Κάποτε ήταν τα «ματωμένα διαμάντια» που χρηματοδοτούσαν τους εμφυλίους στην Αφρική. Τώρα φαίνεται ότι το λαθρεμπόριο του ελεφαντόδοντος είναι πίσω από τα κεφάλαια που διαθέτουν οργανώσεις ισλαμιστών όπως η αλ-Σαμπάαμπ της Σομαλίας.
Η αλ-Σαμπάαμπ, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους τον περασμένο μήνα στην αιματηρή τετραήμερη πολιορκία του εμπορικού κέντρου Γουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι, «αντλεί κεφάλαια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της από την λαθροθηρία ελεφάντων στην Κένυα, και αλλού», γράφει ο Independent.
Ακτιβιστές της οργάνωσης Elephant Action League (EAL) για την προστασία των ελεφάντων έχουν βαφτίσει το ελεφαντοστούν «λευκό χρυσό του τζιχάντ» (σσ του ιερού πολέμου των ισλαμιστών). Λένε ότι η λαθροθηρία των ελαφάντων και το παράνομο εμπόριο του ελεφαντόδοντου χρηματοδοτούν τις συγκρούσεις στην Αφρική, επιτρέποντας σε οργανώσεις όπως η αλ-Σαμπάαμπ να κάνουν όλο και πιο φονικές επιθέσεις.
Το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντος χρηματοδοτεί «έως και το 40% του κόστους για τον στρατό των 5.000 ατόμων της αλ-Σαμπάαμπ», λέει ο Αντρέα Κρόστα, διευθυντής της EAL.
Η πολιορκία του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι έφερε αυτή την θυγατρική της αλ-Κάιντα στο διεθνές προσκήνιο. Η οργάνωση έχει προειδοποιήσει ότι η σφαγή των 67 ανθρώπων είναι μόνο «η πρεμιέρα της Πρώτης Πράξης», και συνεχίζει να απαιτεί από την Κένυα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Σομαλία.
Η λαθροθηρία των ελεφάντων για τους χαυλιόδοντές τους έχει οδηγήσει το ζώο σε ορισμένες χώρες – όπως η Σιέρα Λεόνε και η Σενεγάλη – στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Περισσότεροι από 30.000 ελέφαντες σφαγιάστηκαν στην Αφρική μόνο το περασμένο έτος, εκ των οποίων οι 382 στην Κένυα.
Οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, με τόξα και βέλη, που μερικές φορές είναι δηλητηριασμένα, λαθροθήρες γλιστρούν απαρατήρητοι από τους λίγους φύλακες που περιπολούν στα καταφύγια των ζώων, και σκοτώνουν τους ελέφαντες.
Η κατάσταση είναι απελπιστική. Σε λιγότερο από 30 χρόνια, ο πληθυσμός ελεφάντων της Κένυας έχει μειωθεί από 167.000 σε μόλις 35.000.
Οι περισσότερες ένοπλες συμμορίες δρουν με ατιμωρησία. Αλλά και όταν συλλαμβάνονται, οι λαθροθήρες την γλιτώνουν με ασήμαντα πρόστιμα ή μικρές ποινές φυλάκισης. Σπάνια οδηγούνται στη Δικαιοσύνη οι εγκέφαλοι πίσω από τα οργανωμένα συνδικάτα του εγκλήματος που κάνουν το λαθρεμπόριο.
Τα κέρδη είναι τεράστια για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι λαθροθήρες, οι οποίοι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους, κερδίζουν 50-100 δολάρια για κάθε κιλό, και η τιμή αυξάνεται συνεχώς μέχρι την στιγμή που το ελεφαντόδοντο φτάνει στην τελική αγορά, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η Κίνα. Εκεί το ελεφαντοστούν πουλιέται προς 3.000 δολάρια (2.200 ευρώ) το κιλό.