Eνα από τα πιο ελκυστικά πράγματα στο θέατρο είναι ότι ακόμη και η πιο απλή ιστορία μπορεί να ειπωθεί με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Οταν μάλιστα την ιστορία αυτή την αφηγούνται άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές προς αυτήν προσλαμβάνουσες παραστάσεις, τότε το αποτέλεσμα είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον. Οι Temple Theatre, μια νέα και πολλά υποσχόμενη βρετανική θεατρική ομάδα με πάθος για την ελληνική μυθολογία, έρχονται να επιβεβαιώσουν τον κανόνα.

Οι ηθοποιοί Γουίλιαμ Πίντσιν, Τρολς Χάγκεν Φίντσεν και Πολ Ο’ Μαχόνι ενσαρκώνουν, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μάικ Τουέντλ, αναρίθμητους χαρακτήρες και με τη νέα σατιρική παράστασή τους, με τίτλο «Unmythable», ξαναδιηγούνται με πολύ χιούμορ τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής μυθολογίας.

Στη Βρετανία, όπου και περιοδεύουν, έχουν συνεπάρει το ακροατήριό τους. Απέσπασαν, μάλιστα, διακρίσεις και διθυραμβικές κριτικές στο φημισμένο Fringe Festival του Εδιμβούργου. Ακολουθώντας, ωστόσο, το παράδειγμα των ηρώων τους, θέλουν να αναμετρηθούν με μεγαλύτερα θηρία και έτσι, στις 28 Φεβρουαρίου, φέρνουν την παράστασή τους στην Αθήνα. Εδώ θα συναντήσουν το ελληνικό κοινό, που, όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί, δεν είναι και ιδιαίτερα δεκτικό απέναντι σε θεατρικά εγχειρήματα που «αγγίζουν» στοιχεία της παράδοσής του…

Η βρετανική κουλτούρα είναι γεμάτη ενδιαφέροντες μύθους. Τι σας έκανε, λοιπόν, να επιλέξετε τελικά την ελληνική μυθολογία;
Πολ Ο’ Μαχόνι: «Η Βρετανία έχει όντως αξιόλογους μύθους, αλλά ο Θησέας σίγουρα θα νικούσε τον βασιλιά Αρθούρο σε αγώνα μπραντεφέρ, ενώ τα κάλλη της βασίλισσας Γκούινεβιρ θα μπορούσαν να καθελκύσουν το πολύ 100 πλοία, τη στιγμή που της (σ.σ.: Ωραίας) Ελένης καθέλκυσαν 1.000. Η δική σας μυθολογία είναι σπουδαιότερη από τη δική μας και παθιάστηκα με αυτήν από παιδί».

Εχοντας μελετήσει σε βάθος τους ήρωες της αρχαίας εποχής, πώς φαντάζεστε τον ήρωα των ημερών μας; Μάικ Τουέντλ: «Οι ήρωες των ιστοριών που διηγούμαστε δεν είναι αλάνθαστοι… Για παράδειγμα, ο Ηρακλής, κυνηγώντας τη δόξα, έδειξε παντελή αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον, ενώ η επιμονή του Οδυσσέα να πολεμήσει τους Κύκλωπες οδήγησε στον θάνατο αρκετούς από τους συντρόφους του. Αυτοί που θέλουν να γίνουν ήρωες κυνηγούν τη δύναμη και την τελειότητα, αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειες. Ο Τζορτζ Μπους νομίζω ότι είναι ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα».

Στο έργο αναφέρεται πως «μόνο ένα θηρίο θα μπορούσε να σταματήσει τον Ηρακλή… Η γυναίκα». Θα θέλατε να δώσετε περαιτέρω εξηγήσεις στο γυναικείο κοινό σας;
Γουίλιαμ Πίντσιν: «Εφτασε πολύ κοντά στο να τον σταματήσει, αφού ήταν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό και δελεαστικό εμπόδιο! Στη δική μας εκδοχή, ο Ηρακλής, αν και αρχικά βλέπει την Ιππολύτη (σ.σ.: βασίλισσα των Αμαζόνων) ως ακόμη ένα εμπόδιο στον δρόμο του, την ερωτεύεται και μόλις την τελευταία στιγμή επιλέγει το μονοπάτι του ηρωισμού αντί του έρωτα».

Τρολς Χάγκεν Φίντσεν: «Δίνουμε, όμως, φωνή σε αυτές τις γυναίκες, που υπέφεραν στα χέρια των ηρώων, μια ευκαιρία να απαντήσουν και να υπενθυμίσουν ότι δεν είναι απλώς κάποια από τα “θηρία” που εμποδίζουν τον δρόμο προς την επιτυχία».

Ανησυχείτε για το πώς θα εισπράξει το ελληνικό κοινό τη δική σας εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας; Μ.Τ.: «Οχι. Πιστεύω ότι η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφουμε για αυτήν φέγγει ξεκάθαρα μέσα από το έργο μας. Η παράσταση είναι μια γιορτή του αρχαίου πολιτισμού σας».

Γ.Π: «Εγώ, βέβαια, έχω λίγο άγχος. Η δική μας οπτική είναι λίγο διαφορετική, όπως εξάλλου και ο τρόπος με τον οποίο προφέρουμε τα ελληνικά ονόματα και τοπωνύμια».

Σε μια σκηνή η θεά Αθηνά μιλάει γερμανικά. Σχετίζεται αυτό με τις ιδιαίτερα «στενές» σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί αυτήν την περίοδο μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου; Μ.Τ.: «Ως τώρα που μας ρωτήσατε, δεν το είχα σκεφτεί! Ο Πολ το έκανε μια μέρα ξαφνικά σε έναν αυτοσχεδιασμό και η εντύπωσή μου από τότε ήταν ότι με κάποιον τρόπο σχετιζόταν με τη σοφία της θεάς Αθηνάς».

Π.Μ.: «Κι εμένα μου είχε διαφύγει εντελώς αυτή η σύνδεση… Τώρα άρχισα να ανησυχώ κι εγώ για το πώς θα εκληφθούν αυτές οι ιστορίες στην Αθήνα!».

Ποιος ολύμπιος θεός ή ήρωας θεωρείτε ότι θα ήταν ο πιο κατάλληλος για να κυβερνήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτούς τους δύσκολους καιρούς; Τ.Χ.Φ.: «Ο Οδυσσέας ήταν πάντα πολύ καλός στο να εμφανίζεται με κάποιο σχέδιο, οπότε πιθανότατα θα μπορούσε να βοηθήσει…».

Γ.Π.: «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα ξύλινο άλογο… Αν η ΕΕ εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, τότε ο άνθρωπός σας είναι ο Ηρακλής, είναι πολύ καλός στο να αντιμετωπίζει πολυκέφαλα θηρία».

Μ.Τ.: «Ο Μίδας, πάντως, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος».

Π.Μ.: «Αυτό είναι αλήθεια! Μπορεί, βέβαια, και να χρειαζόταν ένας αληθινός έλληνας ήρωας, όπως ο Περικλής με τους Παρθενώνες του, για παράδειγμα!». l

* «Unmythable»: Bios (Πειραιώς 84, Κεραμεικός, www.bios.gr), 28/2-3/3, στις 21.00.