Με καλούς οιωνούς ξεκινά στις 6 Μαρτίου η διεθνής έκθεση τουρισμού ITB στο Βερολίνο, που αποτελεί το βαρόμετρο της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, με συμμετοχές από 180 χώρες και 170.000 επισκέπτες. Στην έκθεση, που εφέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ινδονησία, θα μεταβεί η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, μετά το διήμερο ταξίδι στην Αγκυρα, καθώς θα συμμετέχει στο υπουργικό κλιμάκιο που θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό. Οι προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό είναι θετικές με τα πρώτα σημάδια να δείχνουν αύξηση από τις βασικές αγορές. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, κάνει λόγο για «ιδιαίτερα αισιόδοξα» μηνύματα, ελπίζοντας στην «επίτευξη ή ακόμη και την υπέρβαση των στόχων του 2013» με ένα εκατ. επιπλέον αφίξεις, φθάνοντας συνολικά στα 17 εκατ. και 11 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα. Οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας «έχουν δείξει σαφή θετική μεταστροφή», σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, με τη βρετανική αγορά να παρουσιάζει αύξηση 20% σε δείγμα 600.000 επισκεπτών. Αντίστοιχα η γερμανική, η γαλλική και η σκανδιναβική αγορά, εμφανίζουν αύξηση προκρατήσεων 15%, ενώ διαπιστώνεται βελτίωση της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες αγορές (Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Τουρκία).
Αυξημένη η ταξιδιωτική διάθεση των Γερμανών
Το 2012 στην Ελλάδα συνεχίστηκε η πτώση του αριθμού των Γερμανών τουριστών στα ελληνικά νησιά όσο και την ηπειρωτική χώρα, ωστόσο το ποσοστό από το 2009 περιορίστηκε μέσα σε τρία χρόνια κατά το ήμισυ (2009: 3,3% – 2012: 1,7%). Σύμφωνα με την 29η Τουριστική Ανάλυση του Ιδρύματος ΒΑΤ η τάση των Γερμανών για διακοπές στο εσωτερικό παραμένει αμείωτη, αν και σε μικρότερους αριθμούς. Στους ξένους προορισμούς, η Ισπανία διατηρεί αμείωτη δημοτικότητα στις επιλογές τους, ειδικά οι Βαλεαρίδες Νήσοι, που υποδέχθηκαν τον ίδιο αριθμό, όπως το σύνολο της Ιταλίας. Ωστόσο το ποσοστό των Γερμανών μειώθηκε σε όλα τα ισπανικά τουριστικά θέρετρα σε σχέση το 2011. Από τη μείωση αυτή επωφελήθηκαν τόσο η Ιταλία στη δεύτερη θέση προτίμησης, όσο και η Τουρκία στην τρίτη, προορισμοί που εμφάνισαν αύξηση πέρυσι. Ανοδικά κινήθηκε ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών στη Γαλλία και τη Σκανδιναβία το 2012, προορισμοί που υποδέχονται ταξιδιώτες με αυτοκίνητο, όπως η Αυστρία και η Κροατία, όπου καταγράφηκε σταθερότητα. Την ίδια χρονιά η Βόρεια Αφρική –κυρίως η Τυνησία –κατάφερε να ανακτήσει ένα ποσοστό της αγοράς (+0,8%), όμως η κατάσταση εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή. Αντίθετα απώλειες παρατηρήθηκαν σε χώρες όπως, Κίνα, Ταϋλάνδη, Ινδία και ΗΠΑ, ενώ προορισμοί της Κεντρικής Αμερικής, Καραϊβικής και της Μέσης Ανατολής ενισχύθηκαν.
Η ταξιδιωτική διάθεση των Γερμανών ήταν αυξημένη στο 54% το 2012, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, από τις οποίες πάνω από το 50% πραγματοποίησε ένα ταξίδι την περσινή χρονιά. Τα ταξίδια της τρίτης ηλικίας συνεχίζονται και σχεδόν ένα στα τρία άτομα άνω των 75 ετών πραγματοποιεί τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ταξίδι αναψυχής. Την ίδια ώρα μεγάλες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ εισοδήματος και μόρφωσης, καθώς μόνο ένας στους τρεις πολίτες με χαμηλό εισόδημα πραγματοποίησε ταξίδι την περσινή χρονιά, ενώ πάνω από τα 4/5 των νοικοκυριών με μεγάλο εισόδημα ταξίδεψε τουλάχιστον μία φορά. Σε ό,τι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης η πτώση από τη διαφοροποίηση δεν είναι τόσο μεγάλη, αν και εδώ υπάρχουν διαφορές μεταξύ χαμηλού και υψηλού μορφωτικού επιπέδου.