Πολλοί, από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και την κυβέρνηση, ότι δεν διαπραγματεύονται με τους πιστωτές. Οτι αποδέχονται με κατεβασμένα χέρια τις απαιτήσεις της τρόικας, ότι είναι ενδοτικοί, υποχωρητικοί, άνθρωποι των πιστωτών και άλλα τέτοια «ωραία και ελληνικά».
Και μέχρι πρότινος, μπορεί να εύρισκαν κάποιο δίκιο. Ομως σήμερα είναι ίσως η πρώτη φορά από την ένταξη στο μνημόνιο που η κυβέρνηση έχει κάποιου είδους σχέδιο για να διαπραγματευτεί. Επιπλέον, διαθέτει την «έξωθεν καλή μαρτυρία» αφού αυτά που υποσχέθηκε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή στο τέλος του 2013 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, το πέτυχε.
Αλλωστε, η αλλαγή κλίματος για τη χώρα και τις προοπτικές της αποτυπώνεται στην υποχώρηση του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων κάτω από το 9% και την άνοδο του χρηματιστηρίου.
Ο κ. Στουρνάρας, λοιπόν με βάση τους υπολογισμούς του, υποστηρίζει πρώτον, πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό το 2014 και δεύτερον, ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί με την επιμήκυνση των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (όχι η ΕΚΤ).
Η θέση της ελληνικής πλευράς τεκμηριώνεται με συγκεριμένα επιχειρήματα και παραδοχές ανάλογες με αυτές που κάνουν οι πιστωτές στους δικούς τους υπολογισμούς. Μάλιστα σε αντίστοιχα με τα κυβερνητικά συμπεράσματα καταλήγουν και μελέτες τραπεζών και οργανισμών.
Ομως, όσοι επιθυμούν μια διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, αντί να συνταχθούν με τον υπουργό Οικονομικών δημιουργώντας ένα συμπαγές μέτωπο, στράφηκαν εναντίον του με την πρώτη κριτική που ασκήθηκε στις θέσεις του από κάποιον ευρωπαίο αξιωματούχο.
Είπε λοιπόν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν, πως η Ελλάδα «πρέπει να αντιμετωπίσει το σημαντικό δημοσιονομικό κενό που υπάρχει» και όσοι ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να διαπραγματευθεί σκληρά για να μην υπάρξουν άλλα μέτρα, συντάχθηκαν με τον γερμανό σοσιαλοδημοκράτη πολιτικό που ζητάει νέα μέτρα, σ΄ένα ενιαίο μέτωπο με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μάρκελ!
Επικαλέσθηκαν τις δηλώσεις του για να αντικρούσουν τις απόψεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών. Παίζουν δηλαδή το παιχνίδι των πιστωτών, αυτό που οι ίδιοι θέλουν να αντατρέψουν!
Ο Γεργκ Ασμουσεν είπε επίσης ότι δεν γίνεται να επιμηκυνθούν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, γιατί αυτό θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση της Ελλάδας, κάτι που αντίκειται στο καταστατικό της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος.
Ομως οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αποδίδουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έχουν από τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που η ΕΚΤ δεν κάνει επειδή το θεωρεί απευθείας χρηματοδότηση. Στην ίδια βάση, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα έτη και έτσι να μην χρειαστεί νέο δάνειο η χώρα.
Είναι λοιπόν απορίας άξιον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές δυνάμεις σπεύδουν να συνταχθούν με την άποψη Ασμουσεν; Πώς νομίζουν ότι γίνεται μια διαπραγμάτευση που τόσο επιθυμούν;
Υπάρχει άλλος τρόπος από την κάθε πλευρά να θέτει μαξιμαλιστικές προτάσεις και στο τέλος να τα βρίσκουν _αν θέλουν να τα βρουν_ με παζάρι, αμοιβαίες υποχωρήσεις, χωρίς κόκκινες γραμμές και ιδεολογικές αγκυλώσεις;
Σ΄αυτή τη βάση δεν γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία ή για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» στις ΗΠΑ;
Ή μήπως νομίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει απειλώντας ότι θα τους τινάξουμε στο αέρα; Τότε είναι που δεν πρόκειται να κερδίσουμε κάτι. Διότι τα βόλια θα πάρουν πρώτα εμάς. Οσους και να πάρουμε μαζί μας, κάποιοι θα επιζήσουν. Και όλοι ευεπλιστούν ότι θα είναι με τους επιζήσαντες. Ομως εμείς θα έχουμε πέσει ηρωικά. Αλλά ο ηρωισμός αρχίζει εκεί που τελειώνει η λογική…