Μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς πρόκειται να σηκώσει την αυλαία του προσεχούς φεστιβάλ των Καννών στις 15 Μαίου. Ο «Μεγάλος Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο στον ρόλο του μυστηριώδους ήρωα που έπλασε η φαντασία του συγγραφέα Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ στο ομότιτλο μυθιστόρημα, γραμμένο το 1925 είναι η εκτός συναγωνισμού ταινία έναρξης της 66ης διοργάνωσης του βασιλιά των κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Το φιλμ που θα παιχτεί τρισδιάστατο, μας μεταφέρει στην έξαλλη περίοδο της δεκαετίας του 1920 στην Ανατολική Ακτή της Νέας Υόρκης, όπου ανάμεσα στα τρελά πάρτι, την τζαζ μουσική και τους γκάνγκστερς αναδύεται η ρομαντική, όσο και τραγική φιγούρα του Τζέι Γκάτσμπι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ταινία του αυστραλού Μπαζ Λούρμαν ανοίγει το φεστιβάλ. Το 2002 το πρωτότυπο μιούζικαλ του «Μουλέν Ρουζ» με την Νικόλ Κίντμαν και τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ ήταν ένα από τα γεγονότα της διοργάνωσης και μάλιστα, οδήγησε τελικά την Κίντμαν στις υποψηφιότητες των Οσκαρ, κάτι που πολύ πιθανόν να συμβεί με τον Ντι Κάπριο του «Μεγάλου Γκάτσμπι» στο οποίο συμπρωταγωνιστούν η Κάρεϊ Μάλιγκαν, ο Τόμπι Μαγκουάιρ και ο Τζόελ Εντγκερτον.

Η κινηματογραφική μεταφορά του Λούρμαν έπεται εκείνης που γυρίστηκε το 1974 σε σκηνοθεσία Τζακ Κλέιτον με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στον ρόλο του Γκάτσμπι αλλά και της ξεχασμένης πια εκδοχής του 1949 σε σκηνοθεσία Ελιοτ Νιούτζεντ με τον Αλαν Λαντ. Το 1926, όταν ο κινηματογράφος δεν είχε ακόμη ήχο, το μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ πέρασε για πρώτη φορά στο σελιλόιντ με τον Γουόρνερ Μπάξτερ.