Στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επιλογή της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο γύρο (όπου χρειαστεί) των αυτοδιοικητικών εκλογών προστέθηκε και εκείνη της ΔΗΜΑΡ. «Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι καταφανώς αντίθετη με τον νόμο» σημειώνει και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της, αφήνοντας αιχμές για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου μαζί με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (όπου χρειαστεί), ενώ ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 18 Μαΐου.

Στην απόφαση αυτή έχουν αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και «αρχιτέκτονας» του σχεδίου Καλλικράτης για τους δήμους, Γιάννης Ραγκούσης.

Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η ημερομηνία (18 Μαΐου) για τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών παραβιάζει το νόμο, ενώ σε δεύτερο επίπεδο η κυβέρνηση καταγγέλλεται ότι επιχειρεί να αποφύγει την εκλογική καταγραφή της δυσαρέσκειας των πολιτών -υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-, που παραδοσιακά σημειώνεται στις ευρωεκλογές, ποντάροντας στο ότι οι ψηφοφόροι δεν θα πάνε στις κάλπες για δεύτερη Κυριακή, εφόσον οι δημοτικές εκλογές θα έχουν προηγηθεί.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει:

»Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 114 του ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) οι εκλογές για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών γίνεται «την ίδια ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων».

»Από την διάταξη αυτή προκύπτει σαφώς ότι ο νόμος εννοεί ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή αφορά τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όχι μόνον διότι ο διακηρυγμένος σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η μέγιστη δυνατή μείωση του κόστους διεξαγωγής των εκλογών –που δεν επιτυγχάνεται βέβαια με την ταυτόχρονη διεξαγωγή μόνο στους δήμους και τις περιφέρειες που έχουν δεύτερο γύρο- αλλά και διότι, θεωρητικά, μπορεί να μην υπάρξει καν δεύτερος γύρος, αφού τίποτε δεν αποκλείει το σύνολο των αυτοδιοικητικών αρχών να αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο.

»Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την θέση της, εναρμονίζοντας την ημερομηνία των εκλογών με το γράμμα και τον σκοπό του νόμου, διότι τυχόν εμμονή στην αρχική εξαγγελία της συνιστά πρόδηλη παραβίαση της νομιμότητας στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».