Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας τρέχει με τέτοιους ρυθμούς που ακόμα και ο άνθρωπος της ψηφιακής εποχής δύσκολα την ακολουθεί. Έτσι, μπορεί η μετάβαση από την παραδοσιακή ιατρική στη ρομποτική χειρουργική να μην έγινε από τη μια ημέρα στην άλλη, όμως η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τον χρόνο της για να την αποδεχθεί. Με τη διάθεση να φέρει την κοινωνία κοντά στην επιστημονική εξέλιξη, ο χειρουργός δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκανε την πρώτη ρομποτική χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα με το υπερσύγχρονο σύστημα da Vinci, μίλησε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013 στη Σύρο.
Σε μια εκδήλωση που σκοπό είχε να συνταιριάξει την παραδοσιακή ιατρική με τη ρομποτική χειρουργική, ο διακεκριμένος χειρουργός βρέθηκε στη Σύρο για να μιλήσει ενώπιον εκπροσώπων των τοπικών αρχών, επιστημόνων και απλών πολιτών για τα πλεονεκτήματα της επαναστατικής αυτής εξέλιξης. «Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ρομποτική χειρουργική. Πολλοί είναι καχύποπτοι. Πιστεύουν ακόμα ότι θα αφήσουν την υγεία τους στα χέρια ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης στο «Βήμα».
Όπως εξηγεί, τα συστήματα ρομποτικής χειρουργικής δεν είναι τίποτε παραπάνω από πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του ίδιου του χειρουργού, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να κάνει αναίμακτα, με ακρίβεια και χωρίς ταλαιπωρία την επέμβαση που έχει ανάγκη ο ασθενής του.
Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, με την οποία διενεργείται σήμερα το 70-80% των επεμβάσεων γενικής χειρουργικής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει κερδίσει τη στήριξη του συνόλου της ιατρικής κοινότητας. «Συχνά, όταν μιλώ για τη ρομποτική σε συναδέλφους, τους ζητώ να μην κατηγορούν την εξέλιξη. Να προσπαθούν να την ακολουθήσουν γιατί είναι προς όφελος των ασθενών μας» αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ως Καρπάθιος ο ίδιος, κατανοεί τη μεγάλη ανάγκη που έχουν οι κάτοικοι των νησιών μας να έρχονται σε επαφή με τους ειδικούς, να μιλούν μαζί τους. Για τον λόγο αυτό ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμα του δήμου και της δόκτορος Λαογραφίας Βασιλικής Παναγιωτοπούλου, στην οποία ανήκει και η πρωτοβουλία της εκδήλωσης.