«Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και δεν μετανιώνω που ψήφισα το μνημόνιο» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Οδυσσέας Βουδούρης, απαντώντας στις επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητά του.{{{ audio1 }}}

«Το ψηφοδέλτιο μου είναι ανεξάρτητο» τόνισε.

Την υποψηφιότητα Βουδούρη επέκρινε σκληρά η πλευρά Λαφαζάνη επισημαίνοντας ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχει ψηφίσει τα μνημόνια, αλλά και την προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το καλοκαίρι του 2012 και δεν συνιστά αριστερή πρόταση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Οι διαφωνούντες εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση της Κουμουνδούρου η ηγεσία επιδιώκει να στείλει μήνυμα και σε άλλους βουλευτές και στελέχη, που αποχώρησαν πρόσφατα από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ότι οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές, ενώ φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου είδους υποψηφιότητες σε δήμους της χώρας.

Η ηγεσία υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Βουδούρη συμφωνεί με το πολιτικό πλαίσιο που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή τον Οκτώβριο αναφορικά με την ανάγκη οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να αποτελέσουν μέσο έκφρασης της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ο ανεξάρτητος βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Οδυσσέας Βουδούρης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για την υποψηφιότητά του και τις αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την υποψηφιότητά του και τις αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

«Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε πρόκειται να γίνω. Είμαι μέλος άλλου κόμματος, της «Κοινωνίας Πρώτα». Είναι ένας πολιτικός φορέας νεοσύστατος και έχω αφιερώσει όλες τις δυνάμεις μου, μαζί με τον Πάρι Μουτσινά, τον Θεόδωρο Παραστατίδη και άλλους φίλους, για να συγκροτήσουμε αυτόν τον φορέα με συγκεκριμένο στόχο, να προσπαθήσει να είναι ένας καταλύτης ευρύτερων δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων. Ναι, όπως και οι 58, αλλά από την άλλη μεριά. Είναι πολύ φυσικό φίλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Λαφαζάνης, να μη συμφωνούν με θέσεις που πήρα, όπως και εγώ αντίστροφα διαφωνώ με πάρα πολλά πράγματα που έχουν ειπωθεί από τον κ. Λαφαζάνη και άλλους πριν από τις εκλογές του 2012. Έχουμε διαφωνίες και είναι λογικό. Ασκώ μια κριτική για τον κ. Λαφαζάνη, αλλά αυτό που πρέπει να μας ενώσει σήμερα είναι η κοινή βούληση να ανατραπεί μια κατάσταση. Αυτό που δεν υπηρέτησα και δεν υπηρετώ είναι οι κομματικοί μηχανισμοί. Όταν ένα κόμμα κάνει μια στροφή 180 μοίρες, δεν θα κάνω το ίδιο. Θα μείνω απόλυτα πιστός στις δεσμεύσεις που έχω λάβει απέναντι στους πολίτες. Αυτό θα κάνω και αυτό έκανα και δύο φορές διαγράφηκα. Το 2010 ανακαλύψαμε ότι η Ν.Δ. κληροδότησε στην Ελλάδα ένα πρωτογενές έλλειμμα 24 δις ευρώ. Υπήρχε περίπτωση να βγούμε από αυτήν την κατάσταση χωρίς να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή; Εγώ λέω όχι… Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε μια διαδικασία μετάνοιας (για τις επιλογές μου). Ούτε εγώ ζητώ σε κανέναν να μετανιώσει όταν έλεγε ότι πρέπει να γίνουν 100.000 προσλήψεις ή να βγούμε από το ευρώ. Αν κάποιος θέλει να ανοίξει μια πολεμική για τις διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν, εγώ συντείνω στο ότι δεν θέλει να συμπράξουμε τώρα σε ένα κοινό στόχο. Δεν είμαι υπόλογος ούτε ζητώ από τον οποιονδήποτε άλλο να απολογηθεί για τις θέσεις που είχε στο παρελθόν. Υποστηρίζω ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογή και έπρεπε ταυτόχρονα να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν και όταν το υποστήριξα διαγράφηκα και συνεχίζω να είμαι απολύτως σαφής στις θέσεις που είχα από το 2009. Εάν λοιπόν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει τις πόρτες του σε δυνάμεις που έχουν διαφορετικές πορείες, αλλά συγκλίνουν σήμερα σε έναν κοινό στόχο, αυτή η πρόταση είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά το θέμα είναι ότι δημιουργείται μια σύγχυση δύο διαφορετικών πραγμάτων. Είναι άλλο να είσαι πιστός σε κομματικούς μηχανισμούς και άλλο να είσαι πιστός στις θέσεις σου.»


Δήλωση Οδυσσέα Βουδούρη

«Είναι αναμενόμενο να παραποιούν τα λεγόμενά μου όσοι τρομάζουν από την προοπτική ενός ευρέως μετώπου προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων.

Στο ραδιοφωνικό σταθμό vimafm πχ δήλωσα επιγραμματικά: «Υποστηρίζω ότι το 2010 έπρεπε να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και έπρεπε ταυτόχρονα να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν και όταν το υποστήριξα διαγράφηκα».

Και ο συντάκτης της αντίστοιχης ιστοσελίδας «άκουσε» και επέλεξε ως τίτλο: «…δεν μετανιώνω που ψήφισα το μνημόνιο».

Ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει αν πρόκειται για υπεύθυνη δημοσιογραφία ή για φτηνά προπαγανδιστικά κόλπα.

Αυτές οι πρακτικές ενισχύουν την πεποίθησή μου πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής που επιβάλουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κατ’ επιβολήν της Τρόικας».

Απάντηση του tovima.gr

Tovima.gr δεν έχει καμία πρόθεση να παραποιήσει τα λεγόμενα του κ. Βουδούρη. Οπως μπορεί να καταλάβει κανείς από την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του στον ΒΗΜΑ FM, που παρατίθεται πιο πάνω, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στη δήλωσή του μόνο ένα τμήμα των όσων είπε στον ραδιοσταθμό. Καθώς στη συνέχεια του αποσπάσματος που αναφέρει λέει: «Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε μια διαδικασία μετάνοιας. Ούτε εγώ ζητώ σε κανέναν να μετανιώσει όταν έλεγε ότι πρέπει να γίνουν 100.000 προσλήψεις ή να βγούμε από το ευρώ». Τι διαφορετικό υποστηρίζει ο κ. Βουδούρης από το ότι δεν μετανιώνει που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο;