Παραπομπή Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα ζητούν με κοινό πόρισμα Ν.Δ.- ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ

Με φωνές που ακούγονταν μέχρι το ισόγειο του κτηρίου της Βουλής ολοκλήρωσε η προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την συνεδρίαση την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρός της κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης με αντικείμενο την συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος.

Ωστόσο, κείμενο πορίσματος δεν παρουσιάστηκε στα μέλη της επιτροπής τα οποία, παρά ταύτα, κλήθηκαν από τον πρόεδρο να τοποθετηθούν δια της ψήφου τους.

Η ένταση και οι αντεγκλήσεις ήταν οξύτατες, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι δεν δέχονται υπό αυτές τις συνθήκες την λήξη των εργασιών της προανακριτικής και να καταγγέλλουν την πλειοψηφία (ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) ότι ζητούν από τα μέλη της επιτροπής να ψηφίσουν ένα ανύπαρκτο έγγραφο το οποίο δεν τέθηκε καν σε διαβούλευση ώστε τα κόμματα να τοποθετηθούν.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας, πάντως, κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη και παραπέμπει τον κ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και απιστίας στην υπηρεσία (σε βαθμό κακουργήματος) και για παράβαση καθήκοντος (σε βαθμό πλημμελήματος), ενώ επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται θέμα παραγραφής των αδικημάτων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της πλειοψηφίας «είναι πλέον ή βέβαιο ότι τα αποδιδόμενα στον κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης (άρθ. 242&1-2-3 Π.Κ.), απιστίας σχετικά με την υπηρεσία (άρθ. 256 Π.Κ.) και προεχόντως παράβασης καθήκοντος (άρθ. 259 Π.Κ) ανάγονται στα καθήκοντά του ως Υπουργού Οικονομικών, αφού αναμφισβήτητα ενυπάρχουν στην ίδια τη φύση του υπουργείου που υπηρετούσε». Και προστίθεται: «Ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να διαχειρίζεται κατά τον πλέον αντικειμενικό, λυσιτελή, συνετό και συμφέροντα τρόπο τα έσοδα του κράτους που είναι προεχόντως και οι πάσης φύσεως φόροι, πρόστιμα κ.λπ., μη χαριζόμενος σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα. Συναφής προς το καθήκον αυτό είναι και η χρησιμοποίηση στο ακέραιο χωρίς παραποιήσεις κάθε μέσου, το οποίο περιέρχεται στην κατοχή του και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων του κράτους, ιδία από τη φορολόγηση εισοδημάτων».

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. ζήτησαν από την πλευρά τους να δοθεί παράταση για την υποβολή του πορίσματος κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Δεν έλειψαν οι σφοδρές συγκρούσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν τον κ. Μαρκογιαννάκη ως «επίορκο» και «εισαγγελέα της χούντας», ενώ ο ίδιος διέκοψε για την συνεδρίαση. Οι καβγάδες συνεχίστηκαν στους διαδρόμους με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να λέει πως «ούτε η χούντα δεν τα έκανε αυτά» και τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγα να την αποκαλεί «νούμερο».

Ο εκ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Θ. Δρίτσας είπε στον κ. Μαρκογιαννάκη ότι «δεν είναι παραμάγαζο δικό σας η επιτροπή», ενώ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Οικονόμου παρενέβη προκαλώντας τον κ. Δρίτσα να απαντήσει εάν εκείνος έχει πόρισμα και εάν ναι «τότε πού είναι;». Μάλιστα η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε από την υπάλληλο της Βουλής που είχε στα χέρια της το πόρισμα της πλειοψηφίας να της το δώσει για να δει τις υπογραφές, ενώ παρενέβη ο κ. Ρήγας που την κατηγόρησε ότι «απειλεί» τους υπαλλήλους. Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Β. Καπερνάρος κατήγγειλε την τακτική του προεδρείου της επιτροπής λέγοντας ότι «η χούντα τουλάχιστον σεβόταν τον εαυτό της και δεν τα έκανε τόσο προκλητικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε διάβημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ζητεί νέα συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής στην οποία να γίνει μια κανονική συζήτηση επί του πορίσματος διότι άλλως τίθεται θέμα ακυρότητας των διαδικασιών. «Προσβάλλεται το κύρος της διαδικασίας», δήλωσε σχετικά η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Εν τω μεταξύ, το ΚΚΕ κατέθεσε δικό του πόρισμα το οποίο περιλαμβάνει και αυτό τρία αδικήματα για τον κ. Παπακωνσταντίνου (νόθευση εγγράφου, απιστία σχετικά με την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος), ενώ αποδίδει «σοβαρές πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου «ο οποίος γνώριζε την ύπαρξη της λίστας» καθώς και στον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο «για το γεγονός της μη αξιοποίησης της λίστας».

Δικό της πόρισμα κατέθεσε και η Χρυσή Αυγή, όχι όμως στην Βουλή «αλλά στον λαό και στην ελληνική δικαιοσύνη», όπως ανακοινώθηκε, με το οποίο αποδίδονται ποινικές ευθύνες στους Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».

Πόρισμα της πλειοψηφίας

Πόρισμα του ΚΚΕ

Πορισμα της Χρυσής Αυγής

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση των βουλευτών που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή

Στην κορυφαία στιγμή κατά την οποία η Επιτροπή έπρεπε να διασκεφθεί, να διαβουλευτεί και να καταλήξει σε σύνταξη πορίσματος, με ανταλλαγή επιχειρημάτων όπως προβλέπεται σε κάθε συλλογικό όργανο, ο Πρόεδρος και η συμπαγής ομάδα των βουλευτών Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ. παραβίασαν κάθε δικονομικό κανόνα, συγκροτώντας εν κρυπτώ ένα εξωθεσμικώς αποφασίζον όργανο και αρνήθηκαν:

Α) Να θέσουν υπ’ όψιν των υπολοίπων μελών της Επιτροπής τις προτάσεις τους, τις οποίες μετέτρεψαν αυθαιρέτως σε προκαταρτισμένο «πόρισμα»

Β) Να λάβουν υπ’ όψιν και να συζητήσουν τις προτάσεις των υπολοίπων μελών της Επιτροπής που δεν συμμετείχαν στα εξωθεσμικά διαβούλια

Γ) Να εφαρμόσουν το Νόμο και τη δικονομία

Είναι προφανές ότι ο φόβος αποκάλυψης όλης της αλήθειας υπερίσχυσε του καθήκοντος διερεύνησης της αλήθειας. Κι αυτό διότι, προδήλως, συντρέχουν λόγοι που εμποδίζουν τα ανωτέρω μέλη της Επιτροπής από το να ασκήσουν ευόρκως τα καθήκοντά τους.

Ως βουλευτές μέλη της Επιτροπής διαμαρτυρόμαστε, όπως και προφορικώς πράξαμε το πρωί και εντός της Επιτροπής και ενώπιον του Προέδρου της Βουλής, διότι στερηθήκαμε τη δυνατότητα:

Α) Να λάβουμε γνώση του «πορίσματος» που το μπλοκ των 7 μελών της Επιτροπής ψήφισε χωρίς να διανείμει και αρνούμενο να μας γνωστοποιήσει (λάβαμε αντίγραφό του πολύ μετά τον αυθαίρετο τερματισμό της συνεδρίασης και αφού πρώτα ζητήθηκε η άδεια (!) από τον κ. Μαρκογιαννάκη)

Β) Να αναπτύξουμε τις προτάσεις και τα επιχειρήματά μας και να ακούσουμε τυχόν αντεπιχειρήματα, επί του νόμου και επί της ουσίας

Γ) Να ακούσουμε τις προτάσεις και τα επιχειρήματα των λοιπών μελών της αντιπολίτευσης, για να αξιολογήσουμε με ποια τυχόν συντασσόμαστε και με ποια τυχόν διαφωνούμε

Η καρικατούρα των παράλληλων «πορισμάτων» που υποβάλλονται χωρίς συνεκτίμηση των εκατέρωθεν επιχειρημάτων συνιστά πρακτική που ευτελίζει την διαδικασία διερεύνησης και κομματικοποιεί ένα θεσμό που κανονικά πρέπει να λειτουργεί ως δικαστικό όργανο.

Η αποτροπή της διαβούλευσης που ο νόμος επιβάλλει και η παρεμπόδιση της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής συνιστά παράβαση καθήκοντος για κάθε ασκούντα χρέη προανακριτικού οργάνου. Και η ευθύνη παράβασης αυτού του καθήκοντος είναι αυτοτελής και μη υποκείμενη στις χαριστικές διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Εμείς θα επιμείνουμε στην τήρηση της νομιμότητας, η παραβίαση της οποίας ωφελεί εκείνους που είναι ή

θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενοι, κάτι που ασφαλώς γνωρίζουν όλοι.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk