Παρά την άνευ προηγουμένου ποινική δίωξη του αρχηγού και μελών της «τα προβλήματα που εκμεταλλεύθηκε η Χρυσή Αυγή δεν έχουν λυθεί. Η Ελλάδα παραμένει η μεγάλη πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από την Αφρική και την Ασία», γράφει το BBC σε ένα εκτενές «προφίλ» της νεοναζιστικής οργάνωσης.
«Ενώ αναμένονται και άλλες επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται, και δεν υπάρχει κανένα σημάδι οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει η ανάλυση.

«Πολλοί Ελληνες απεχθάνονται και φοβούνται το νεοναζιστικό κόμμα, που έχει όμως αποκτήσει σημαντική υποστήριξη κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, που πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η Χρυσή Αυγή είχε κερδίσει λιγότερο από το 1% των ψήφων και δεν είχε καμία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.
Αλλά μετά από δύο διεθνή δάνεια και την αυστηρή λιτότητα που επιβλήθηκε, το κόμμα κέρδισε 7 % στις δίδυμες εκλογές του 2012, και 18 έδρες στο κοινοβούλιο», συνεχίζει το BBC.
«Εκμεταλλεύεται την αυξανόμενη λαϊκή οργή που τροφοδοτείται από την διαφθορά και την κακοδιαχείριση από τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα.




Εκμεταλλεύεται επίσης τις δραστικές περικοπές στις θέσεις εργασίας, στους μισθούς και τις συντάξεις, που επιβάλλονται από τους διεθνείς δανειστές, και την σταθερή ροή μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτει το BBC.
«Το κόμμα προέκυψε από μια φλέβα ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα. Ο αρχηγός Μιχαλολιάκος εμπνεύστηκε προφανώς από τους ηγέτες της ελληνικής χούντας του 1967-1974, τους οποίους φέρεται να συνάντησε ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης το 1970 για παραστρατιωτικές δραστηριότητες», συνεχίζει το BBC.

«Η Χρυσή Αυγή αρνείται επισήμως ότι είναι ένα νεοναζιστικό κίνημα, αλλά το σήμα της μοιάζει με σβάστικα και μερικά από τα ανώτερα στελέχη της έχουν εξάρει τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο Μιχαλολιάκος έχει αρνηθεί την ύπαρξη των θαλάμων αερίων και τα κρεματόρια στο Αουσβιτς. Κατέβηκε στις γενικές εκλογές του 2012 καταδικάζοντας την μετανάστευση και τα πακέτα διάσωσης», τονίζει το BBC.

Ο Μαρκ Λόουεν, ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα μεταδίδει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης κατά της Χρυσής Αυγής, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι «άνευ προηγουμένου».
«Το αν η Χρυσή Αυγή θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος της ποινικής έρευνας, γεγονός παραμένει ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελληνες της έδωσαν την ψήφο τους το περασμένο έτος», καταλήγει η ανάλυση του BBC.