Αν πληκτρολογήσει κανείς τις λέξεις «Harlem Shake» στη μηχανή αναζήτησης της «Google», θα προκύψουν περίπου 635 εκατομμύρια αποτελέσματα σε 0,25 του δευτερολέπτου, ενώ στην ιστοσελίδα «YouTube» θα εμφανιστούν περίπου 300.000 βίντεο ενός χορού, που έχει γίνει μόδα παγκοσμίως σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά που η ιστορία του ξεπερνά τα 30 χρόνια!

Τα βίντεο, μάλιστα, που έχουμε επιλέξει (σε εκείνο που έχει γυριστεί στα αποδυτήρια των Ντένβερ Νάγκετς πρωταγωνιστεί και ο Ελληνας Κώστας Κουφός), μαρτυρούν τη σύνδεση του πασίγνωστου «Harlem Shake» με το μπάσκετ. Πράγματι, ο συγκεκριμένος φρενήρης χορός «γεννήθηκε» πριν από περίπου τρεις δεκαετίες στη Νέα Υόρκη.

Στα ημίχρονα των αγώνων, που διεξάγονταν στο φημισμένο «Ράκερ Παρκ», ένα ανοικτό γήπεδο στο Χάρλεμ, από όπου έχουν περάσει σπουδαίοι αστέρες του ΝΒΑ (Τσάμπερλεϊν,Τζαμπάρ,Ερβινγκ,Αρτσιμπαλντ,Μάλιν,Μάσμπερνκ.α.), έβγαινε ένας λεπτοκαμωμένος τύπος, ονόματιΑλμπερτΜπόις(πέθανε το 2006 σε ηλικία 43 ετών), ο οποίος διασκέδαζε το κοινό με τις μοναδικές σε έμπνευση χορευτικές κινήσεις του.

«Χόρευε κουνώντας τους ώμους του. Γενικώς πέρασε όλη τη ζωή του χορεύοντας σε έναν ρυθμό, το κάθε μπιτ, το κάθε τραγούδι», θυμάται η μητέρα του κυρία Σάντρα Μπόις, η οποία είναι 69 ετών και ζει στο Χάρλεμ. Μερικά χρόνια αργότερα, το «Harlem Shake» μεταφέρθηκε στα χορευτικά σόου μιας τετραμελούς χορευτικής ομάδας ονόματι «Crazy Boyz», οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν προσφάτως ότι «αυτό που γίνεται στο YouTube με τη διακωμώδηση του εν λόγω χορού είναι ασέβεια».

Συμφώνησαν, πάντως, ότι «και μόνο η αναφορά στο Χάρλεμ, έστω και υπό μορφή μιμητισμού, έχει τη γλύκα της», ενώ άπαντες απέδωσαν τα εύσημα στον… εφευρέτη του «Harlem Shake», τον οποίον χάζευαν στο ανοικτό γήπεδο του Χάρλεμ.

Η ομάδα των Ντένβερ Νάγκετς

Ο Σακίλ Ο Νιλ στο τηλεοπτικό στούντιο του ΤΝΤ