Εκπαιδευτικοί είδαν με άλλο μάτι την Ιστορία και την Αρχαιολογία

Ένα πρωτοποριακό και ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς των γυμνασίων και των λυκείων εκπόνησε και εφέτος το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένα πρωτοποριακό και ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς των γυμνασίων και των λυκείων εκπόνησε και εφέτος το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το πρόγραμμα Ιστορίης Επίσκεψις πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος επί έξι εβδομάδες τις Παρασκευές και τα Σάββατα μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 7ης Δεκεμβρίου 2013.
Κατά τη διάρκεια των 72 ωρών διδασκαλίας που έγιναν σε 100 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διδάχθηκαν 31 γνωστικά πεδία Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης από 29 μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αφιλοκερδώς προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο όνειρο των μελών του: να συνδεθεί με τους μάχιμους φιλολόγους και ιστορικούς της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης και να τους βοηθήσει στη βαθύτερη προσέγγιση θεμάτων της Ιστορίας, ώστε να εμπλουτισθεί και ενισχυθεί το διδακτικό τους έργο, στην πράξη.
Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Τι είπαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί γι’ αυτό; Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν ήταν ενδεικτικά. «Το πρόγραμμα με βοήθησε να ξαναδώ την Ιστορία με άλλο μάτι. Να μάθω πράγματα που δεν γνώριζα ή ήξερα διαφορετικά. Να τα ξανασκεφθώ. Με εφοδίασε με πολύτιμο υλικό που ελπίζω να χρησιμοποιήσω στη σχολική διαδικασία… Την εμπειρία μου κάθε εβδομάδα τη μετέφερα στους συναδέλφους μου στο σχολείο…».
«Μας δώσατε ερεθίσματα για να προβληματιστούμε και να είμαστε πιο επαρκείς απέναντι στους μαθητές μας που, δυστυχώς… είναι δύσκολο να τους πείσουμε για το πόσο σημαντικό είναι το μάθημα αυτό…».
«Στο συγκεκριμένο σεμινάριο μου άρεσε το γεγονός ότι απευθύνεται στο γνωστικό μας υπόβαθρο. Εμείς, οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πηγαίνουμε σε σεμινάρια τα οποία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, καλύπτουν θέματα διδακτικής. Άρα διψάμε για νέα γνώση, για μια σύγχρονη ματιά στην Ιστορία. Και το Πρόγραμμα Ιστορίης Επίσκεψις αυτό ακριβώς μας έδωσε».
«Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε συχνά την αίσθηση ότι είμαστε μόνοι και αβοήθητοι στο έργο μας και η οποιαδήποτε εξέλιξη στα αντικείμενα διδασκαλίας μας οφείλεται στις ατομικές μας προσπάθειες και αναζητήσεις. Το ότι μας παρασχέθηκε αφιλοκερδώς και με ενθουσιασμό από το Τμήμα σας αυτή η επιμόρφωση είναι κάτι πρωτόγνωρο!».
Στόχος των εκπροσώπων του Τμήματος είναι η επανάληψή του προγράμματος και στο μέλλον σε τακτά διαστήματα, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα σε μία κοινωνία που το χρειάζεται.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk