• Αναζήτηση
 • Economist: «Η ελληνική οικονομία τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει»

  «Πολλά υποσχόμενα σημάδια στο κέντρο της Αθήνας» βλέπει ο συντάκτης άρθρου στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του διεθνούς περιοδικού Economist .

  «Πολλά υποσχόμενα σημάδια στο κέντρο της Αθήνας» βλέπει ο συντάκτης άρθρου στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του διεθνούς περιοδικού Economist .

  «Οι διαδηλώσειςτης Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας », αναφέρει «δεν θυμίζουν αυτούς του παρελθόντος. Ο πεζόδρομος της Ερμού έχει κίνηση, νέα καταστήματα έχουν ανοίξει στο Κολωνάκι, ενώ έχουν λιγοστέψει οι σερβιτόροι των εστιατορίων που άλλοτε επιδίδονταν σε άγρα περαστικών για να γεμίσουν τα άδεια μαγαζιά τους.

  Tο οικονομικό κλίμα φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε όλη τη χώρα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 , οπότε είχαν κορυφωθεί οι φόβοι για ένα Grexit. Παρότι η βελτίωση καταγράφεται περισσότερο στις επιχειρήσεις, παρά στους καταναλωτές, ο σύνθετος δείκτης για την οικονομική εμπιστοσύνη που καταρτίζει η Κομισιόν έχει φτάσει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2009, πριν δηλαδή γίνει εμφανής η κρίση χρέους», αναφέρεται στο άρθρο.

  «Οι τουριστικές κρατήσεις έχουν αυξηθεί για την καλοκαιρινή σεζόν, ξανάρχισαν τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, σταδιακή επιστρέφει η ρευστότητα με την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης που στα τέλη του 2012 ξεπερνούσαν το 4% του ΑΕΠ ενώ ανακάμπτουν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που από πέρυσι τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί 9%.

  Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα, ωστόσο οι δοκιμασίες για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου ότι η οικονομική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4,4% το τρέχον έτος υπό το βάρος της λιτότητας. Ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν, όπως η μείωση του ελλείμματος και η αναμενόμενη εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος» είναι μερικά από τα στοιχεία που παρατίθενατι στο άρθρο.

  Καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή στην ανάπτυξη θα παίξουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου.«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που κρίνεται αναγκαία μετά και τη συμμετοχή τους στο PSI, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί λογικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όμως οι καταναλωτές δεν θα γίνουν οι «πρωτοπόροι» της ανάκαμψης. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27,2%, οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα πιέζονται από τους φόρους.

  Αυτό που μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές», καταλήγει το άρθρο, «είναι οι ξένες επενδύσεις. Αλλά η Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Ένα κρίσιμο τεστ θα είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει σημασία λιγότερο για τα έσοδα που θα αποφέρει και περισσότερο για το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας που σηματοδοτεί».

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk