Εως το τέλος Δεκεμβρίου οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ-Gazprom

Το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Gazpromexport για την αναθεώρηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Gazpromexport για την αναθεώρηση της τιμής του φυσικού αερίου. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία, τότε προβλέπεται προσφυγή σε διεθνή διαιτησία.

Έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην οποία είχε επισημάνει την ανάγκη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με την Gazprom, ώστε να επιτευχθεί μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, αναφέρει πως οι συμβάσεις προμήθειας αερίου καλύπτονται από όρους εμπιστευτικότητας σύμφωνα με τους οποίους οι τιμές προμήθειας αερίου δεν είναι ανακοινώσιμες σε τρίτα μέρη και ως εκ τούτου οποιαδήποτε αναφορά σχετιζόμενη με την ύπαρξη χαμηλότερων τιμών προμήθειας ρωσικού αερίου στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Η ΔΕΠΑ αναφέρει πάντως ότι «παράγοντες όπως η συνολική ετήσια ποσότητα, η απόσταση της κάθε χώρας από το σημείο παραγωγής του αερίου, η ύπαρξη μη ανταγωνιστικής αγοράς και άλλοι επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής τιμής αγοράς του αερίου και συνεπεία αυτών, η τιμή πώλησης φυσικού αερίου προς τους βιομηχανικούς καταναλωτές δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις, η ΔΕΠΑ αναφέρει ότι η Gazpromexport αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ με την από 26 Ιουλίου 1988 σχετική σύμβαση στην οποία καθορίζεται και η τιμή πώλησης του αερίου, με δικαίωμα των μερών να αιτούνται αναθεώρηση της τιμής το νωρίτερο κάθε τρία έτη.

Η τελευταία αναθεώρηση έγινε τον Απρίλιο του 2011. Ωστόσο, η ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει πριν από μήνες τη διαδικασία έκτακτης αναθεώρησης της τιμής όπως προβλέπεται στη σύμβαση, βασιζόμενη κύρια σε πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Gazpromexport, περί προμήθειας αερίου σε χώρες της Ευρώπης, σε τιμές πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με την τιμή προμήθειας της ΔΕΠΑ.

Ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συμφωνία μείωσης της τιμής προμήθειας η ΔΕΠΑ εξηγεί ότι η οποία αναδρομικότητα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας, θα ισχύσει από την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εξάλλου, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κινήσει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες έναντι των πρακτικών παραβίασης των όρων ανταγωνισμού που ακολουθεί ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom στις χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Θα ήταν πρώιμο να περιμένει κανείς πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα σε αυτή την έρευνα, αλλά τώρα έχουμε προχωρήσει στη φάση της προετοιμασίας ενός κειμένου ενστάσεων, που αποτελεί το πρώτο βήμα των νομικών ενεργειών. Υποπτευόμαστε ότι η Gazprom έχει παρεμποδίσει την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ε.Ε. και την διαφοροποίηση των πηγών παροχής αερίου», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέδριο στη Λιθουανία ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Ισπανός Επίτροπος πρόσθεσε πως η Κομισιόν εκτιμά πως η Gazprom ακολούθησε αθέμιτη τιμολογιακή πολιτική στους πελάτες της και απεκάλυψε πως η έρευνα επεκτείνεται κυρίως στις χώρες της Βαλτικής, όπως Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία κλπ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk