Τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκο. Οπως αναφέρει, μιλώντας στο «Βήμα», αντί να στοχοποιούνται οι πραγματικοί ένοχοι που σχεδίασαν και συντήρησαν ένα νοσηρό και ανοργάνωτο Σύστημα Υγείας, βάλλονται οι γιατροί προκειμένου να καταστούν ένοχοι και να μειωθούν τα αντανακλαστικά τους. «Το ιατρικό σώμα κακώς συνδέεται με την υπερσυνταγογράφηση και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης» τονίζει ο κ. Βλασταράκος και προσθέτει: «Κάθε υπερσυνταγογράφηση δεν σημαίνει ενοχή».
Κύριε Βλασταράκο, έχει ξεκινήσει ένας «πόλεμος» μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των γιατρών –ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έχει η πλειοψηφία του κόσμου –για τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Το ιατρικό σώμα «κατηγορείται» για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, κάτι το οποίο συνδέεται εν μέρει και με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης… Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.
«Ο πόλεμος ο οποίος φαίνεται ότι έχει ανοίξει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών για συνταγογράφηση φαρμάκων έχει ως στόχο να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις οποιεσδήποτε μεταβολές που επιτάσσει όχι τόσο η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που σε αυτό είμαστε σύμφωνοι, αλλά στις περικοπές των δαπανών υγείας με κάθε τρόπο. Να καταστήσει ένοχο το ιατρικό σώμα, να μειώσει τα αντανακλαστικά του, αλλά και να διεγείρει τα αντανακλαστικά του κοινωνικού αυτοματισμού, αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία και στοχοποιώντας όχι τους πραγματικά ενόχους, που σχεδίασαν και συντήρησαν ένα νοσηρό και ανοργάνωτο Σύστημα Υγείας, αλλά τους λειτουργούς της Υγείας που τόσο καιρό αντιδρούν σε αυτή την κατάσταση του Συστήματος Υγείας και Περίθαλψης που βιώνουμε όλοι σήμερα. Το ιατρικό σώμα κακώς συνδέεται με την υπερσυνταγογράφηση και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία τελευταία έχει μειωθεί κατά 50% από το 2009, έχει πάρα πολλές παραμέτρους.
Πρώτη παράμετρος, η μεγάλη αύξηση των τιμών των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, η κακή διαχείριση του δημόσιου συστήματος όσον αφορά τα φάρμακα, η έλλειψη πλήρους μηχανοργάνωσης όλου του δημόσιου συστήματος και η εισαγωγή νέων θεραπειών που αποζημιώνονται από το Δημόσιο.

Δεύτερη παράμετρος, η έλλειψη θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων ώστε ο κάθε γιατρός, νεότερος ή παλαιότερος, να λειτουργεί μέσα από ορθούς κανόνες της ιατρικής και της δεοντολογίας.

Τρίτη, η απουσία ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς και ηλεκτρονικής κάρτας, ώστε να είναι σε γνώση τού κάθε γιατρού οι θεραπείες που συστήνονται για να μη γίνονται επικαλύψεις και υπερβολές.
Αλλη παράμετρος είναι η έλλειψη σε δημόσιες δομές υγείας, εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία) με αποτέλεσμα νέοι συνάδελφοι με ελλιπή εμπειρία και ανασφάλεια να καθορίζουν θεραπεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις που χρειάζονται και παρατεταμένο χρόνο νοσηλείας.
Υπάρχουν βέβαια και στο ιατρικό σώμα επίορκοι που λειτουργούν έξω από τους κανόνες ηθικής ιατρικής και δεοντολογίας. Με την ολοκληρωμένη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος μπορούν να εξευρεθούν άμεσα, να παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα και του κράτους και των Ιατρικών Συλλόγων, να αποδοθούν χωρίς καθυστέρηση οι ευθύνες και να απαλλαγεί ο ιατρικός κόσμος από κάθε ρετσινιά και τη συντήρηση νοσηρού κλίματος, το οποίο εκμεταλλεύονται κάποιοι για να περνούν πολιτικές εις βάρος του ιατρικού σώματος και της περίθαλψης του ελληνικού λαού».
Εχετε ζητήσει τα στοιχεία των γιατρών που φέρονται να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών;
«Οσον αφορά τα στοιχεία των γιατρών που φέρονται ένοχοι παράνομων συνταγογραφήσεων, γιατί κάθε υπερσυνταγογράφηση δεν σημαίνει ενοχή, έχουν ζητηθεί κατ’ επανάληψη, όχι μόνο για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά να απαλλαγούμε από εκείνους που ζημιώνουν την υγεία του λαού και αμαυρώνουν την εικόνα του ιατρικού σώματος.
Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για όλους εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια εγκλημάτησαν σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού, εκτίναξαν τις δαπάνες υγείας στα ύψη και με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους έγιναν συνεργοί παράνομου οφέλους ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων υγείας. Ζητήσαμε η έρευνα της καταγγελίας μας να στραφεί σε όλα τα πολιτικά, διοικητικά και υγειονομικά στελέχη τα οποία ενεπλάκησαν και εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς».
Στην ιατρική συνταγή πρέπει να αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία του φαρμάκου, μόνο η εμπορική ονομασία του ή και τα δύο;
«Στην ιατρική συνταγή πρέπει να αναγράφεται μαζί με τη δραστική ουσία και η εμπορική ονομασία του φαρμάκου, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Γιατί δεν αρκεί η αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας του φαρμάκου στη συνταγή;
«Η αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας δεν αρκεί για πολλούς λόγους. Η βιοϊσοδυναμία και η δυναμική του κάθε φαρμάκου επηρεάζονται και από άλλα στοιχεία, εκτός της δραστικής, έκδοχα και λοιπά τα οποία συνυπάρχουν στο φάρμακο. Η παρασκευή του φαρμάκου και η τήρηση των κανόνων παρασκευής, συντήρησης και διάθεσης πρέπει να διέπονται από κανόνες και μέσα από ελέγχους προ της κυκλοφορίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας από εντεταλμένα όργανα, όπως είναι ο ΕΟΦ, αλλά και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον έλεγχο των φαρμάκων. Προ καιρού απεσύρθησαν αντισυλληπτικά φάρμακα στον Καναδά, γενόσημα από την Ινδία, τα οποία όχι μόνον δεν εμπόδισαν την κυοφορία, αλλά προκάλεσαν και μητρορραγίες. Ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των Hνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (FDA) μίλησε και πρόσφατα, όχι μόνο κατά το παρελθόν, για διάφορα παθολογικά υλικά, τα οποία βρέθηκαν σε γενόσημα φάρμακα προερχόμενα από τρίτες χώρες, όπως ρινίσματα γυαλιών κ.λπ.
Οπως ένα απλό φαγητό με τα ίδια υλικά ανάλογα με τον τρόπο της παρασκευής δεν έχει την ίδια δυναμική, έτσι και ένα φάρμακο που μπορεί να διατηρηθεί και στα ράφια ενός φαρμακείου για χρόνια, μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, παρασκευής, συντήρησης, αλλά και υλικών που εμπεριέχει πέραν της δραστικής ουσίας.
Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης επιτρέπουν να αναγράφεται η εμπορική ονομασία του φαρμάκου, διότι ο γιατρός είναι εκείνος που με την εμπειρία του και τη γνώση του είναι υπεύθυνος για την αγωγή, αλλά και χώρες, ιδιαίτερα του Τρίτου κόσμου, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όπως πρέπει για τα φάρμακα που παράγουν, τόσο στους τόπους παραγωγής όσο και στα σημεία διάθεσης. Η υγεία του ελληνικού λαού χρειάζεται προστασία και η ιατρική, η ηθική και η δεοντολογία πρέπει να ενισχύονται και να μην υπακούουν στους νόμους των περιορισμών που επιβάλλουν οι σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ