Το λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Αφρικής δεν ωφελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού αλλά την ελίτ της, αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του Afrobarometer (Αφροβαρόμετρο), ενός ανεξάρτητου πρότζεκτ που καταγράφει τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές τάσεις στην ήπειρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Αφρικανών αισθάνεται ότι η πολυ – εκθειασμένη οικονομική ανάπτυξη δεν έχει φθάσει στην καθημερινή ζωή του, με αποτέλεσμα οι φτωχοί και οι άνεργοι να μένουν πίσω, τη στιγμή που οι πλούσιοι επωφελούνται από αυτή τη τάση.
Στην έρευνα συμμετείχαν 51.605 άνθρωποι σε 34 χώρες της Αφρικής, από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της. Η σχετική έκθεση φέρει τον τίτλο «Έπειτα από μία δεκαετία ανάπτυξης στην Αφρική, μικρή αλλαγή στη φτώχεια των απλών πολιτών». Περίπου ένας στους πέντε Αφρικανούς είπε στους ερευνητές ότι δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, καθαρό νερό και ιατρική περίθαλψη, ενώ περίπου οι μισοί βιώνουν τουλάχιστον περιστασιακές ελλείψεις. Περισσότεροι από δύο στους πέντε δεν διαθέτουν το εισόδημα για να εκπληρώσουν βασικές ανάγκες τους και τα τρίτα τέταρτα ανέφεραν ότι δεν είχαν χρήματα τουλάχιστον μία φορά το περασμένο έτος.
Σε 16 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των πολιτών που ζούσε σε συνθήκες φτώχειας παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.
Η έκθεση αναφέρει: «Αν και διαπιστώσαμε μείωση της φτώχειας σε πέντε κράτη (Πράσινο Ακρωτήριο, Γκάνα, Μαλάουι, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε), διαπιστώσαμε αύξηση σε πέντε άλλες (Μποτσουάνα, Μάλι, Σενεγάλη, Νότιο Αφρική και Τανζανία). Γενικά, παρά τους υψηλούς δείκτες ανάπτυξης που αναφέρονται, η φτώχεια μεταξύ των απλών πολιτών δεν έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει είτε ότι η ανάπτυξη συμβαίνει αλλά δεν επηρεάζει τους φτωχότερους πολίτες (στην πραγματικότητα, οι εισοδηματικές ανισότητες μπορεί να χειροτερεύουν) είτε ότι οι πραγματικοί δείκτες ανάπτυξης δεν είναι αυτοί που παρουσιάζονται». Έκπληξη προκαλεί ότι η Νότιος Αφρική, η μεγαλύτερη οικονομία της αφρικανικής ηπείρου, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παρουσιάσει αύξηση στο ποσοστό της φτώχειας.
Τα μεγαλύτερα επίπεδα φτώχειας εντοπίζονται στους κατοίκους στο Μπουρούντι, στη Γουινέα, στον Νίγηρα, στη Σενεγάλη και στο Τόγκο, ενώ τα χαμηλότερα στην Αλγερία και στον Μαυρίκιο. Το 56% των Αφρικανών δήλωσε δυσαρεστημένο με τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στην οικονομία, ενώ το 69% είπε ότι η κυβέρνησή τους δεν έχει κάνει τίποτε προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των φτωχών, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας (71%) και να γεφυρώσει το εισοδηματικό χάσμα (76%). Σύμφωνα με την έκθεση, πέντε από τις επτά χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα διατροφικών στερήσεων – Μπουρούντι, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Σιέρα Λεόνε και Νίγηρας – έχουν πρόσφατα βιώσει συγκρούσεις. Οικονομολόγοι ωστόσο, επιμένουν ότι η γενικότερη οικονομική πορεία της Αφρικής αξιολογείται θετικά.