Παρακολουθώντας κανείς τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο έχει την εντύπωση ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν. Από τη μία υπάρχει όλη αυτή η συζήτηση για το μέλλον της χώρας εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τα κυβερνώντα κόμματα να μιλούν για κόκκινες γραμμές και τα αντιπολιτευόμενα να καταγγέλλουν θεούς και δαίμονες, και από την άλλη ξένοι θεσμικοί επενδυτές που κάνουν ουρές για να επενδύσουν σε ελληνικές αξίες, όπως προκύπτει από το πώληση του σχεδόν 5% της Τράπεζας Πειραιώς.
Η πώληση, η οποία αφορά το ποσοστό της πορτογαλικής BCP, προσέλκυσε ενδιαφέρον από το εξωτερικό που υπερκάλυψε την προσφορά μετοχών πάνω από δύο φορές. Δηλαδή οι επενδυτές ζητούσαν να αγοράσουν μετοχές αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ. Και αυτό τη στιγμή που οι μετοχές πουλήθηκαν με έκπτωση (discount) μόλις 8,5% από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους τιμή. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, «τέτοια discount είχαμε να δούμε από το 2007». Σύμφωνα με τους ίδιους, αν το discount ήταν μεγαλύτερο, π.χ. 15%, το ενδιαφέρον μπορεί να έφθανε ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές λοιπόν έβαλαν τελικά περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξαν οι Πορτογάλοι, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω απέκτησαν τις μετοχές της Πειραιώς τον περασμένο Φεβρουάριο, πουλώντας στον ελληνικό όμιλο τη θυγατρική τους Millenium Bank, ανακεφαλαιοποιημένη με 400 εκατ. ευρώ. Για την πώληση εισέπραξαν μετοχές της Πειραιώς, ισόποσης ονομαστικής αξίας, όμως με συνολική χρηματιστηριακή τιμή περί τα 50 εκατ. ευρώ.
Οι Πορτογάλοι ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα για να μειώσουν τις ζημιές τους. Τώρα η κρατικοποιημένη BCP, ακολουθώντας το αντίστοιχο πρόγραμμα της τρόικας για τις πορτογαλικές τράπεζες το οποίο υπαγόρευε πώληση των συμμετοχών στο εξωτερικό, βγήκε στην αγορά. Σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Πειραιώς, η οποία οργάνωσε και «έτρεξε» το placement, εισέπραξε περί τα 500 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι όχι μόνο έβγαλε τη ζημιά των 400 εκατ. ευρώ, αλλά κέρδισε και 100 εκατ. ευρώ.
Από την πώληση, η Πειραιώς είδε να μπαίνει στο μετοχικό της κεφάλαιο «φρέσκο» χρήμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται κυρίως από τις Ην. Πολιτείες. Επενδυτικά κεφάλαια που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας την περασμένη άνοιξη αύξησαν τη συμμετοχή τους και νέα μπήκαν στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι βλέπουν όλοι αυτοί, όπως και όλοι οι άλλοι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί τον τελευταίο καιρό σε ελληνικά ομόλογα, μετοχές ή έχουν επενδύσει στη χώρα.
Πολύ απλά ποντάρουν στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Και υπάρχει δυναμική στη χώρα. Μόνο που αυτή η δυναμική υπονομεύεται από τα μικροπολιτικά συμφέροντα και τις ιδεοληψίες που κυριαρχούν στην πολιτική και οικονομική ζωή και εν τέλει κυβερνούν τη χώρα. Είναι ακριβώς τα ίδια συμφέροντα και ιδεολογικά κολλήματα που ευθύνονται για την κρίση, από την οποία προσπαθούμε να βγούμε.
Οι αγορές λοιπόν προεξοφλούν το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στη χώρα. Αρκεί εμείς να μην τις απογοητεύσουμε.
Το μόνο που χρειάζεται είναι το πολιτικό σύστημα να πάρει θάρρος από τη συγκυρία, να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που δημιουργείται και να μπορέσει η χώρα να βγει από το τούνελ.