«Λουκέτα» εν όψει για τη «μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ

Δύσκολη ημέρα αναμένεται να είναι η Τετάρτη για την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ η οποία έχει συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικας κυρίως για τα οικονομικά θέματα του ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα για το έλλειμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Δύσκολη ημέρα αναμένεται να είναι η Τετάρτη για την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ η οποία έχει συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικας κυρίως για τα οικονομικά θέματα του ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα για το έλλειμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Το «αγκάθι» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τους εκπροσώπους της τρόικας είναι το έλλειμμα του 1 δισ. ευρώ του 2012. Παράγοντες του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι και το 2013 θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, αφού τα δημόσια νοσοκομεία δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους.
Την προσεχή εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να εξετάσουν σχεδόν μία προς μία τις συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ.
Οι επικεφαλής της τρόικας είναι πολύ πιθανόν να εκφράσουν στην ηγεσία του υπουργείου την επιθυμία τους για νέες συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κλείσιμο νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Στο στόχαστρο μπαίνουν νοσοκομεία όπως το «Σπηλιοπούλειο», η Πολυκλινική, το «Αγία Βαρβάρα», η «Παμμακάριστος», το «Πατησίων» στην Αθήνα και το «Παναγία» της Θεσσαλονίκης.
Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την περασμένη Παρασκευή, την «έκθεση προόδου» που τους ζητήθηκε. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και ποιοι από το προσωπικό έχουν μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
Πληρωμές παρόχων και προμηθευτών
Μία ημέρα πριν από τη σύσκεψη της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους της τρόικας, στο Ταμείο έτρεχαν και δεν έφθαναν.
Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ολοκληρώθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού η οποία αφορούσε την αποπληρωμή των παρόχων και των προμηθευτών (ληξιπρόθεσμες οφειλές και τρέχουσες πληρωμές του τελευταίου μήνα). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σήμερα, Τετάρτη, κατατίθεται σχετική διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» (σ.σ. θα δοθεί, μεταξύ άλλων, τρίμηνη παράταση στην ασφαλιστική ενημερότητα) με στόχο την απεμπλοκή από το πρόβλημα που προκλήθηκε από την αρμόδια για θέματα ΕΟΠΥΥ επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος είναι της άποψης ότι η ερμηνεία που δίνει ο πάρεδρος είναι αντίθετη στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου. «Χρήματα υπάρχουν, έχουν βγει τα εντάλματα πληρωμής, αλλά ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει προσυπογράψει τις πληρωμές επικαλούμενος ελλιπείς ελέγχους. Όμως έχει θεσμοθετηθεί η ταχεία διαδικασία ελέγχου που ακολουθούμε στον ΕΟΠΥΥ και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό» εξηγεί ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Όπως αναφέρουν, οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές (ως τον Δεκέμβριο του 2011) ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ. Οι νέες οφειλές (από την 1η Ιανουαρίου 2012) ανέρχονται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Κάθε μήνα, δηλαδή, προστίθενται 40 εκατ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk