Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας και από τον δανεισμό της τρόικας για την ανακεφαλαιοποίησή τους έχει ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα στην επιχειρηματική πίστη.
Ως και το τέλος του έτους, παράλληλα με την οριστικοποίηση της στρατηγικής των ελληνικών ομίλων, η οποία θα αποτυπωθεί στα πενταετή επιχειρησιακά σχέδια που βρίσκονται υπό κατάρτιση, θα αποφασιστεί και η νέα πολιτική που θα εφαρμοστεί στον τομέα των δανειοδοτήσεων. Σε κάθε περίπτωση οι περιορισμοί που ισχύουν αυτή την περίοδο για τις ελληνικές τράπεζες αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους από τις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία καταθετική βάση, θα επιδράσουν καταλυτικά για τον σχεδιασμό της νέας στρατηγικής στις πιστοδοτήσεις.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος εδώ και μήνες έχει περιγράψει το νέο δύσκολο χρηματοδοτικό περιβάλλον υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών άντλησης ρευστότητας, π.χ. εταιρικά ομόλογα, δεδομένης της μείωσης της καταθέσεων αλλά και του αποκλεισμού του εγχώριου συστήματος από τις χρηματαγορές.
Σταματά η χρηματοδότηση


Στο πλαίσιο αυτό οι περιορισμένοι πόροι θα διοχετευθούν πολύ προσεκτικά από τη μία πλευρά για την αναχρηματοδότηση παλαιών «ώριμων» δανείων που έχουν δοθεί σε βιώσιμες επιχειρήσεις και από την άλλη σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που στηρίζονται στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.
Το νέο αυτό δόγμα αναμένεται να αποβεί καθοριστικό για επιχειρήσεις που έχουν λάβει στο παρελθόν δάνεια τα οποία θεωρείται δύσκολο ως και αδύνατο να αποπληρώσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι οδηγίες είναι σαφείς: αν μια δραστηριότητα δεν μπορεί να «γυρίσει», θα σταματά η χρηματοδότηση.

«Εφτασε η ώρα που οι τράπεζες θα τραβήξουν την πρίζα με στόχο να σταματήσουν τη χασούρα που συνεπάγεται η αναχρηματοδότηση εταιρειών ή ακόμη και ολόκληρων κλάδων χωρίς καμία προοπτική επαναφοράς σε κάποια ισορροπία»
σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα έχει ήδη ξεκινήσει. Στον αντίποδα, οι νέες χορηγήσεις θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε επενδυτικά σχέδια με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επωφεληθούν ακόμη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρκεί να μπορούν να αποδείξουν τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους.
Η πώληση δανείων αναμένεται να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, με τις χορηγήσεις να κατευθύνονται κυρίως σε μικρομεσαίες εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που πληρούν τα αυστηρότερα πλέον κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Επιμερισμός του ρίσκου


Με τον τρόπο αυτόν από τη μία πλευρά θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων επισφαλειών και ταυτόχρονα θα επιτευχθεί επιμερισμός του ρίσκου λόγω των μικρότερων δανειοδοτικών αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους. Ηδη οι μεγάλες τράπεζες έχουν επιδείξει δείγματα γραφής της νέας στρατηγικής τους με τα προγράμματα δανειοδότησης που έχουν λανσάρει τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μικρές και μεσαίες εταιρείες που παράγουν ή εμπορεύονται προϊόντα ελκυστικά στις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αλλά και του ελληνικού Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΕΤΕΑΝ) έχουν δημιουργηθεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 7 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus