ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
1 στρογγυλή κολοκύθα
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
600 ml ζωµός λαχανικών (σπιτικός ή ψυγείου)
50 γρ. βούτυρο
1 µικρό κρεµµύδι, σε λεπτές φέτες
1 κλωνάρι σέλερι, σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
1 δαφνόφυλλο
1 κ.γ. φρέσκο θυµάρι, τα φυλλαράκια
140 γρ. ρύζι για ριζότο (αρµπόριο ή καρναρόλι)
100 ml λευκό κρασί
50 γρ. παρµεζάνα ή κεφαλογραβιέρα σε νιφάδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C-200°C. Κόβουµε την κολοκύθα σε φέτες. Κρατάµε τα 2/3 στην άκρη και κόβουµε τη σάρκα της υπόλοιπης σε κύβους των 2 εκ. Τους τοποθετούµε σε ταψί στρωµένο µε λαδόκολλα και ραντίζουµε µε τη µισή ποσότητα του ελαιόλαδου. Ψήνουµε για 30 λεπτά, γυρνώντας τους τακτικά, µέχρις ότου αποκτήσουν χρυσαφί χρώµα εξωτερικά ·πρέπει ωστόσο να παραµείνουν µαλακοί στο εσωτερικό.
Βγάζουµε τη σάρκα από την υπόλοιπη κολοκύθα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουµε τον ζωµό των λαχανικών, χαµηλώνουµε τη φωτιά, ρίχνουµε την κολοκύθα και αφήνουµε µέχρι να µαλακώσει.
Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι µεσαίου µεγέθους σε µέτρια φωτιά. Ρίχνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το µισό βούτυρο και προσθέτουµε το κρεµµύδι. Σκεπάζουµε µε ένα καπάκι το σκεύος και αφήνουµε το κρεµµύδι να σοταριστεί για 3 λεπτά, µέχρις ότου γίνει διάφανο. Ρίχνουµε το σέλερι, το σκόρδο, τα µυρωδικά και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουµε απαλά, σκεπάζουµε ξανά και µαγειρεύουµε για άλλα 2 λεπτά. Ανεβάζουµε ελαφρώς την ένταση της φωτιάς και προσθέτουµε το ρύζι, µαγειρεύοντας χωρίς καπάκι αυτή τη φορά, για 5 λεπτά.
Δυναµώνουµε κι άλλο τη φωτιά, ρίχνουµε το κρασί και αφήνουµε να εξατµιστεί. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και προσθέτουµε σιγά σιγά τον ζωµό, ανακατεύοντας ελαφρώς. Κάθε φορά που ο ζωµός απορροφάται, προσθέτουµε λίγο ακόµη. Θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά για να τελειώσει ο ζωµός. Λιώνουµε µε ένα πιρούνι την κολοκύθα που έχει µείνει στο κατσαρολάκι, τη ρίχνουµε στο ρύζι και ανακατεύουµε.
Σβήνουµε τη φωτιά και προσθέτουµε στο κέντρο του ριζότου το υπόλοιπο βούτυρο και τη µεγαλύτερη ποσότητα του τυριού. Αφήνουµε για 2 λεπτά να σταθεί, ανακατεύουµε και διορθώνουµε το αλατοπίπερο. Σερβίρουµε γαρνίροντας µε τους κύβους της ψητής κολοκύθας και το υπόλοιπο τυρί.