Για 10 συνεχόμενα έτη, από τον Φεβρουάριο του 2005, οι οινοπαραγωγοί του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα συναντούν κάθε χρόνο την ίδια εποχή το αθηναϊκό κοινό. Επαγγελματίες του χώρου αλλά και καταναλωτές συμμετέχουν στην πρώτη γευσιγνωσία της χρονιάς για τα φρέσκα κρασιά του τρύγου που προηγήθηκε, αλλά και στην παρακολούθηση της πορείας παλαίωσης προηγούμενων εσοδειών.

Η πληθώρα των προτάσεων γευσιγνωσίας από τα 33 συνολικά οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας που συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και οι περίπου 300 ετικέτες οίνων και αποσταγμάτων, γηγενών και διεθνών ποικιλιών, μονοποικιλιακών ή σε χαρμάνι, εντυπωσίασαν τους επισκέπτες.

Με την ευκαιρία των 10 χρόνων των «ΒορΟινών» στην Αθήνα, η φετινή διοργάνωση εμπλουτίστηκε με παράλληλες εκδηλώσεις, σεμινάρια, μαθήματα μαγειρικής, θεματικές βραδιές παρουσίασης και συνδυαστικά δείπνα «wine and dine». Περισσότεροι από 1.000 φίλοι του κρασιού υπολογίζεται πως συμμετείχαν στις «προ-ΒορΟινές» εκδηλώσεις την εβδομάδα που προηγήθηκε, ενώ πάνω από 3.500 επισκέφθηκαν τα «ΒορΟινά», μεταξύ αυτών και ομάδα διακεκριμένων επαγγελματιών του κρασιού από τις ΗΠΑ. Ο εορτασμός των 10 χρόνων των «ΒορΟινών» συνέπεσε μάλιστα με τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε ο πρόεδρος της Οίνοι Βορείου Ελλάδος, Στέλιος Κεχρής, παρουσίασε τα «20 χρόνια» της ένωσης αλλά και τα «10 χρόνια ΒορΟινά στην Αθήνα» κάνοντας μία ιστορική αναδρομή που πλαισιώθηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Τον πρόεδρο πλαισίωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Γιάννης Βογιατζής που αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ενωσης σε προωθητικά προγράμματα εξωστρέφειας για τρίτες χώρες, τα μέλη του ΔΣ Αγγελος Ιατρίδης και Ευάγγελος Γεροβασιλείου, που παρουσίασαν αντίστοιχα την πορεία των εξαγωγών και τα αποτελέσματα του τρύγου 2013 και τέλος ο διευθυντής της Ενωσης, Γιάννης Αλμπάνης που παρουσίασε τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης» και τη συμμετοχή της Ενωσης στο πρόγραμμα «Eco ProWine».

Στο πάνελ των ομιλητών προσκεκλημένος της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ήταν ο Ανδρέας Ματθίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Οινοχόων, ο οποίος ανακοίνωσε τη διοργάνωση του εθνικού διαγωνισμού για τον «Καλύτερο ελληνα Οινοχόο», θεσμό που η ένωση υποστηρίζει ανελλιπώς και με κάθε τρόπο εδώ και αρκετά χρόνια. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου.