Οι πιο επιτυχημένοι διαχειριστές ταμείων του κόσμου δεν βρίσκονται στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή την Φρανκφούρτη, αλλά στην Αθήνα. Τρεις άνθρωποι τόλμησαν να επενδύσουν όλα τους τα κεφάλαια σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία όλοι οι άλλοι επενδυτές θεωρούσαν σκουπίδια. Ο Πάνος Σίμος από την NBG Asset Management, ο Α. Παπαγεωργακόπουλος και ο Γ. Γκίκας από την Eurobank Asset Management δημιούργησαν τρία ταμεία κρατικών ομολόγων, τα οποία την περασμένη χρονιά είχαν κέρδος πάνω από 100%. Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρία Morningstar κανένα άλλο ταμείο παγκοσμίως δεν παρουσίασε τόσο μεγάλο κέρδος.

Το βασικό στοίχημα των τριών Ελλήνων ήταν ότι, στο αποκορύφωμα της κρίσης, αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, τα οποία κράτησαν στο χαρτοφυλάκιό τους, όταν άλλοι επενδυτές είχαν αλλού στραμμένο το βλέμμα τους. Τα ελληνικά ομόλογα, από το χαμηλό του Ιουνίου του 2012, έχουν καταφέρει στο μεταξύ να υπερτετραπλασιάσουν την αξία τους, καθώς έχει μειωθεί η ανησυχία για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στο μεταξύ ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει με επιτυχία να εκδώσουν ομόλογα, ενώ γνωστοί επενδυτές αγοράζουν και πάλι ελληνικές μετοχές. «Κάποια περίοδο τα ελληνικά ομόλογα ήταν η πιο μισητή ατομική επένδυση παγκοσμίως», δηλώνει ο Παπαγεωργακόπουλος. «Εμείς θεωρήσαμε ότι στον πυθμένα της αγοράς δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο απωλειών».

Το Delos Domestic Bond Fund, του οποίου ηγείται ο Σίμος, έχει μία συνολική περιουσία 83 εκ. Ευρώ και παρουσίασε το τελευταίο δωδεκάμηνο κέρδη 108%. Είναι το πιο επιτυχημένο επενδυτικό ταμείο του κόσμου. Εξίσου επιτυχημένα είναι τα Eurobank LF Government Bond Fund και Interamerican Fixed Income Domestic Bond Fund των ειδικών σε θέματα μετοχών Παπαγεωργακόπουλου και Γκίκα, τα οποία παρουσίασαν κέρδη 107 και 105% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μικρά επενδυτικά ταμεία, αλλά τα αποτελέσματά τους είναι σημαντικά καλύτερα από αυτά των πιο επιτυχημένων ταμείων που επενδύουν σε αμερικανικά ομόλογα, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση σημειώνουν κέρδη της τάξης του 34%. Τα ελληνικά επενδυτικά ταμεία δεν ακολουθούν κάποια πολύπλοκη μαθηματική στρατηγική και δεν απευθύνονται σε πολύ πλούσιους επενδυτές. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών τους είναι απλοί ιδιώτες, ή τα συνταξιοδοτικά ταμεία ελληνικών επιχειρήσεων. Οι διαχειριστές τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «Superstar-Investors». Εργάζονται μέχρι τις 6 το απόγευμα και πετούν στην οικονομική θέση. Ο Παπαγεωργακόπουλος αποδίδει σημαντικό μέρος της επιτυχίας του στην τύχη. Σύμφωνα με τον κανονισμό το επενδυτικό του ταμείο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% των επενδύσεών του σε ελληνικά ομόλογα. Πολλοί διαχειριστές ταμείων από το εξωτερικό δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν την άνοδο της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τους σημαντικότερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ως «σκουπίδια». Επιπλέον, ο όγκος των διαπραγματεύσιμων ελληνικών ομολόγων είναι μόνον 25 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διαχειριστές επένδυσαν το 100% των κεφαλαίων τους σε ελληνικά ομόλογα μετά από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. «Τότε συγκροτήθηκε μία κυβέρνηση, η οποία ήταν διατεθειμένη να συνεργαστεί με τους διεθνείς δανειστές και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο Παπαγεωργακόπουλος. Τότε η τιμή των ελληνικών ομολόγων βρισκόταν μόλις στο 12% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 53%. Αυτή η τιμή βέβαια δείχνει ότι ορισμένοι επενδυτές δεν υπολογίζουν να λάβουν την συνολική ονομαστική αξία του ομολόγου κατά τον χρόνο της λήξης του.

Οι ειδήσεις πλέον από την Ελλάδα είναι και πάλι ενθαρρυντικές. Με την νέα κυβέρνηση έχει και πάλι επανακάμψει το συναίσθημα της σταθερότητας, δηλώνει ο Σίμος. Επιπλέον, η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, μείωσε την ανησυχία για κατάρρευση της Νομισματικής Ένωσης. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τα προβλήματα. Η οικονομία και φέτος θα συρρικνωθεί κατά 4%, ενώ η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Φέτος θα υπάρξει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης των 340 εκ. ευρώ, το οποίο του χρόνου θα διευρυνθεί στα 2,8 δισ. Ευρώ. Επιπλέον, η οικονομία το 2014 αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6%.

Οι διαχειριστές των επενδυτικών ταμείων διαπιστώνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα. Ο Σίμος μάλιστα δηλώνει ότι ενδιαφέρον έχει επιδειχθεί και από το εξωτερικό. «Χρειάζεται χρόνος για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, αλλά σιγά-σιγά βελτιώνεται η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα υπάρξει κέρδος, εφόσον η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη και η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» δηλώνει ο Σίμος.