Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου ο γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το κυβερνητικό έργο, την οικονομία και το ενδεχόμενο εκλογών.{{{ audio1 }}}

Για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου{{{ audio2 }}}

«Δύσκολο το έργο και όχι τόσο εμφανές. Παρομοιάζω τη δική μου δουλειά με αυτή του αρχιμηχανικού που δουλεύει στα αμπάρια, για να μπορέσει ο καπετάνιος να κυβερνήσει το καράβι και να το οδηγήσει σωστά. Μουντζούρηδες είμαστε, δηλαδή.

Θα μπορούσα να σας πω 30 (δυσλειτουργίες), που τις ζω από κοντά. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια να ενημερωνόμαστε εκ των προτέρων, όσο είναι δυνατόν, για όλες τις εγκυκλίους των υπουργείων και να διορθώνουμε τα λάθη. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Για να το πω με σαφήνεια: το ιδανικό για εμάς (είναι ένας υπουργός να μας ενημερώνει για το νομοσχέδιο που θα καταθέσει). Δεν το έχουμε πετύχει και γι’ αυτό φωνάζει ο Πρόεδρος. Προσπαθούμε να το επιτύχουμε και δεν το έχουμε κάνει ακόμη. Ξεκάθαρα πράγματα, ψέματα δεν λέμε.»

Για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του ως βουλευτής

«Ήμουν υποψήφιος νέος, στη Θεσσαλονίκη, στη δεκαετία του ’90. Να σας πω την αλήθεια, επισήμως κάτι τέτοιο δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω ούτε να το αρνηθώ. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι είμαι πολιτικό ον.»

Για την οικονομία και τις σχέσεις με τους εταίρους

«Το είπε ο κ. Στουρνάρας πριν από μερικές μέρες και θα το επαναλάβω, για να γίνει αντιληπτό: η ουσιαστική διαφορά με την τρόικα είναι ότι δεν θέλουν να αντιληφθούν και να υιοθετήσουν για το δημοσιονομικό κενό, για το πώς θα καλυφθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά, τη δική μας άποψη που είναι πολύ απλή. Λέει «κοιτάξτε τι καταφέραμε. Φέτος θα πάμε λίγο καλύτερα, διότι ήδη φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη του αναμενομένου και θα πάρουμε κάτι περισσότερο από τους φόρους και τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει και έτσι θα είναι καλύτερη η επιτυχία στη μείωση των εξόδων». Αυτό δεν το δέχονται στο βαθμό που το θέλουμε εμείς και γι’ αυτό υπάρχουν διαφορές. Αλλά θα το δεχθούν, διότι όπως είπε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε, την ίδια άποψη είχαν για πέρυσι και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο και το αποδέχθηκαν. Το ίδιο θα γίνει και θα πάνε όλα καλά, θα το αποδεχθούν πριν βγουν τα νούμερα.

Η συλλογή στοιχείων του τελευταίου μήνα και του τελευταίου τριμήνου είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Θέλω να πω ότι αυτό που είπε ο Γερμανός, κατά σύμπτωση, πρόεδρος της Eurostat, διότι υπήρξε μια αρνητική δημοσιότητα, δεν ήταν κάτι κατευθυνόμενο εναντίον μας. Είναι ο κλασικός τρόπος έκφρασης ενός Γερμανού γραφειοκράτη, που θα το έλεγε έτσι και για τη Φινλανδία π.χ. Είπε ότι μέχρι να βγάλω τα δικά μου αποτελέσματα, ό,τι και να πείτε εσείς, δεν με επηρεάζετε. Αυτό είπε και όμως εμείς, το πήραμε και το ερμηνεύσαμε μεσογειακά. Εγώ θα σας πω ότι τα αποτελέσματα της Eurostat θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα του ΥΠΟΙΚ.

Θέλω να πιστέψετε το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς είναι ένας νέος τύπος πολιτικού για την Ελλάδα. Είναι Ευρωπαίος πολιτικός, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Αυτό που λέει, το εννοεί απολύτως. Δεν είναι αυτό που γνωρίζαμε στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, που βγαίνει ο πολιτικός και λέει κάτι και δεν το εννοεί. Αυτό που είπε ο Πρόεδρος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, ισχύει αμετακλήτως. Τελειώνει το μνημόνιο. Δεν είναι ανάγκη να βγούμε στις αγορές το Μάιο. Στο β’ εξάμηνο του έτους, όπως έχει ειπωθεί και αρμοδίως, προετοιμάζεται μια έκδοση (ομολόγων).

Θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, ουσιαστική, στις επόμενες εβδομάδες, θα επιβεβαιωθεί το πλεόνασμα από τη Eurostat στο τέλος Απριλίου, αμέσως μετά θα υπάρξει μια συζήτηση για την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, η οποία θα έχει κάποιο βαθμό τεχνικής επεξεργασίας ενδεχομένως και πριν τις ευρωεκλογές. Θα ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία μετά τις ευρωεκλογές και θα δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργείται ήδη από τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να βγει στις αγορές το β’ εξάμηνο. Έτσι, θα καλύψουμε και τις ανάγκες μας για το χρηματοδοτικό κενό.»

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Ποιες εκλογές; Οι εθνικές; Αργά, πολύ αργά… Εάν τώρα δεν καθόμασταν εδώ και καθόμασταν στην κεντρική Ευρώπη και ήμασταν δημοσιογράφοι ενός μεγάλου δημοσιογραφικού οργανισμού εκτός Μεσογείου, θα ήταν αδιανόητο να συζητήσουμε για πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει αυτή η έννοια. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, στη Γερμανία έχουν γίνει μία ή δύο φορές. Το γεγονός ότι συζητάμε για πρόωρες εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τις κάλπες είναι ένα δείγμα πολιτικής ανωριμότητας, ανωριμότητας του πολιτικού συστήματος. Καιρός είναι να το ξεπεράσουμε. Πιστεύετε και παρακολουθείτε τι λέει ο κ. Σαμαράς. Όταν λέει 2016, το εννοεί. 2016.»