Στο συλλογικό υποσυνείδητο τα νόστιμα φαγητά είναι παχυντικά και αμαρτωλά. Αντίθετα, εκείνα που μας ωφελούν είναι άνοστα, «νοσοκομείου», όπως πρόσφατα σημείωσε φίλος που έχει λόγους να προσέχει τη διατροφή του. Δεν συμφωνούμε, και σε αυτό το τεύχος στοιχηματίσαμε να αποδείξουμε ότι το ελαφρύ και θρεπτικό φαγητό μπορεί να είναι τόσο νόστιμο, ώστε να σε βάζει σε πειρασμό να αμαρτήσεις. Ρίξτε μια ματιά στις συνταγές στον ατμό, του Τάσου Μπίκου, και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Βεβαίως, σε μια χώρα όπως η δική μας, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα για όσους έχουν επωμιστεί τη μαγειρική της οικογένειας. Με ελαιόλαδο άριστης ποιότητας και μια ανεξάντλητη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, μυρωδικών και βοτάνων, θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει πολύ για να φάει άνοστο φαγητό! Δείτε πώς ο Γιάννης Μπαξεβάνης δεν περιορίζεται να χρησιμοποιεί τα βότανα του τόπου μας ως αφεψήματα, αλλά τα βάζει και στο πιάτο μας, και εμπνευστείτε.

Φτιάξτε τον νόστιμο ψαροζωμό του Λευτέρη Λαζάρου για να τον χρησιμοποιήσετε στις εύκολες συνταγές του (και τις δικές σας) και παρακολουθήστε το παιδί σας να ζητάει δεύτερη μερίδα. Και μια και μιλάμε για παιδιά, εντάξτε τις άρτιες διατροφικά και νοστιμότατες συνταγές του Δικτύου Μαμάδων στο μενού της οικογένειας: τις συνιστούν περισσότεροι από 50.000 μαθητές!

Και μη νομίζετε ότι θα σας αφήναμε χωρίς γλυκό! Ο Σπύρος Αρτελάρης πετυχαίνει να κρατήσει την απόλαυση σε γλυκά με λίγες θερμίδες.

Πρoτού κλείσω, να σας ενημερώσω για τις νέες αφίξεις μας. Καλωσορίζουμε τον σεφ Στέλιο Μαστοράκο, που αναλαμβάνει να εμπνέει με τις «εργένικες» συνταγές του όσους από εμάς στερούνται χρόνου και σκευών, αλλά όχι και επιθυμίας για καλό φαγητό. Καλωσορίζουμε επίσης τον Παναγιώτη Φράγκο, που κάθε μήνα θα μας δίνει συνταγές για ευφάνταστα κοκτέιλ που γίνονται και στο σπίτι. Τέλος, να σας επισημάνω την καινούργια στήλη μας «συγκριτικής μαγειρικής»: η Μελίσσα Στοΐλη γράφει την ιστορία και δίνει τη συνταγή για ένα κλασικό πιάτο που «πειράζει» δημιουργικά ο Γκίκας Ξενάκης. Ελπίζω να απολαύσετε το τεύχος μας και οι συνταγές μας να γίνουν αφορμή για δημιουργικό πειραματισμό.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.