Με επευφημίες από εκατοντάδες χιλιάδες νέους, που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (WYD), ο πάπας Φραγκίσκος βρέθηκε στην περίφημη παραλία Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές κάπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, αψήφησαν τη βροχή και το κρύο, για να χαιρετήσουν τον ποντίφικα, ζητωκραυγάζοντας στο δρόμο του, «αυτή είναι η νεολαία του Πάπα».

Ο Φραγκίσκος έφτασε στην παραλία με ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε μακριά από την μεγάλη σκηνή υποδοχής του. Ο ποντίφικας επιβιβάστηκε στο λευκό παπικό αυτοκίνητο και διέσχισε μια απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, ανάμεσα στο πλήθος που τον επευφημούσε, με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να τους παροτρύνει να φωνάξουν πιο δυνατά, ενώ έκανε στάσεις για να ασπαστεί μωρά και να αστειευτεί με τους νεολαίους.
«Φαίνεται ότι οι Καριόκας δεν πτοούνται ούτε από το κρύο ούτε από τη βροχή», ανέφερε όταν έφτασε σε ένα τεράστιο βάθρο όπου δέσποζε ο επιβλητικά φωτισμένος γαλάζιος σταυρός. «Δείξατε ότι η πίστη σας είναι ισχυρότερη από το κρύο και τη βροχή» είπε ο Φραγκίσκος που στην ομιλία του, κατήγγειλε «την ψευδαίσθηση μιας ευτυχίας» που προκαλεί σε πολλούς νέους το χρήμα και η εξουσία.

Η παρουσία του Φραγκίσκου στην Κοπακαμπάνα έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν αυτή ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στη φημισμένη παραλία, με εξαίρεση τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις που διεξάγονται εκεί. Συνέκριναν το πλήθος που συνέρευσε για την παρουσία του πάπα, με την ιστορική συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς, το 2006 στη ίδια περιοχή. Στις 18 Φεβρουαρίου 2006, «η σημαντικότερη μπάντα στην ιστορία της ροκ », έδωσε στη Κοπακαμπάνα τη μεγαλύτερη συναυλία της φανταστικής τους καριέρας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ένας αριθμός που κυμάνθηκε μεταξύ του 1 εκατομμυρίου και του 1.7 εκατομμυρίου ανθρώπων παρακολούθησαν τη συναυλία. Οι διοργανωτές της 28ης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας υπολογίζουν το πλήθος των νέων προσκυνητών που παρακολούθησαν το μήνυμα του πάπα περίπου στο 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους.
Ανεξάρτητα από το πια συνάθροιση ήταν πολυπληθέστερη, τόσο ο πάπας Φραγκίσκος, όσο και Μικ Τζάγκερ μοιράζονται μια μεγάλη ικανότητα, έλξης των μαζών, παρότι ριζικά διαφορετικές μορφές.