Καθώς όπως αναφέρουν ξένοι οίκοι «τα χειρότερα πέρασαν, αν και χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή», την ώρα που για την πλειοψηφία των ξένων επενδυτών η εξαετής ύφεση θα φθάσει στο κατώτατο σημείο της εφέτος, τα hedge funds ήταν τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια που θεώρησαν πως μπορούν να βγάλουν χρήματα από την ελληνική ανάκαμψη.
Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και οι εισροές κεφαλαίων θα μπορούσαν, όπως λέγεται, να παίξουν μάλιστα καταλυτικό ρόλο στην ταχύτητα ανάκαμψης και στη μεταφορά πόρων στην πραγματική οικονομία, αλλά και στην άνοδο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αν και οι φωνές που θέλουν την ελληνική οικονομία να μην έχει περάσει ακόμη κάβο δεν έχουν εκλείψει.
Υποτιμημένα κατά 22% εκτιμά η Deutsche Bank πως είναι τα ελληνικά ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη (warrants -GDP), ενώ εμφανίζεται αισιόδοξη όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, καθώς όπως εξηγεί το ποσοστό που πλέον διακρατούν οι ιδιώτες είναι σημαντικά περιορισμένο (στο 10% του συνολικού χρέους) ενώ παρατηρείται και πολιτική βούληση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Η Deutsche Bank προτείνει αγορές στο ελληνικό χρέος, ώστε οι επενδυτές να κερδίσουν από την αναστροφή καμπυλότητας στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων.
«Τα χειρότερα πέρασαν, αν και χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή» είναι το μήνυμα που έλαβε ομάδα στελεχών της Citigroup που είχαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, τις διοικήσεις αρκετών ελληνικών εταιρειών και κυρίως των τραπεζών, την ΤτΕ, το ΤΧΣ και το ΔΝΤ. Για την αμερικανική τράπεζα μακροπρόθεσμα η Ελλάδα είναι ελκυστική αν και ο δρόμος θα έχει αναταράξεις. Εμφανίζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, καθώς ο ρυθμός υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να μειώνεται. Οι διοικήσεις των ΔΕΗ και ΟΤΕ μάλιστα «έκαναν λόγο για σταθεροποίηση».
Από την άλλη πλευρά πάντως απορρίπτει η Citigroup τις εκτιμήσεις στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων που έκαναν λόγο για «γύρισμα» στην ανάπτυξη τον τελευταίο μήνα στον κλάδο του λιανεμπορίου μετά από χρόνια υποχώρησης του κύκλου εργασιών.
Η αμερικανική τράπεζα υπογραμμίζει το αυξημένο υπερατλαντικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές σημειώνοντας πως μέσα στους τελευταίους έξι μήνες το ελληνικό χρηματιστήριο, από το περιθώριο, έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής αγορά.
Οπως ανέφεραν στελέχη ελληνικών εταιρειών, τους τελευταίους τρεις μήνες τούς έχουν προσεγγίσει τόσοι ξένοι επενδυτές όσους δεν είχαν δει τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου εφέτος οι καθαρές εισροές διεθνών κεφαλαίων στις ελληνικές μετοχές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι ξένοι θεσμικοί διενεργούν και το 42% των ημερήσιων συναλλαγών.
Aρκετά ξένα funds θεωρούν τον ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό κλάδο μια καλή επενδυτική ευκαιρία, καθώς η οικονομία βελτιώνεται μετά από εξαετή ύφεση. Λόγω της αύξησης των εξαγωγών και της ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου, προβλέπεται ότι η παρατεταμένη ύφεση θα φθάσει στο κατώτατο σημείο της εφέτος, με την οικονομία να αρχίζει να ανακάμπτει το 2014. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων των ξένων οίκων προβλέπει πως μετά από μία ύφεση 3,9% εφέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 0,7% το 2014.
Αναφορικά με την πορεία των τραπεζών η Citigroup παρατηρεί πως οι τραπεζίτες έχουν πάρα πολλά να κάνουν: «κόκκινα δάνεια», warrants, χρηματοδότηση, διαπραγματεύσεις με τις Αρχές κ.ά.
Το κλίμα πάντως θεωρείται βραχυπρόθεσμα υποστηρικτικό, αφού παρατηρείται ανακοπή στη δυναμική των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία φθάνουν στο 30%, περιορισμός του κόστους καταθέσεων (με τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ να φθάνει στο 20% των συνολικών αναγκών των τραπεζών), ενώ και τα αποτελέσματα του νέου stress test από την BlackRock θα είναι σύμφωνα με τραπεζίτες διαχειρίσιμα, υπενθυμίζοντας πάντα και το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.
Η ολιγοπωλιακή διάρθρωση του κλάδου (από 15 σε τέσσερις τράπεζες) και τα συμφέροντα των φορέων χάραξης πολιτικής (επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια) θεωρούνται από τα στελέχη του κλάδου ως μοχλοί για τις διψήφιες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων την περίοδο 2016-2017, από το περίπου 20% που κυμαίνονταν πριν από την κρίση. Τέλος σημειώνεται πως ανάμεσα στα hedge funds που παίρνουν θέσεις στην ελληνική αγορά είναι τα εξής: Paulson & Co, Baupost, Eaglevale, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff, Wellington Capital Group, Fidelity, Lazard, AGI, Union, Generali, Henderson, Artisan, Charlemagne, CQS κ.ά.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 14 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus