Την δίωξη των πελατών της πορνείας προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε προς συζήτηση στη γαλλική Βουλή το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το νομοσχέδιο περιέχει περισσότερα από 20 άρθρα, πολλά από τα οποία αφορούν την εξάρθρωση ξένων δικτύων εκμετάλλευσης γυναικών και την βοήθεια προς εργαζόμενες του σεξ που επιθυμούν να σταματήσουν το επάγγελμα, αλλά εκείνο που πυροδότησε έντονη συζήτηση είναι το Αρθρο 16. Σύμφωνα με αυτό, για πρώτη φορά θα αποτελεί αδίκημα στη Γαλλία να πληρώνει κάποιος για σεξ.

Οσοι συλληφθούν να αγοράζουν τις υπηρεσίες ιερόδουλων θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.500 ευρώ και το διπλό αν υποπέσουν ξανά στο ίδιο αδίκημα. Επιπλέον, ο παραβάτης θα αναγκάζεται να παρακολουθεί ένα σεμινάριο «ευαισθητοποίησης» παρόμοιο με εκείνο για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ που παρακολουθούν όσοι συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει πολλές πιθανότητες να ψηφιστεί. Ένα παρόμοιο μέτρο είχε κατατεθεί στη Βουλή το 2011, με την υποστήριξη τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς, αλλά δεν προχώρησε λόγω έλλειψης κοινοβουλευτικού χρόνου.
Η μετατόπιση της ποινικής ευθύνης από τις ιερόδουλες στους πελάτες τους αποτελεί μεγάλη κοινωνική και ηθική αλλαγή. Γι’ αυτό έχει ξεσπάσει έντονη δημόσια συζήτηση εν όψει της συζήτησης στη Βουλή που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα αντρών που υπέγραψαν ως «343 γουρούνια» καταδίκασαν σε ανοιχτή επιστολή τους τους βουλευτές που χώνουν την μύτη τους στη σφαίρα του ιδιωτικού και «ψηφίζουν νόμους για την επιθυμία και την απόλαυση. Πιστεύουμε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να πωλούν ελεύθερα τα κάλλη τους _ ακόμη και να το απολαμβάνουν. Αγαπούμε την ελευθερία, τη λογοτεχνία και την οικειότητα. Όταν το κράτος αρχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη των γεννητικών μας οργάνων, και τα τρία βρίσκονται σε κίνδυνο… Σε αντίθεση προς τους «σεξουαλικά ορθούς», σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν ενήλικες».
Η παραπομπή στις «343 γουρούνες», που το 1971 είχαν κυκλοφορήσει μανιφέστο για να δηλώσουν ότι είχαν κάνει άμβλωση, εξόργισε πολλούς επειδή παραλληλίζει την ποινικοποίηση των πελατών της πορνείας με τον αγώνα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
Σύμφωνα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η ανοιχτή επιστολή είναι «σκανδαλώδης και αντιδραστική… αποκαλύπτοντας τον πραγματικό στόχο όσων υπερασπίζονται την πορνεία _ που είναι η διατήρηση της ανδρικής κυριαρχίας και της γυναικείας υποταγής».

Αντίθεση προς το νομοσχέδιο εκφράζουν και όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα συναφή με την πορνεία. Υποστηρίζουν ότι η ποινικοποίηση των πελατών θα οδηγήσει τις ιερόδουλες ακόμη περισσότερο στο περιθώριο, κάνοντάς τες πιο ευάλωτες στην εκμετάλλευση από διάφορα εγκληματικά δίκτυα.
Το περιοδικό «Causeur», που δημοσίευσε την επιστολή των «343 γουρουνιών», αναρωτήθηκε αν η απάλειψη της πορνείας _ που είναι ο δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης _ είναι πραγματικά εφικτός.