Οι χώρες της ευρωζώνης στη νότιο Ευρώπη που διέρχονται κρίση δουλεύουν σκληρά για να βελτιώσουν το κλίμα για τις επιχειρήσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Ιταλία, που πέρσι δρομολόγησαν τεράστιες μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, στο οποίο κατέληξε έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για την ετήσια έκθεση „Doing Business“ ο εν λόγω οργανισμός ερευνά το πόσο οι νόμοι και η γραφειοκρατία δυσχεραίνουν ή στηρίζουν την ίδρυση και την καθημερινή δουλειά των επιχειρήσεων.
«Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες, στις οποίες οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις βελτιώθηκαν περισσότερο», δηλώνει ο Ζαν Μισέλ Λομπέ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αλλά και η Ιταλία προέβη σε πολύ επιθετικές μεταρρυθμίσεις» προσθέτει.
Τα αποτελέσματα της δαπανηρής μελέτης περιγράφουν χαρακτηριστικά τις προσπάθειες των κρατών που διέρχονται κρίση, για να καταστήσουν οικονομικά φιλικότερη την εθνική οικονομία τους. Η Ελλάδα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ανήκει στις εθνικές οικονομίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες. Έτσι, π.χ., η Αθήνα απλοποίησε τις τελωνειακές διατάξεις και κατέστησε πολύ λιγότερο σύνθετη τη διαδικασία της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Πριν από τις σχετικές μεταρρυθμίσεις οι ιδρυτές επιχειρήσεων έπρεπε να πληρώνουν μέχρι και 10.000 ευρώ για τέλη διαχείρισης, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, προκειμένου να στήσουν μια μικρή επιχείρηση ΕΠΕ. Σήμερα η διαδικασία κοστίζει μόνο λίγα δολάρια, λέει ο ειδικός της Παγκόσμιας Τράπεζας Λομπέ.