Εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου, ένα νέο κόμμα έκανε την εμφάνισή του ταράσσοντας τα λιμνάζοντα ύδατα μιας κατά τα άλλα βαρετής –για τους Γερμανούς –προεκλογικής εκστρατείας. Το Alternative für Deutschland (ΑfD), «Εναλλακτική Για τη Γερμανία», τάσσεται κατά του ευρώ και διαθέτει αρκετούς διαπρεπείς οικονομολόγους για να στελεχώσει ένα μεσαίου μεγέθους πανεπιστήμιο.
Αν οι διδακτορικοί τίτλοι σημαίνουν ψήφους, τότε «το κόμμα των καθηγητών», όπως έχει χαρακτηριστεί, αναμφίβολα θα μπει στη Βουλή. Οπως και να ‘χει, οι αντίπαλοί του το περιγράφουν ως ένα κόμμα αφελών πανεπιστημιακών που ενεπλάκησαν στην πολιτική μόνο για να αποτύχουν. Και ενώ από τη μια τα μέλη του μοιάζουν λίγο ανοργάνωτα, το AfD έχει αρχίσει να προκαλεί έντονες συζητήσεις στη γερμανική πολιτική σκηνή και στη γερμανική κοινωνία. Σύμφωνα με τα φαινόμενα, δεν είναι σε θέση να απειλήσει τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά έχει αρκετό ρεύμα για να κάνει τα καθιερωμένα κόμματα να ανησυχούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ξεκάθαρο μήνυμά του εναντίον του ευρώ έχει προκαλέσει έντονες διεργασίες στο κυβερνητικό κόμμα CDU, το οποίο ακόμη δεν έχει απαντήσει στις δηλώσεις του AfD υπέρ του γερμανικού μάρκου. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης όμως –το σοσιαλδημοκρατικό SPD –μοιάζει να επωφελείται από τις ρητορικές του AfD για να πλήξει τη Μέρκελ, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η Γερμανία καλείται να πληρώσει για τη σταθερότητα της Ευρώπης και της ευρωζώνης.
Σε γενικές γραμμές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AfD λαμβάνει το 2%-3% της προτίμησης των ψηφοφόρων και αν ως τις εκλογές σταθεί δυνατό να συγκεντρώσει το 5% θα καταφέρει να μπει στην Bundestag –και με ένα εκλογικό σύστημα που δημιουργεί κυβερνήσεις συνασπισμού, ακόμη και τα μικρά κόμματα έχουν δύναμη.
Είναι αλήθεια ότι μετά τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί νέα διάσωση, το ζήτημα του ευρώ βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της ατζέντας πολιτών και πολιτικών, με τους Γερμανούς να θεωρούν την ευρωκρίση πιο σημαντική από το ύψος των μισθών και την ανεργία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Το AfD υποστηρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αντανακλούν τα πραγματικά ποσοστά των υποστηρικτών του, με την αιτιολογία ότι πολλοί ντρέπονται να δηλώσουν ανοιχτά ότι ψηφίζουν ένα κόμμα πέραν των συνηθισμένων. Η ηγεσία του δηλώνει ότι οι εκπρόσωποί του αντιμετωπίζονται με ευγένεια και ενδιαφέρον, τονίζει όμως ότι έχει αντιμετωπιστεί και με εχθρική, ακόμη και βίαιη, συμπεριφορά, κυρίως από εκπροσώπους της άκρας Αριστεράς. Ο ιδρυτής του AfD καθηγητής Μπερντ Λούκε μάλιστα, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, έχει δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ενώ στη Στουτγάρδη από τις 1.000 αφίσες που κόλλησε το κόμμα το 80% βρέθηκε σκισμένο εντός 24 ωρών.
Το κόμμα θεωρεί αυτού του είδους τις εκδηλώσεις εχθρότητας ένδειξη ότι αρχίζει να αποτελεί σοβαρή πολιτική εναλλακτική και ότι κάνει τα άλλα μικρά κόμματα να νιώθουν ότι απειλούνται. Παράλληλα, αρνείται ότι πρόκειται για κόμμα καθηγητών και τονίζει ότι διαθέτει 20.000 μέλη που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ακριβώς επειδή έχει σοβαρές πολιτικές βλέψεις δεν θέλει να εμφανιστεί ως άλλο ένα σκληροπυρηνικό κόμμα που προσπαθεί να προσελκύσει οπαδούς μέσω λαϊκισμών.
Αν και το AfD τάσσεται υπέρ ενός συστήματος ελέγχου της εισροής μεταναστών στη χώρα με βάση τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό, και παρά τις ομοιότητές του με άλλα κόμματα με παρόμοιες ιδέες όσον αφορά τη μετανάστευση, δεν φαίνεται να υποβόσκουν σε αυτό ρατσιστικές ιδέες.
Εδώ προεξάρχον ζήτημα είναι το ευρώ, ζήτημα που η γερμανίδα καγκελάριος προσώρας δεν εξετάζει. Πολλοί πολιτικοί αποφεύγουν να εκφράσουν δημοσίως τις θέσεις τους ως προς το ευρώ ή να κρίνουν το AfD, ταυτοχρόνως όμως αυτό ίσως να αποξενώνει μεγάλη μερίδα πολιτών από την πολιτική αρένα, καθώς νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται από πολιτικούς που δεν κάνουν λόγο για τις πιο έντονες ανησυχίες τους. Ακόμη κι αν το AfD δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 5% των ψήφων για να πάρει θέση εντός του γερμανικού Κοινοβουλίου, το σίγουρο είναι ότι έχει δώσει πολλή τροφή για σκέψη στους γερμανούς ψηφοφόρους.
HeliosPlus
