Επεισόδια ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ, αψηφώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά στο συγκεκριμένο σημείο. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

Μονάδες καταστολής ταραχών της αστυνομίας αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη οχημάτων εξοπλισμένων με αντλίες νερού εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτας για να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Η περιοχή έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί, έως 40.000 σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν αναπτυχθεί για να εμποδίσουν την πρόσβαση.

Ωστόσο στην εργατική συνομοσπονδία Turk-Is επετράπη να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ στη μνήμη των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν πυρ στον αέρα προκαλώντας πανικό.

Το συνδικάτο οργάνωσε μια άλλη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, στην πλατεία Καντικόι, εστία της αντιπολίτευσης, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει στην πόλη των τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς οι αρχές απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του Μετρό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών σε κάθε πλευρά του Βοσπόρου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές: «Μην έχετε καμία ελπίδα για την Ταξίμ, πηγαίνετε να διαδηλώσετε σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης».

Ήδη οι εκδηλώσεις της περσινής Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την πλατεία Ταξίμ μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει παρόμοια απαγόρευση.

Ένα μήνα αργότερα, η πλατεία και το πάρκο Γκεζί έγιναν σημείο σύμβολο του κινήματος κατά του Ερντογάν. Επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι ζητούσαν την παραίτησή του κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και προσπάθεια εξισλαμισμού του κράτους.