«Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν πέσει η πρώτη πιστολιά. Θα διαλυθούν» είχε σχολιάσει κάποτε ο έμπειρος περί τα διαιτητικά Θωμάς Μητρόπουλος την απόπειρα συνεννόησης μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού το 1998. Τότε ο επονομαζόμενος «Κοκαλιάρης» είχε δικαιωθεί. Στην περίπτωση όμως των κκ. Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Αλαφούζου, οι οποίοι μάλιστα είδαν για δεύτερη χρονιά δίπλα-δίπλα το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού στην Τούμπα –μήπως γίναμε Ισπανία; –, δεν φαίνεται να ισχύει η… ιστορική ρήση του Θ. Μητρόπουλου. Παρ’ ότι και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι υπήρξαν «πιστολιές», όπως ονομάζονται τα σοβαρά διαιτητικά λάθη σε βάρος μιας ομάδας, δεν άνοιξε… μύτη. Ούτε από τον (επίσημο) ΠΑΟΚ υπήρξε κανενός είδους σχόλιο για πέναλτι που δεν δόθηκε σε χέρι του Ρισβάνη, ούτε ο (επίσημος) Παναθηναϊκός γκρίνιαξε για το πέναλτι που δόθηκε εις βάρος του στην ανατροπή του Σαλπιγγίδη. Ουδείς γνωρίζει αν η αντίδραση και των δύο ΠΑΕ οφειλόταν απλώς στο φιλικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο ηγετών τους ή αν αντικατοπτρίζει μια τάση γενικότερης αλλαγής στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Ιδωμεν…
Ιδωμεν…
Ο… καυτός Νοέμβρης του Παναθηναϊκού
Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός είναι σοβαρότατο, είναι πολυμέτωπο και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από την ΠΑΕ για να ρίξει τους τόνους μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο ισπανός σέντερ φορ Χοσέ Τοτσέ, ο οποίος διεκδικεί 1,1 εκατ. ευρώ. Οι Πράσινοι χρωστούν χρήματα στους περισσότερους παίκτες που πέρασαν από την ομάδα την τελευταία διετία (με την πλειονότητα έχουν γίνει διακανονισμοί), ενώ οι οφειλές φτάνουν μέχρι και τον βραζιλιάνο αμυντικό χαφ Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος αποχώρησε το καλοκαίρι του 2011! Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει εντονότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, οπότε βάσει συμφωνίας θα πρέπει να έχουν πληρωθεί οι πρώτες δόσεις των παικτών του εφετινού ρόστερ. Και το τελευταίο που θέλουν στο Τριφύλλι είναι να πάνε στο ελληνικό clasico με τους ποδοσφαιριστές δυσαρεστημένους…
Η αλήθεια για το φλερτ ΑΕΚ – Κατσουράνη
Φλερτ ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Κώστα Κατσουράνη όντως υπάρχει, δεν είναι δημοσιογραφικό εφεύρημα, ούτε αποκύημα φαντασίας. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται επίσης η επιθυμία του διεθνούς μέσου να φορέσει ξανά την κιτρινόμαυρη φανέλα και να κλείσει με αυτή την καριέρα του. Ωστόσο η περίπτωσή του δεν είναι τόσο εύκολη και σε καμία περίπτωση η επιστροφή του στην Αθήνα το ερχόμενο καλοκαίρι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αν ο ΠΑΟΚ προτείνει στον διεθνή μέσο ένα συμβόλαιο με αποδοχές οι οποίες θα είναι σημαντικά καλύτερες από αυτές που θα του προτείνει η ΑΕΚ της Β’ Εθνικής, τότε η παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για την επόμενη σεζόν θα είναι εξίσου πιθανή. Το ατού της Ενωσης εντοπίζεται στη διάθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη να του προσφέρει διετές ή ακόμη και τριετές συμβόλαιο ώστε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας να ηγηθεί της προσπάθειας επιστροφής στη Σούπερ Λίγκα και να εισέλθει στη νεόκτιστη «Αγια-Σοφιά» φορώντας στο χέρι του το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Η απομάκρυνση -αίνιγμα του Κυτέα
Σαν βόμβα έπεσε στον χώρο του στίβου η ανακοίνωση, την περασμένη Δευτέρα, της διακοπής της συνεργασίας με τον έμπειρο προπονητή κ. Δημήτρη Κυτέα ο οποίος έχει υπό τις οδηγίες του εδώ και πολλά χρόνια τόσο τον επικοντιστή Κώστα Φιλιππίδη (εκ των κορυφαίων ελλήνων αθλητών) όσο και τον ταλαντούχο Παναγιώτη Λάσκαρη. Το γεγονός ότι μόλις λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστας Παναγόπουλος χαρακτήριζε τον «καρατομηθέντα» Κυτέα «καταξιωμένο προπονητή» δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά αφού ούτως ή άλλως η ομοσπονδία στίβου ποτέ δεν αιτιολόγησε την απόφασή της. Ακούστηκαν μόνο υπαινιγμοί ή ακριτομυθίες περί της «έλλειψης διάθεσης για συνεργασία». Μόνο που αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είχαν ποτέ θεσμική επιβεβαίωση αφού ο Κυτέας δεν είχε ποτέ κληθεί σε απολογία για οτιδήποτε αφορούσε τη συνεργασία του με τον ΣΕΓΑΣ. Το κενό αιτιολόγησης δίνει τροφή στους καχύποπτους που λένε ότι ο Φιλιππίδης και ο Κυτέας κάνοντας 35 αγώνες τον χρόνο χαλούσαν την πιάτσα…
***
Το ευρωπαϊκό μπάσκετ όχι μόνο παραμένει διχασμένο, αλλά συνεχίζει να βάζει… αυτογκόλ «μειώνοντας» το κύρος του λαοφιλούς αθλήματος. Σε επίπεδο διοικήσεων, είναι γνωστό ότι η διοργανώτρια αρχή της δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την αντίστοιχη της FIBA Europe και δεν είναι τυχαίο ότι δεν δέχεται τη θέσπιση προκριματικών αγώνων εθνικών ομάδων, μεσούσης της περιόδου, όπως έχει αποφασίσει η FIBA. Οταν όμως πρόκειται για αλλαγές κανονισμών (!), το πράγμα ξεφεύγει από το πλαίσιο της χρόνιας αντιπαλότητας και φλερτάρει με την ανοησία. Διότι είναι τραγικό να παίζεται το μπάσκετ με διαφορετικούς κανονισμούς στην Ευρωλίγκα, στα εγχώρια εθνικά πρωταθλήματα, στο ΝΒΑ και στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ.
***
Και πες ότι οι παίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης και οι προπονητές είναι επαγγελματίες και θα προσαρμοστούν στις αλλαγές. Οι φίλοι του μπάσκετ πώς και πότε θα συνηθίσουν να βλέπουν άλλους κανονισμούς την Πέμπτη και άλλους το Σάββατο; Για παράδειγμα, στην Ευρωλίγκα θα επανέλθει το πατροπαράδοτο τζάμπολ, αλλά στα εγχώρια πρωταθλήματα θα ισχύει το «βελάκι» κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στην Ευρωλίγκα ένας παίκτης θα αποβάλλεται έπειτα από δύο τεχνικές ποινές. Στη FIBA όχι. Ακόμη και η διάρκεια των τάιμ άουτ θα είναι διαφορετική, ενώ αλλάζει και ο κανονισμός του επιθετικού ή αμυντικού φάουλ στο λεγόμενο ημικύκλιο κάτω από την μπασκέτα. Κοινώς, έχει χαθεί η μπάλα…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ