ΕΛΛΠΕ: Καμία ανησυχία για την παραμόρφωση στον αεριοποιητή

Με ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Πετρέλαια αναφέρουν ότι η παραμόρφωση, σε ποσοστό 1%, της διαμέτρου στο κέλυφος του αεριοποιητή 32-R-003 της Μονάδας Θερμικής Πυρόλυσης του Διυλιστηρίου Ελευσίνας «δεν δημιουργεί κανέναν απολύτως κίνδυνο, ούτε για τους εργαζόμενους στο Διυλιστήριο, ούτε για τους κατοίκους των όμορων περιοχών».

Με ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Πετρέλαια αναφέρουν ότι η παραμόρφωση, σε ποσοστό 1%, της διαμέτρου στο κέλυφος του αεριοποιητή 32-R-003 της Μονάδας Θερμικής Πυρόλυσης του Διυλιστηρίου Ελευσίνας «δεν δημιουργεί κανέναν απολύτως κίνδυνο, ούτε για τους εργαζόμενους στο Διυλιστήριο, ούτε για τους κατοίκους των όμορων περιοχών».

Η Εταιρεία παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία:

Η παραμόρφωση οφείλεται σε λεπτές ρωγματώσεις της εσωτερικής πυρίμαχης επένδυσης, η οποία προστατεύει το χαλύβδινο κέλυφος του δοχείου από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρόμοια περιστατικά είναι συνηθισμένα σε εξοπλισμό με εσωτερική πυρίμαχη επένδυση.

Η εν λόγω παραμόρφωση έγινε αμέσως αντιληπτή από τους λειτουργούντες την Μονάδα, έλαβε χώρα αξιολόγηση του περιστατικού και εφαρμόσθηκαν οι προβλεπόμενες τεχνικές αντιμετώπισής του.

Παράλληλα, εφαρμόσθηκε πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησης των θερμοκρασιών της περιοχής σε 24ωρη βάση, με την εγκατάσταση τοπικών θερμοστοιχείων και χρήση θερμοκαμερών, ενώ έχει προβλεφθεί η άμεση διακοπή της λειτουργίας του αεριοποιητή σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.

Επί πλέον, πραγματοποιήθηκαν άμεσα όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή των ιδιοτήτων του μετάλλου στην περιοχή της παραμόρφωσης, οι οποίες έδειξαν ότι δεν υφίσταται καμία βλάβη του υλικού και ότι το δοχείο λειτουργεί εντός των ορίων σχεδιασμού του και όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες διεθνείς κώδικες. Οι μετρήσεις αυτές επαναλαμβάνονται σε τακτικότατα χρονικά διαστήματα.

Το Διυλιστήριο ζήτησε επίσης την υποστήριξη του παρόχου τεχνολογίας, ο οποίος σχεδίασε την Μονάδα και με παρουσία τεχνικών του ελέγχθηκαν τόσο το δοχείο όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης του συμβάντος. Κατά τον έλεγχο επιβεβαιώθηκε η ορθότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, τα οποία είναι αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία στα διυλιστήριά της ανά τον κόσμο.

Περαιτέρω, έχουν ζητηθεί από τον παραπάνω πάροχο αλλά και από τον κατασκευαστή του δοχείου λεπτομερείς μελέτες για την ανάλυση των αιτιών του συμβάντος και τη διαδικασία αποκατάστασης.

Τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το περιστατικό αυτό δεν δημιουργεί κανέναν απολύτως κίνδυνο, ούτε για τους εργαζομένους στο Διυλιστήριο ούτε για τους κατοίκους των όμορων περιοχών.

Για την υπόθεση, που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε κίνδυνο για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους εξαιτίας παραμόρφωσης του κελύφους αεριοποιητή στη μονάδα 32 των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Φάκου ανέθεσε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών να μελετήσει την υπόθεση, ώστε να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελλόμενων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk