Κινδύνους μεγαλύτερους από τις ενήλικες μητέρες αντιμετωπίζουν τα 20.000 κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών που φέρνουν καθημερινά στο φως παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επιπρόσθετα τα ίδια αλλά και οι χώρες στις οποίες ζουν αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες, αναφέρεται σε σχετική έκθεση του ΟΗΕ η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Κάθε χρόνο, 7,3 εκατ. παιδιά γίνονται μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σε αρκετές πόλεις, περιλαμβανομένης της Γενεύης.

Περίπου 70.000 μητέρες ηλικίας 15 ως 19 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές μετά τον τοκετό.

Η απόκτηση παιδιών σε μικρή ηλικία σημαίνει εξάλλου ότι τα κορίτσια δεν εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό.
Αν τα κορίτσια περίμεναν ως την ηλικία των 20 ετών πριν κάνουν μωρά, το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά περισσότερο από 7,7 δισεκ. δολάρια στην Ινδία και κατά 3,5 δισεκ. δολάρια στη Βραζιλία, διαπιστώνεται στην έκθεση.
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του UNFPA Μπαμπατούντε Οσοτιμεχίν υπογράμμισε ότι η φτώχεια είναι μια σημαντική αιτία για τις εφηβικές εγκυμοσύνες, μαζί με τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
«Υπερβολικά συχνά, η κοινωνία κατηγορεί μόνο το κορίτσι επειδή έμεινε έγκυο», δήλωσε. «Η πραγματικότητα είναι πως η εφηβική εγκυμοσύνη είναι τις περισσότερες φορές όχι αποτέλεσμα εσκεμμένης επιλογής, αλλά μάλλον της απουσίας επιλογών, καθώς και συνθηκών που υπερβαίνουν αυτές που μπορεί να ελέγξει ένα κορίτσι».
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Νίγηρας έχει το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως στις εφηβικές εγκυμοσύνες, με 51% των γυναικών ηλικίας 20-30 ετών να δηλώνουν ότι έφεραν στον κόσμο παιδί πριν κλείσουν τα 18.
Στην Ασία, το Μπανγκλαντές έχει το υψηλότερο ποσοστό με 40%. Σε άλλες περιφέρειες, η Νικαράγουα έχει το ρεκόρ στη Λατινική Αμερική με 28% και η Υεμένη στη Μέση Ανατολή με 25%.
Σύμφωνα με το UNFPA, στις ΗΠΑ αναλογούν οι μισές από τις 680.000 εφηβικές εγκυμοσύνες που καταγράφονται κάθε χρόνο στις βιομηχανικές χώρες.