλίκι.

«Το χαλιφάτο στέλνει ένα μήνυμα στις χώρες της περιοχής ότι έχουν εισέλθει στον κόκκινο κύκλο» πρόσθεσε ο Μαλίκι.

Ο Μαλίκι έστρεψε τα πυρά του και κατά των Κούρδων, κατηγορώντας τους ότι επιθυμούν να διατηρήσουν τα εδάφη τα οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν για να επιβάλει ένα τετελεσμένο, όπως έκανε η περιοχή του Κουρδιστάν» σημείωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ, αναφερόμενος κυρίως στο Κιρκούκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης και πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα επαρχίας του Ιράκ.

Οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν στις 12 Ιουνίου υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ, μετά την υποχώρηση του ιρακινού στρατού λόγω της προέλασης των σουνιτών τζιχαντιστών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφερόταν στις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος δήλωσε ότι ο έλεγχος του Κιρκούκ και άλλων πόλεων, τον οποίο πήραν οι κουρδικές δυνάμεις, δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί.

Ο Μπαρζανί εξέφρασε επίσης σε συνέντευξή του την επιθυμία να διοργανωθεί τους ερχόμενους μήνες ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το BBC, ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι σουνίτες αντάρτες.

Αναλυτές του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS), εξετάζοντας φωτογραφίες και βίντεο, εκτιμούν ότι ορισμένα από τα μαχητικά που βρίσκονται στο Ιράκ προέρχονται από το Ιράν.

Πριν από μερικές ημέρες η Ρωσία έστειλε στο Ιράκ μαχητικά αεροσκάφη.

Η κατάσταση στο Ιράκ έχει δημιουργήσει μία εύθραυστη συμμαχία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν.