Το «τέρας» του Δημοσίου ζει και βασιλεύει
Εντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση. Ακόμη και την ύστατη ώρα διαπιστώνεται ότι ορισμένοι υπουργοί όχι μόνο δεν προχωρούν σε αξιολόγηση των δομών και των προσώπων,
Το Μαξίμου έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην πρόσφατη σύσκεψη με τους υπουργούς του ΠαΣοΚ, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση. Δείχνοντας μάλιστα τη διάθεσή του να πάρει πάνω του ένα θέμα μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση, από το οποίο θα κριθούν πολλά τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στα κυβερνητικά στελέχη του ΠαΣοΚ ότι προτίθεται να συζητήσει κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά την κατάσταση, προκειμένου το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας να λάβει άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά, να εντοπιστούν τα κενά και να τεθούν νέα κριτήρια. Το μείζον για τον κ. Βενιζέλο είναι να αποκτήσει η διαδικασία τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής διαρθρωτικής αλλαγής και να μην εμφανίζεται μόνο ως προαπαιτούμενο για το οποίο πιέζει ασφυκτικά η τρόικα.
Αρνούνται να μπουν στο… χρονοντούλαπο
Η σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας, το οποίο θα προερχόταν από τη συγχώνευση τριών φορέων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας, του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης και του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
- Η Ελληνική Θαλάσσια Ενωση (υπουργείο Εθνικής Αμυνας) έπρεπε να είχε καταργηθεί από τον Μάιο, αλλά ακόμη δεν έχει τελειώσει η οικονομική εκκαθάριση, η παράδοση του αρχείου, ενώ επίσης και η έκθεση καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκε δεν έχει εγκριθεί προς το παρόν.
- Οι εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων (υπουργείο Δικαιοσύνης) καταργήθηκαν, εκτός από εκείνες που βρίσκονται σε πόλεις οι οποίες είναι και έδρες Εφετείων. Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό υπηρετεί κανονικά καθώς δεν έχει ρυθμιστεί η μεταφορά του, και φυσικά εξακολουθούν και όλες οι δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ. Η διαδικασία όχι μόνο εκκρεμεί, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί και πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς πέραν των άλλων δεν έχουν λυθεί και ζητήματα συναρμοδιότητας.
- Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Εβρου και Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς, που αναμένεται να συγχωνευθούν σε νέο ΝΠΙΔ με την επωνυμία Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Εβρου & Δάσους Δαδιάς
- Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Συγχωνεύονται στον νέο Φορέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων Ροδόπης – Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.
- Φορέας Διαχείρισης λίμνης Κερκίνης, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Βόλβης, Φορέας Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, που μετατρέπονται στον νέο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κεντρικής Μακεδονίας.
- Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με τον Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, που γίνονται ο Φορέας Διαχείρισης Πίνδου.
- Φορείς Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, στενών και εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, συγχωνεύονται στον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου.
- Φορείς Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και Οίτης, συγχωνεύονται στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών και Οικοσυστημάτων Στερεάς Ελλάδας.
- Φορείς Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, Εθνικού Δρυμού Αίνου και Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, συγχωνεύονται στον Φορέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων Δυτικής Πελοποννήσου και Κεφαλλονιάς.
- Φορείς Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Καρπάθου – Σαρίας, συγχωνεύονται στον Φορέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Τα στοιχεία που υπάρχουν από τα υπουργεία αποτυπώνουν το απόλυτο χάος. Κάποια έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, άλλα έχουν καθυστερήσει και ορισμένα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε. Σε φορείς που καταργήθηκαν με τον νόμο 3895/2010 οι διαδικασίες εκκαθάρισης δεν έχουν ολοκληρωθεί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

