Κυβέρνηση συνασπισμού ακόμη και με «ανίερες συμμαχίες» ή παράλυση και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες α λα ελληνικά; Μετά το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, που δεν έδωσε πλειοψηφία σε κανέναν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ιδού τρία πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα:

1. Η κεντροαριστερά υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ως πρώτο κόμμα στη Βουλή αναζητεί συμμάχους για κυβέρνηση συνασπισμού. Θα μπορούσε να είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ένα σενάριο που πολύ θα άρεσε στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στους επενδυτές. Αλλά χρειάζονται και άλλοι, γιατί στην Γερουσία ο Μόντι δεν έχει να προσφέρει στον Μπερσάνι παρά μόλις 18 έδρες. Επιπλέον, το κόμμα SEL της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που κατέβηκε μαζί με το PD του Μπερσάνι στις εκλογές, αντιτίθεται σε συμμαχία με τον Προφεσόρε.

2. Ενας «μεγάλος συνασπισμός» Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι-Μόντι. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε την συντριπτική πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία, αλλά ο σχηματισμός της θεωρείται εξαιρετικά απίθανος, με δεδομένες τις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα.

Η προεκλογική εξαγγελία του Μπερλουσκόνι ότι θα γυρίσει πίσω στους Ιταλούς τα 4 δισ. ευρώ που πλήρωσαν το 2012 για τους φόρους στα ακίνητα που επέβαλε ο Μόντι είναι μόνο ένα από τα σημεία που θα έκαναν πολύ δύσκολη μια τέτοια «συγκατοίκηση» στην κυβέρνηση.

3. Δεύτερη προσφυγή στις κάλπες σε λίγους μήνες. Είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, μετά το αδιέξοδο αυτών των εκλογών. Μπορεί να προηγηθεί αλλαγή του εκλογικού νόμου, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο. Μια προσωρινή κυβέρνηση θα αναλάβει να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές.

Παράθυρο συννενόησης από τον Καβαλιέρε

Ως «γέφυρα για διαπραγματεύσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα» θεωρούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι «όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν θυσίες» μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Ερωτώμενος αμέσως μετά, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, «εάν θα ήταν προετοιμασμένος να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι» ο 77χρονος μεγιστάνας απάντησε: «Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, πρέπει να αντιδράσουμε με σύνεση».

Στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά δεν έχει αποκλειστεί, αν και υπάρχουν πολλά προβλήματα για την πιθανή υλοποίησή του. Πέραν των σοβαρών αποκλίσεων στο πρόγραμμα και της απέχθειας την οποία έχει δημοσίως εκφράσει η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στο πρόσωπο του «καβαλιέρε», ένα επιπλέον πρόβλημα είναι το αν θα λάβει κάποιο ρόλο σε αυτή την περίπτωση ο Μάριο Μόντι, ο τεχνοκράτης πρώην πρωθυπουργός που απέτυχε να κερδίσει την ισχυρή λαϊκή ψήφο που θα νομιμοιποιούσε την «απαραίτητη» κατά το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες λιτότητα.

Ο δεξιός Μπερλουσκόνι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί την παραμικρή συνεργασία με τον Μόντι – την κυβέρνηση του οποίου, εξάλλου, ο ίδιος ανέτρεψε -, ενώ συχνά χαρακτηρίζει αρκετές θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος «κομμουνιστικές».