Κάθε Δευτέρα στο Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών όπου επικυρώνονται οι ιδιωτικές υιοθεσίες διαδραματίζονται μικρά δράματα παρανόμων αρκετές φορές δοσοληψιών με διακύβευμα ένα παιδί. Τόσο η Ευελπίδων όσο και το Πρωτοδικείο Πειραιώς κατακλύζονται από αλλοδαπές και Ρομά με ένα χαρακτηριστικό: οι βιολογικές μητέρες που δίνουν για υιοθεσία τα παιδιά τους και ακολουθούν τη σχετική διαδικασία συναίνεσης στην πλειονότητά τους δεν κλαίνε, δεν σπαράζουν· είναι σαν να διεκπεραιώνουν μία ακόμη διαδικασία, μια δουλειά…
Χωρίς… έλεγχο
Με αφορμή τα μάτια της μικρής Μαρίας, ένα χαστούκι στην οργάνωση της Πολιτείας, αποκαλύφθηκαν τα κενά του νόμου για τις υιοθεσίες αλλά και δεκάδες περιπτώσεις όπου γίνεται «εμπόριο» με νόμιμο τρόπο εδώ και δεκαετίες. Πιθανότατα, είπε στο «Βήμα» ανώτατος δικαστικός λειτουργός, η υπόθεση της μικρής Μαρίας είναι μια ματαιωθείσα παράνομη ιδιωτική υιοθεσία για άγνωστους λόγους…
Μπροστά στα μάτια δικαστών, δικηγόρων και «βιολογικών» γονιών, κατά κανόνα αλλοδαπών, δίνεται η περίφημη συναίνεση για την υιοθεσία, όχι πάντα χωρίς απρόοπτα. Δικηγόρος που έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε τέτοιες διαδικασίες διηγήθηκε στο «Βήμα» πώς, π.χ., μια παρατηρητική πρόεδρος του δικαστηρίου βλέποντας ότι γυναίκα Ρομά της προσκόμισε «νόμιμο» πιστοποιητικό από το ληξιαρχείο με τρεις γέννες σε έναν χρόνο την είχε απειλήσει ότι θα τη στείλει στα κρατητήρια.
Δυστυχώς, όμως, λέει έμπειρος νομικός, τα χέρια των δικαστών και σε αυτή την περίπτωση είναι δεμένα. Περιορίζονται έτσι να στέλνουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Οι εισαγγελείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν σπάνια εντοπίζουν τη μητέρα, η οποία σχεδόν πάντα έχει μετακομίσει. Επομένως σπάνια αυτές οι περιπτώσεις εμπορίας βρεφών οδηγούνται στα ακροατήρια. Οι ένοχοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται φυσικά και οι υποψήφιοι γονείς, που θέλουν να «αγοράσουν» στην ουσία ένα παιδί, δεν εντοπίζονται ποτέ…
Οπως δήλωσε στο «Βήμα» η νομικός Ελένη Γκλεγκλέ, η οποία έχει διατελέσει πολλές φορές νομική σύμβουλος ιδρυμάτων φιλοξενίας παιδιών και του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, «ως και τις ημέρες μας με τον τρόπο που γίνονται οι ιδιωτικές υιοθεσίες, χωρίς μητρώο, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των εγγράφων των βιολογικών μητερών αλλά και των γονιών που θέλουν να υιοθετήσουν, ενισχύεται ουσιαστικά το εμπόριο βρεφών». Η νομοθεσία στην οποία αναφέρεται η έμπειρη δικηγόρος έχει τροποποιηθεί τα τελευταία χρόνια τρεις φορές, με νεότερο νόμο τον 4138/2013.
Τιμοκατάλογος
Οσοι γνωρίζουν το κύκλωμα ξέρουν ακόμη και τον τιμοκατάλογο αυτού του εμπορίου ανθρώπων, που ξεκινά από την επιθυμία για ένα παιδί, καταλήγει όμως σε μια απάνθρωπη διαδικασία αγοραπωλησίας, χωρίς έλεγχο, μια πράξη που γίνεται σχεδόν με τη συναίνεση της Πολιτείας. Μόνο έμπειροι δικαστές που καμιά φορά δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια το καταγγέλλουν και στέλνουν τον φάκελο στον εισαγγελέα.
Οπως διηγείται στο «Βήμα» άτομο που υπήρξε θύμα του κυκλώματος, η τιμή για την υιοθεσία ενός αγοριού είναι 40.000 ευρώ, ενώ τα κορίτσια είναι πάλι αδικημένα καθώς «αποτιμώνται» μόνο σε 30.000 ευρώ. Εξίσου τραγικό, ότι «ακριβότερα» είναι τα ξανθά παιδιά, αφού υποψήφιοι γονείς έχουν το θράσος να θέλουν το παιδί που θα υιοθετήσουν να είναι λίγο σαν τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, «τα παιδιά του Nutricia», όπως λένε κυνικά άνθρωποι του κυκλώματος.
Τέτοιες αναφορές υπάρχουν ακόμα και στις αιτήσεις των υποψήφιων γονέων. Κοινωνική λειτουργός μιλώντας στο «Βήμα» θυμάται ότι στις γενικές παρατηρήσεις υποψήφιος πατέρας είχε γράψει για το παιδί: «Δεν θέλω να είναι και λουστρίνι»…
Σαράντα δικογραφίες με παράνομες υιοθεσίες έχει εντοπίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως προκύπτει από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου με πρόσφατη ημερομηνία (30 Αυγούστου 2013). Η Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη με την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε φιλοδοξεί να ξεσκεπάσει τα κυκλώματα τα οποία δρουν σε όλα τα ληξιαρχεία της χώρας και να εντοπίσει τις 40 «ξεκάρφωτες» δικογραφίες που λιμνάζουν σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας αφού δεν έχουν εντοπιστεί οι υπεύθυνοι του κυκλώματος.
Νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και δικηγόροι λένε ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν τα κριτήρια υιοθεσίας, που δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά. Γιατί, όπως μας έλεγε έμπειρος γιατρός, μια υγιής οικογενειακή σχέση δεν μπορεί να θεμελιωθεί πάνω στη συναλλαγή!
Στις 40 δικογραφίες
Σκοτεινές υποθέσεις
Χαρακτηριστικές είναι οι διαδικασίες που περιγράφονται στις δικογραφίες που έχει εντοπίσει η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ζευγάρι που παραδέχεται ότι πήρε παιδί από γυναίκα με καταγωγή τη Βουλγαρία αντί 40.000 ευρώ δεν μπόρεσε τελικά να το υιοθετήσει. Η εμφανιζόμενη ως βιολογική μητέρα έδωσε τη συναίνεσή της στο Πρωτοδικείο, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά τότε παρατηρητική δικαστής είδε ότι το διαβατήριο που εμφάνιζε δεν ήταν δικό της. «Δεν είσαι εσύ εκεί» ακούστηκε να λέει η πρόεδρος που πήρε στα χέρια της το διαβατήριο της μητέρας και είδε τη φωτογραφία. Πράγματι αποδείχθηκε ότι ήταν της αδελφής της.
Σκοτεινές υποθέσεις
Χαρακτηριστικές είναι οι διαδικασίες που περιγράφονται στις δικογραφίες που έχει εντοπίσει η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ζευγάρι που παραδέχεται ότι πήρε παιδί από γυναίκα με καταγωγή τη Βουλγαρία αντί 40.000 ευρώ δεν μπόρεσε τελικά να το υιοθετήσει. Η εμφανιζόμενη ως βιολογική μητέρα έδωσε τη συναίνεσή της στο Πρωτοδικείο, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά τότε παρατηρητική δικαστής είδε ότι το διαβατήριο που εμφάνιζε δεν ήταν δικό της. «Δεν είσαι εσύ εκεί» ακούστηκε να λέει η πρόεδρος που πήρε στα χέρια της το διαβατήριο της μητέρας και είδε τη φωτογραφία. Πράγματι αποδείχθηκε ότι ήταν της αδελφής της.
Μια άλλη υπόθεση αφορούσε υιοθεσία από συγγενή δικαστή και γι’ αυτό οδηγήθηκε στην Εισαγγελία. Η πρόεδρος εκδικάζοντας μια άλλη Δευτέρα τη συγκεκριμένη υπόθεση παρατήρησε ότι η μητέρα είχε γεννήσει δύο παιδιά σε δύο μήνες. Βεβαίως έστειλε τη δικογραφία στην Εισαγγελία, αλλά η βιολογική μάνα ήταν άφαντη. Τότε εμφανίστηκε άνθρωπος του κυκλώματος και προσπάθησε να μπλοκάρει την υιοθεσία. Επί δυόμισι χρόνια παρεμπόδιζαν τις διαδικασίες ώσπου έμπειρος εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη με βάση το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο το παιδί εφόσον αντιμετωπίζει κίνδυνο μπορεί να δοθεί στους θετούς γονείς αν εκείνοι συμφωνούν.
Σε μια άλλη περίπτωση συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω σε νησί του Αιγαίου βιολογικοί γονείς Ρομά και ημεδαποί να παραδίδουν υγιέστατο αγοράκι αντί χιλιάδων ευρώ. Η «αγοραπωλησία» ματαιώθηκε και το παιδί μεταφέρθηκε σε ξενώνα στην Αθήνα. Εν τούτοις οι θετοί γονείς που πλήρωσαν δεν κατηγορήθηκαν ποτέ και οι βιολογικοί επίσης δεν εντοπίστηκαν. Νομικός του Ιδρύματος θυμάται ακόμη ότι ο εισαγγελέας του νησιού ενδιαφερόταν για τους εύπορους θετούς γονείς, οι οποίοι πάντως αποτελούσαν την άλλη, σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ