Η «ταπεινή» ποδοσφαιρική Μακάμπι Τελ Αβίβ ασφαλώς δεν αποτελεί… ευρωπαϊκό κολοσσό όπως η ομάδα του μπάσκετ με τις κατακτήσεις πέντε ευρωπαϊκών τίτλων, ωστόσο το όνομα που έτυχε να συναντήσει ο ΠΑΟΚ στη σημερινή (9/8) κλήρωση των πλέι οφ του Europa League δεν ξυπνά και τις καλύτερες αναμνήσεις, όχι μόνο στον Δικέφαλο, αλλά και στους «αιώνιους» Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου 2004-05 ο ΠΑΟΚ είχε αντιμετωπίσει την Μακάμπι στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, με την ομάδα του Τελ Αβίβ να πανηγυρίζει δύο νίκες, μόνο που η πρώτη «πόνεσε» περισσότερο γιατί σημειώθηκε στα… χαρτιά.
Ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ κ. Αγγελος Αναστασιάδης είχε χρησιμοποιήσει αντικανονικά τον κύπριο μέσο Λιάσο Λουκά (ήταν τιμωρημένος από παλαιότερο αγώνα του Κυπέλλου Ιντερτότο), με αποτέλεσμα το παιχνίδι να κατακυρωθεί (με 3-0) στους Ισραηλινούς, οι οποίοι διπλασίασαν τις νίκες (1-0) στην έδρα τους σφραγίζοντας την πρόκριση στους «χρυσοφόρους» ομίλους της διοργάνωσης.
Μερικά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2011, η «ομάδα του λαού» του Ισραήλ απέκλεισε τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Europa League γνωρίζοντας την ήττα (2-1) στο «Γ. Καραϊσκάκης» κεκλεισμένων των θυρών _ κατά σύμπτωση και η δεύτερη αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ θα διεξαχθεί στην «άδεια» λόγω τιμωρίας Τούμπα (στις 29 Αυγούστου) _ αλλά επικρατώντας με 1-0 στον επαναληπτικό.
Το γεγονός, μάλιστα, εκτός από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του Ολυμπιακού, είχε προκαλέσει και την απομάκρυνση του προπονητή κ. Εβαλντ Λίνεν, τον οποίο διαδέχτηκε στον πάγκο ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε.
Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι (2012) ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να «δεινοπαθήσει» από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία αφού υποχρέωσε τους Πράσινους σε βαριά ήττα (3-0) στην έδρα της, ηττήθηκε με 1-0 στο ΟΑΚΑ, αλά προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Τη σεζόν 2012-13, η Μακάμπι κατέκτησε το πρώτο εγχώριο πρωτάθλημα διακόπτοντας την «ξηρασία» δέκα ολόκληρων ετών με προπονητή τον παλαίμαχο άσο της Μπαρτσελόνα κ. Οσκαρ Γκαρσία και γενικό διευθυντή τον κ. Ζόρντι Κρόιφ, γιο του ανεπανάληπτου κ. Γιόχαν Κρόιφ. Φέτος την τεχνική ηγεσία της ανέλαβε ένας πρώην Πράσινος, ο Πορτογάλος κ. Πάουλο Σόουζα, ενώ το «αστέρι» της ομάδας είναι ο Ταλ Μπεν Χαΐμ και ξεχωρίζουν οι δύο μέσοι, ο Σέρβος Νίκολα Μίτροβιτς και ο Ισραηλινός Εραν Ζάχαβι, καθώς και ο ισπανός αμυντικός Μανέ.
Το φετινό ευρωπαϊκό «ταξίδι» της Μακάμπι ξεκίνησε από τους προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η ομάδα του Ισραήλ απέκλεισε με δύο νίκες την ουγγρική Γκιόρ (2-1, 2-0) στον δεύτερο γύρο, αλλά αποκλείστηκε από την Βασιλεία χάνοντας το πρώτο ματς (1-1) στην Ελβετία και παίρνοντας την ισοπαλία (3-3) στο Τελ Αβίβ.
Η Αλκμααρ
Την ίδια στιγμή, ο Ατρόμητος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Κυπελλούχο Ολλανδίας Αλκμααρ (στις 22 Αυγούστου το πρώτο παιχνίδι στο Περιστέρι, στις 29 Αυγούστου ο επαναληπτικός στην Ολλανδία) και μάλιστα στο άκουσμα του ονόματός της οι Περιστεριώτες θα πρέπει να… χαροποιήθηκαν, αν σκεφτεί κανείς ότι η ελληνική ομάδα ήθελε να αποφύγει τη Σουόνσι και τη Ντιναμό Κιέβου.
Η Άλκμααρ δεν είναι ομάδα – «φόβητρο», άλλωστε στο περυσινό ολλανδικό πρωτάθλημα κατετάγη δέκατη χωρίς να εντυπωσιάσει. Εξασφάλισε, όμως, το πολυπόθητο εισιτήριο για τα πλέι οφ του Europa League μέσω της κατάκτησης του Κυπέλλου Ολλανδίας (για τέταρτη φορά στην 46χρονη ιστορία της), επικρατώντας (2-1) της Αϊντχόφεν στον τελικό της διοργάνωσης.
Παρεμπιπτόντως, στην τροπαιοθήκη του συλλόγου θα βρει κανείς και δύο πρωταθλήματα Ολλανδίας (1981, 2009), ενώ στη γενική κατάταξη της UEFA κατέχει την 60ή θέση με 39.445 βαθμούς, έναντι 8.300 βαθμών του Ατρόμητου, που βρίσκεται στην 172η θέση.
Όπως η Μακάμπι, έτσι και η Αλκμααρ έχει… παρελθόν με τις ελληνικές ομάδες, καθώς την περίοδο 2005-06 είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στο πρώτο γύρο του τότε Κυπέλλου UEFA με δύο νίκες σε ισάριθμα ματς (3-2, 2-1). Τη σεζόν 2007-08 είχε νικήσει (1-0) τη Λάρισα στους ομίλους του UEFA, ενώ στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Τσάμπιος Λιγκ (περίοδος 2009/10) είχε ηττηθεί (1-0) στον Πειραιά και είχε φέρει ισοπαλία (0-0) στην Ολλανδία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κυρίαρχη φιγούρα και στο φετινό ρόστερ της αντιπάλου του Ατρομήτου είναι ο 29χρονος επιτελικός μέσος Μάαρτεν Μάρτενς, διεθνής με την Εθνική Βελγίου, που αγωνίζεται στην Αλκμααρ από το 2006 μετρώντας 33 γκολ σε 148 συμμετοχές. Το πρόβλημα για τους Ολλανδούς είναι ότι έχασαν δύο σημαντικούς παίκτες, τον ταλαντούχο διεθνή ολλανδό μέσο Άνταμ Μάχερ, που πήγε στην Αϊντχόφεν (έναντι 8 εκατ. ευρώ) έχοντας σκοράρει 22 γκολ σε 94 αγώνες και τον πρώτο σκόρερ πέρυσι με 23 γκολ Αμερικανό Τζόζι Άλτιντορ, τον οποίο πούλησε στη Σάντερλαντ έναντι 9 εκατ. ευρώ!
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ολλανδικό πρωτάθλημα (γνωστό ως «Eredivisie», που σημαίνει «Τιμητική Κατηγορία») έχει ήδη ξεκινήσει σε σχέση με την ελληνική Σούπερ Λίγκα. Στην πρεμιέρα η Άλκμααρ ηττήθηκε (4-2) εκτός έδρας από την Χέρενφεϊν.